Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Het regent alsnog onderscheidingen op uitgestelde lintjesregen

Het regent alsnog onderscheidingen op uitgestelde lintjesregen

DEN HAAG (ANP) - Ruim twee maanden na Koningsdag krijgen duizenden Nederlanders alsnog een onderscheiding. De traditionele lintjesregen, waarbij de mensen naar hun gemeentehuis werden gelokt, ging dit jaar niet door vanwege het coronavirus.

De gedecoreerden waren op de laatste werkdag voor Koningsdag al wel op de hoogte gebracht dat ze een lintje zouden ontvangen. Ze krijgen hun onderscheiding vrijdag niet opgespeld vanwege de 1,5 meterregel. In plaats daarvan ontvangen ze een etui met hun medaille in de Orde van Oranje-Nassau of in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

In totaal worden 3060 mensen geëerd. Verreweg de meesten krijgen een lintje omdat ze zich al jaren als vrijwilliger inzetten in hun dorp of stad. Daarnaast zijn er onderscheidingen voor mensen met bijzondere prestaties in politiek, sport, cultuur, het leger of het bedrijfsleven.

De jongste gedecoreerde van dit jaar is de 34-jarige zanger en presentator Jan Smit uit Volendam. Anderen die een lintje krijgen, zijn acteur Hans Kesting, politici Hilbrand Nawijn en Steven van Eijck, dansschoolhoudster Lucia Marthas, zanger Dirk Scheele, radio-dj Ad Roland, directeur Tineke Ceelen van Stichting Vluchteling en Baba Sylla die het goede doel Orange Babies oprichtte.

De coronacrisis speelt geen rol bij de toekenning van de onderscheidingen van dit jaar. De beslissing of iemand een lintje krijgt, wordt al ruim van tevoren genomen. Iedereen mag een ander voordragen. Daarna moeten de burgemeester, de commissaris van de Koning, het Kapittel voor de Civiele Orden en de verantwoordelijk minister naar elk voorstel kijken. Pas als de minister positief heeft geadviseerd, mag koning Willem-Alexander tekenen voor de onderscheiding.

Meer uit Binnenland

Europapa in één dag 1,2 miljoen Nederlandse streams op Spotify

DEN HAAG (ANP) - Het nummer Europapa van Joost Klein is vrijdag in Nederland meer dan 1,2 miljoen keer gestreamd. Dat blijkt uit de openbare cijfers van streamingdienst Spotify. Hiermee heeft Joost Klein mogelijk een nieuw record gevestigd. Het record stond de afgelopen jaren op naam van Duncan Laurence.

19 minuten geleden
Uit voorzorg veel politie aanwezig bij uitvaart rapper Bigidagoe

AMSTERDAM (ANP) - Bij de uitvaart van de doodgeschoten rapper Bigidagoe is zaterdag veel politie aanwezig uit voorzorg. Dat was ook het geval op vrijdagavond, toen de afscheidsdienst werd gehouden.

35 minuten geleden
COA: opnieuw minder dan 2000 asielzoekers in Ter Apel

TER APEL (ANP) - In het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel hebben 1961 mensen de nacht van vrijdag op zaterdag doorgebracht, laat het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) weten. Daarmee blijft de opvang opnieuw onder het maximumaantal van 2000 asielzoekers waaraan het COA zich op last van de rechter moet houden. Ook de afgelopen week lukte het steeds om onder dat maximum te blijven.

2 uur geleden
Agnes Kant over vertrek Marijnissen: is niet eigen keuze

BUSSUM (ANP) - De leden van SP hebben zaterdag op het 29e congres van de partij met een staande ovatie afscheid genomen van Lilian Marijnissen, die begin december haar onmiddellijke vertrek als partijleider bekendmaakte. Partijgenoot Agnes Kant en voormalig SP-leider ging in haar toespraak in op het onvrijwillige vertrek van de partijleider. "Dat je gaat, is niet je eigen keuze."

2 uur geleden
Ruim 900.000 euro opgehaald met derde ALS Sunrise Walk

UTRECHT (ANP) - In de derde editie van de zogenoemde ALS Sunrise Walk in Utrecht is ruim 900.000 euro opgehaald voor onderzoek naar de dodelijke zenuw- en spierziekte. Ruim 3000 deelnemers deden mee met de wandeling die plaatsvond in de nacht van vrijdag op zaterdag, meldt de organiserende Stichting ALS Nederland.

2 uur geleden
Vrouw (23) aangehouden om bijten en schoppen beveiligers en agent

TILBURG (ANP) - In Tilburg is in de nacht van vrijdag op zaterdag een 23-jarige vrouw aangehouden omdat ze bij een uitgaansgelegenheid twee beveiligers en een politieagent had mishandeld. Ze bleek ook hard- en softdrugs bij zich te hebben. De twintiger zit nog vast.

4 uur geleden
Wakker Dier: 7 supermarkten zetten stappen naar meer plantaardig

AMSTERDAM (ANP) - Ook Aldi, Dirk, Lidl en Plus hebben beloofd ambitieuze stappen te zetten om meer plantaardige producten te verkopen, meldt Wakker Dier zaterdag. Eerder zeiden Albert Heijn, Ekoplaza en Odin dit te doen, waarmee nu zeven supermarkten de doelstelling van Wakker Dier omarmen "voor een transitie naar meer plantaardige eiwitten", aldus de organisatie.

5 uur geleden