Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Het is weer even druk op de weg en in het ov als voor de vorst

Het is weer even druk op de weg en in het ov als voor de vorst

DEN HAAG (ANP) - Op de wegen en in het openbaar vervoer is het weer even druk als voor de vorstperiode. Door de voorjaarsvakantie valt nog niet te zeggen of Nederlanders weer meer naar hun werk gaan nu ouders basisschoolkinderen niet hoeven te ondersteunen met thuisonderwijs. Dat blijkt uit cijfers van het Nationaal Dataportaal Wegverkeer (NDW), ov-chipkaartbedrijf Translink en Google.

Op drukke verkeerspunten reden vorige week op werkdagen gemiddeld 283 auto's per uur voorbij. Dat is duidelijk meer dan de 233 auto's die werden geteld in de vorstweek die daaraan vooraf ging. Vergeleken met de week voor de vorst reden er ongeveer evenveel auto's voorbij. Dat baseert het NDW op metingen op 200 verkeerspunten verspreid over het land, voornamelijk op snelwegen.

Toen de scholen in december werden gesloten, merkte zorgminister Hugo de Jonge op dat ouders op deze manier werden gedwongen meer thuis te werken. Aan deze cijfers valt niet te zien dat de heropening van de basisscholen op maandag 8 februari effect heeft gehad op de drukte op de weg, bijvoorbeeld omdat sommige ouders weer naar kantoor gingen. Dat zegt een onderzoeker van het NDW. In die week was het door de vorst sowieso rustiger op de weg. En vorige week is moeilijk met andere weken te vergelijken omdat regio Zuid al voorjaarsvakantie had.

Kantoren

Op de kantoren lijkt het in ieder geval weer even druk als voor de vorst, blijkt uit locatiegegevens van smartphonegebruikers die Google bijhoudt. Vorige week maandag was het nog uitzonderlijk rustig op kantoor, toen het KNMI code rood had afgekondigd vanwege ijzel. Maar dinsdag was het weer ongeveer even druk op de kantoren als voor de vriesperiode. Dat is nog steeds 38 procent rustiger dan voor de coronacrisis.

In het openbaar vervoer is iets vergelijkbaars te zien. Vorige week checkten Nederlanders op weekdagen gemiddeld ongeveer 1,5 miljoen keer in bij een trein, bus, metro, tram of veerpont, wat vergelijkbaar is met de week voor de vorst.

Meer uit Binnenland

14-jarige drenkeling bij Smalle Ee overleden

SMALLE EE (ANP) - De drenkeling die zaterdagavond in kritieke toestand uit het water werd gered in het Friese Smalle Ee is overleden. Het gaat om een 14-jarige jongen uit Somalië, laat een woordvoerder van het COA weten. De jongen verbleef in de noodopvang in het Fries Congrescentrum in Drachten.

10 uur geleden
Loods van golfclub in Bosch en Duin afgebrand

BOSCH EN DUIN (ANP) - Een loods op het terrein van de golfclub De Pan in Bosch en Duin (Utrecht) is zondag afgebrand. De brand was in de loop van de middag onder controle, meldt de brandweer.

15 uur geleden
Komende week begint koel, in het weekend mogelijk zomers warm

HOUTEN (ANP) - Het zomerse weer van afgelopen dagen verdwijnt begin komende week even naar de achtergrond. Weerbureau Weeronline verwacht een koel en hier en daar ook nat begin van de werkweek. Vanaf donderdag loopt de temperatuur weer op, met mogelijk lokaal zomerse waarden in het weekend.

15 uur geleden
Schoenenprotest Groningen is actie tegen geweld en honger in Gaza

GRONINGEN (ANP) - Duizenden kinderschoenen zijn zondag in een groot vierkant neergezet op de Grote Markt in Groningen. Met het 'schoenenprotest' herdenkt de stichting Plant een Olijfboom meer dan 16.000 Palestijnse kinderen die zijn omgekomen in Gaza, sinds Israël aanvallen is gaan uitvoeren na de Hamas-aanval van 7 oktober.

16 uur geleden
Brandje op Pannenkoekenboot Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Op de Pannenkoekenboot in Rotterdam is zondag een brandje geweest in een elektrakast. Dat bevestigt een woordvoerder van de brandweer na berichtgeving door Rotterdamse media.

17 uur geleden
Inwoner Rijswijk wint Lotto-Jackpot van 5,3 miljoen euro bruto

RIJSWIJK (ANP) - Een inwoner van Rijswijk heeft zaterdag bij de wekelijkse trekking de Lotto-Jackpot van 5,3 miljoen euro gewonnen, meldt de Nederlandse Loterij. Het is een brutobedrag, waarover nog 30,5 procent kansspelbelasting wordt ingehouden.

17 uur geleden
Jongen (15) komt om door tractorongeluk in Nagele, kind (6) gewond

NAGELE (ANP) - Een 15-jarige jongen uit Urk is zaterdagavond overleden door een ongeluk met een tractor in het dorp Nagele in Flevoland, meldt de politie. Een 6-jarig kind raakte hierbij gewond.

18 uur geleden