Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Het is nu wel serieus', zegt Rutte tegen militairen in Litouwen

'Het is nu wel serieus', zegt Rutte tegen militairen in Litouwen

PABRADÉ (ANP) - Premier Mark Rutte bracht maandag een bliksembezoek aan Nederlandse militairen in Litouwen, die daar al vijf jaar deel uitmaken een NAVO-missie. "Het is wel serieus nu", zei hij tegen de militairen van de Limburgse Jagers. "Vijf jaar geleden was het nog theoretisch."

Pabradė, waar Rutte was, ligt maar een kilometer of tien van de grens met Belarus. "Dit is de voordeur" van het NAVO-gebied, aldus de premier. Vanuit Belarus trokken duizenden Russische militairen de afgelopen weken het buurland Oekraïne binnen.

Toen de NAVO vijf jaar geleden militairen naar Litouwen stuurde, legerde het bondgenootschap de militairen nog ver van de grens om de Russen niet verder te provoceren. Het nieuwe oefenterrein ligt dicht bij Belarus. Dat is ook "afschrikking", aldus een militair.

Scherpschutters

Drie weken blijven de Nederlandse militairen in Pabradė om te oefenen. Normaliter verblijven ze in Rukla. Dat is dik honderd kilometer het binnenland in. Maandag waren ook onder anderen Noren en Amerikanen aan het trainen op het nieuwe oefenterrein.

Rutte kreeg uitleg van scherpschutters van de Limburgse Jagers. Ze komen uit Oirschot. "Zijn ze allemaal zo goed opgeleid?", vroeg Rutte, die zei "erg trots" te zijn op de militairen. Hij ging met het hele peloton op de foto.

Halve dag

De premier was een halve dag in Litouwen. Hij combineert het met een reis naar Polen. "Voor mij is dit het mooiste deel van het bezoek." Eerder op de dag lieten de premier en president van Litouwen zich vol lof over de Nederlandse militairen uit, liet hij de eenheid weten.

Litouwen investeert momenteel veel in de strijdkrachten. De komende weken gaan drie kampen open waar 2400 militairen kunnen worden gelegerd. Het parlement ging een paar weken terug akkoord met een fikse ophoging van het defensiebudget.

Bak geld

Dat gaat ook in Nederland gebeuren, beloofde Rutte. "We gaan er snel een bak geld bij doen." Het kabinet pompt deze kabinetsperiode al 25 procent extra in Defensie. Daardoor komt er structureel 3 miljard euro bij.

Rutte riep de militairen op "met trots" over hun beroep te praten. Defensie kampt met een flink personeelstekort. "Jullie moeten concurreren met zoveel beroepen, met de zorg, het onderwijs. Maar laten we hier nu maar even de prioriteit leggen."

In Litouwen zijn momenteel zo'n 300 Nederlandse militairen ingezet. Dat zal nog oplopen tot 350. De rotatie van de Limburgse Jagers begon in januari en ze blijven nog tot begin augustus in de Baltische staat.

Meer uit Binnenland

COA: vrijdag genoeg opvangplekken, naar verwachting zaterdag ook

TER APEL (ANP) - Alle asielzoekers die zich vrijdag in Ter Apel melden, kunnen worden opgevangen. Dat meldt een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Vrijdag worden in totaal ruim 1900 mensen opgevangen in Ter Apel. Het COA zei eerder op de dag al te verwachten hen allemaal "een bed en onderdak" te kunnen geven. De woordvoerder zegt dat de verwachting is dat er zaterdag ook genoeg plekken zijn.

3 uur geleden
ON! spant kort geding aan tegen NPO

HILVERSUM (ANP) - Ongehoord Nederland (ON!) heeft een kort geding aangespannen tegen de Raad van Bestuur van de NPO. Advocaat Hakan Külcü van de omroep liet vrijdag weten dat een voorlopige voorziening is aangevraagd. Het kort geding richt zich op de periodieke rapportages die ON! sinds begin dit jaar moet inleveren bij de NPO.

6 uur geleden
Arnhem maakt plaats voor 200 asielzoekers, Zwolle voor 60

ARNHEM (ANP) - Arnhem maakt per onmiddellijk plaats voor tweehonderd volwassen asielzoekers. De gemeente laat vrijdagavond een schip met 95 opvangplekken afmeren aan de Rijnkade. In het weekend of in elk geval zo snel mogelijk arriveert een tweede cruiseschip, aldus een woordvoerder van de gemeente.

7 uur geleden
Zeven agenten lichtgewond geraakt tijdens Ajax - Marseille

AMSTERDAM (ANP) - Zeven politieagenten zijn donderdagavond lichtgewond geraakt tijdens hun inzet bij de voetbalwedstrijd Ajax - Olympique Marseille, meldt de politie vrijdag. Het gaat om verwondingen zoals brandwonden en gehoorschade. Een agent is in het gezicht geslagen. De agenten hebben aangifte gedaan.

8 uur geleden
OM eist 25 jaar en levenslang voor moorden Lieshout en Amsterdam

DEN BOSCH (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft vrijdag een levenslange celstraf geëist tegen de 52-jarige Bill C. voor twee moorden. Tegen de 34-jarige medeverdachte Sharona de J. luidde de eis 25 jaar cel. Het tweetal staat voor de rechtbank in Den Bosch terecht voor de moord op zakenman Willem van der Willigen (70) in Lieshout, in mei 2021, en voor de moord op Benito van Ommeren (65) een maand later in Amsterdam.

9 uur geleden
Provincie: RIVM-studie stimulans voor werken aan schonere IJmond

HAARLEM (ANP) - De provincie Noord-Holland ziet in het rapport van het RIVM over Tata Steel een stimulans en bevestiging om hard te blijven werken aan een gezondere en schonere IJmond. Verder vindt de provincie dat Tata Steel de uitstoot van stoffen zo snel mogelijk moet verminderen en de staalproductie moet verduurzamen door het maken van 'groen' staal.

9 uur geleden
Advocaat Ficq vindt uitkomst RIVM-rapport Tata Steel 'shockerend'

VELSEN (ANP) - Advocaat Bénédicte Ficq noemt het rapport van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) over de kortere levensverwachting en de gezondheidsrisico's door de uitstoot van Tata Steel "shockerend". Uit het nieuwe onderzoek van het RIVM blijkt dat de emissies de levensverwachting van inwoners van Wijk aan Zee met 2,5 maand verkorten.

9 uur geleden