Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Het Witte Huis wil vaart maken met heropening economie'

'Het Witte Huis wil vaart maken met heropening economie'

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De regering-Trump dringt er bij bedrijven op aan om hun deuren weer te openen om daarmee de economie van de Verenigde Staten een impuls te geven. Kevin Hassett, een economisch adviseur van president Donald Trump, zei maandag dat het Witte Huis gegevens heeft waaruit blijkt dat essentiële bedrijven de afgelopen vier weken weer zijn opgestart waarbij de gevreesde verspreiding van het coronavirus uitbleef.

Volgens Hassett is het waarschijnlijk ook veilig om niet-essentiële bedrijven te heropenen, zei hij tegen nieuwszender CNBC. "Het lijkt erop dat mensen hebben uitgezocht hoe ze weer aan het werk kunnen gaan en hoe ze dat veilig kunnen doen", aldus de adviseur. "We zullen uitzoeken welke maatregelen we moeten uitvoeren om veilig te kunnen opereren." Het Witte Huis weigerde de gegevens te verstrekken waarop Hassett zich zei te baseren.

Handelsadviseur van het Witte Huis, Peter Navarro, bevestigde in een interview met CNN hetgeen Hassett had gezegd. Hij zei dat de prestaties van lucht- en ruimtevaartbedrijven en andere "essentiële industrieën" aantonen dat het land klaar is om weer aan het werk te gaan, maar dan wel met inachtneming van richtlijnen voor sociale afstand en persoonlijke hygiëne.

Grote uitdaging

Ondernemers ervan overtuigen dat ze hun bedrijven weer moeten openen en klanten dat ze weer naar de winkels kunnen, is een grote uitdaging voor Trump. De president wordt geconfronteerd met een publiek dat sceptisch blijft ondanks de grote economische schade die het virus, dat al bijna 1 miljoen Amerikanen heeft besmet, veroorzaakt. De afgelopen twee weken zijn juist uitbraken van het virus gemeld in vleesverwerkingsfabrieken, distributiecentra en magazijnen in het hele land die open waren gebleven.

De president en Amerikaanse winkeliers zullen later op maandag naar verwachting een ruimere beschikbaarheid van coronatests aankondigen. Volgens ondernemersvertegenwoordigers is het van groot belang dat de testcapaciteit in de VS wordt uitgebreid voordat de huidige maatregelen versoepeld kunnen worden.

Volgens zeven op de tien Amerikanen is het indammen van de verspreiding van het virus topprioriteit, zelfs als daarmee de economie op korte termijn wordt geschaad. Dit komt naar voren uit een peiling gepubliceerd door CBS News en YouGov. Zo'n 30 procent van de ondervraagden vindt het weer aan het werk krijgen mensen voorrang moet krijgen, ook als dit betekent dat meer mensen mogelijk worden blootgesteld aan het coronavirus.

Meer uit Financieel

Federal Reserve komt vermoedelijk met kleine renteverhoging

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse Federal Reserve zal naar verwachting later op woensdag de rente opnieuw verhogen in de strijd tegen de inflatie. Dat zou de negende renteverhoging op rij zijn. Wel wordt verwacht dat de Amerikaanse centrale bank de rente wat minder agressief zal opvoeren dan eerder werd voorzien. Dat komt door de recente onrust in de bankensector. Die werd veroorzaakt door het omvallen van de Amerikaanse banken Silicon Valley Bank en Signature Bank.

1 uur geleden
Koopwoningen in februari goedkoper dan jaar eerder

DEN HAAG (ANP) - Koopwoningen waren in februari voor het eerst in bijna tien jaar weer eens goedkoper dan een jaar eerder. De prijzen gingen op jaarbasis 0,8 procent omlaag, melden het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster.

3 uur geleden
Koopwoningen in februari goedkoper dan jaar eerder

DEN HAAG (ANP) - Koopwoningen waren in februari voor het eerst in bijna tien jaar weer eens goedkoper dan een jaar eerder. De prijzen gingen op jaarbasis 0,8 procent omlaag, melden het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster.

4 uur geleden
IMF en Oekraïne akkoord over ruim 15 miljard aan noodfinanciering

WASHINGTON (ANP) - Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft een voorlopig akkoord bereikt met Oekraïne over noodkredieten van omgerekend 15,6 miljard dollar voor een periode van vier jaar. Het Oost-Europese land vecht een oorlog uit met Rusland, dat ruim een jaar geleden Oekraïne binnenviel. Dat heeft grote schade aan de economie veroorzaakt en daarom is Oekraïne hard op zoek naar financiële hulp. Het uitvoerend bestuur van het IMF moet de overeenkomst nog goedkeuren.

5 uur geleden
Afgeprijsde sportkleding zet winst Nike onder druk

BEAVERTON (ANP) - Sportkledingfabrikant Nike heeft afgelopen kwartaal een lagere winst behaald dan een jaar eerder. Het bedrijf probeert overtollige voorraden weg te werken en prijst veel artikelen daarom af. In combinatie met gestegen marketing-, materiaal- en vervoerskosten zette dat de winstmarges onder druk. De omzet steeg wel, dankzij goede verkoopcijfers in onder andere Noord-Amerika en Europa.

6 uur geleden
Beurzen New York boeken winst na opluchting over bankensector

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn dinsdag met aanzienlijke winsten gesloten, waarbij vooral kleinere banken herstel toonden na eerdere zorgen over hun financiële stabiliteit. Zo schoot het aandeel First Republic 30 procent omhoog nadat de zorgen van beleggers iets naar de achtergrond waren verdwenen.

6 uur geleden
TotalEnergies scherpt CO2-doelen aan, milieuorganisaties kritisch

PARIJS (ANP/AFP) - Olie- en gasconcern TotalEnergies heeft zijn doelen voor de vermindering van de uitstoot van broeikasgassen aangescherpt. De uitstoot van alle verkochte olieproducten moet over twee jaar met 30 procent zijn gedaald ten opzichte van 2015. Eerder gold die doelstelling nog voor 2030. Milieuorganisatie Greenpeace blijft sceptisch.

7 uur geleden