Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Het Witte Huis wil vaart maken met heropening economie'

'Het Witte Huis wil vaart maken met heropening economie'

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De regering-Trump dringt er bij bedrijven op aan om hun deuren weer te openen om daarmee de economie van de Verenigde Staten een impuls te geven. Kevin Hassett, een economisch adviseur van president Donald Trump, zei maandag dat het Witte Huis gegevens heeft waaruit blijkt dat essentiële bedrijven de afgelopen vier weken weer zijn opgestart waarbij de gevreesde verspreiding van het coronavirus uitbleef.

Volgens Hassett is het waarschijnlijk ook veilig om niet-essentiële bedrijven te heropenen, zei hij tegen nieuwszender CNBC. "Het lijkt erop dat mensen hebben uitgezocht hoe ze weer aan het werk kunnen gaan en hoe ze dat veilig kunnen doen", aldus de adviseur. "We zullen uitzoeken welke maatregelen we moeten uitvoeren om veilig te kunnen opereren." Het Witte Huis weigerde de gegevens te verstrekken waarop Hassett zich zei te baseren.

Handelsadviseur van het Witte Huis, Peter Navarro, bevestigde in een interview met CNN hetgeen Hassett had gezegd. Hij zei dat de prestaties van lucht- en ruimtevaartbedrijven en andere "essentiële industrieën" aantonen dat het land klaar is om weer aan het werk te gaan, maar dan wel met inachtneming van richtlijnen voor sociale afstand en persoonlijke hygiëne.

Grote uitdaging

Ondernemers ervan overtuigen dat ze hun bedrijven weer moeten openen en klanten dat ze weer naar de winkels kunnen, is een grote uitdaging voor Trump. De president wordt geconfronteerd met een publiek dat sceptisch blijft ondanks de grote economische schade die het virus, dat al bijna 1 miljoen Amerikanen heeft besmet, veroorzaakt. De afgelopen twee weken zijn juist uitbraken van het virus gemeld in vleesverwerkingsfabrieken, distributiecentra en magazijnen in het hele land die open waren gebleven.

De president en Amerikaanse winkeliers zullen later op maandag naar verwachting een ruimere beschikbaarheid van coronatests aankondigen. Volgens ondernemersvertegenwoordigers is het van groot belang dat de testcapaciteit in de VS wordt uitgebreid voordat de huidige maatregelen versoepeld kunnen worden.

Volgens zeven op de tien Amerikanen is het indammen van de verspreiding van het virus topprioriteit, zelfs als daarmee de economie op korte termijn wordt geschaad. Dit komt naar voren uit een peiling gepubliceerd door CBS News en YouGov. Zo'n 30 procent van de ondervraagden vindt het weer aan het werk krijgen mensen voorrang moet krijgen, ook als dit betekent dat meer mensen mogelijk worden blootgesteld aan het coronavirus.

Meer uit Financieel

Tesla verlaagt prijzen in VS en China nu verkoop tegenvalt

AUSTIN (ANP/BLOOMBERG) - Tesla heeft dit weekend de prijzen van zijn elektrische auto's in China en de Verenigde Staten verlaagd. Daarmee probeert de Amerikaanse fabrikant de tegenvallende verkopen tegen te gaan. Ook de software die nodig is om Tesla-auto's zelfstandig te laten rijden wordt in de VS nu voor een lagere prijs aangeboden.

2 uur geleden
Kredietbeoordelaar S&P kijkt positiever naar Griekenland

LONDEN (ANP/AFP/BLOOMBERG) - Kredietbeoordelaar S&P Global Ratings kijkt positiever naar Griekenland. Het bureau heeft het vooruitzicht voor de Griekse kredietwaardigheid verhoogd van stabiel naar positief. Dat betekent dat er een verhoging van de kredietstatus van Griekenland kan komen.

1 dag geleden
Sky News: flitsbezorger Getir weg uit Nederland, VK en Duitsland

LONDEN (ANP) - Flitsbezorger Getir is van plan te vertrekken uit Nederland, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland. Dat meldt de Britse nieuwszender Sky News op basis van bronnen. Volgens Sky kan Getir komende week al die plannen naar buiten brengen.

1 dag geleden
Duitse industrie eist actie regering-Scholz tegen zwakke economie

BERLIJN (ANP/DPA) - De regering van bondskanselier Olaf Scholz moet nu actie ondernemen om de zwakte van de Duitse economie tegen te gaan. Dat heeft voorzitter Siegfried Russwurm van de belangrijke industriële lobbygroep BDI gezegd. Volgens hem is er geen tijd te verliezen voor Scholz omdat er over anderhalf jaar parlementsverkiezingen in Duitsland zijn.

1 dag geleden
Musk stelt bezoek India uit om 'verplichtingen' bij Tesla

AUSTIN (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Tesla-topman Elon Musk stelt een bezoek aan India uit dat zondag zou moeten beginnen, in verband met "verplichtingen" bij de maker van elektrische auto's. Dat meldde Musk op het socialemediaplatform X. Hij is nu van plan later dit jaar een bezoek te brengen aan India, waar Tesla een nieuwe fabriek zou willen bouwen.

1 dag geleden
IMF-bestuurder dringt aan op verdere afbouw hypotheekrenteaftrek

WASHINGTON (ANP) - Nederland kan fiscale en financiële stimulering van de woningmarkt niet gebruiken nu er een nijpend huizentekort is. Dat stelt de Nederlandse bewindvoerder Paul Hilbers van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in gesprek met het ANP. Volgens hem moet Nederland niet alleen meer huizen bouwen, maar ook de hypotheekrenteaftrek geleidelijk afschaffen en de leennormen voor huizenkopers verder beperken.

1 dag geleden
Halvering bitcoin voltooid

DEN HAAG (ANP) - De zogeheten 'halving' van cryptomunt bitcoin is in de nacht van vrijdag op zaterdag voltooid. Deze halvering, die eens in de vier jaar plaatsvindt, moet inflatie van bitcoin tegengaan door de munt schaarser te maken.

1 dag geleden