Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Hervatten Brexit-onderhandeling zinloos zonder compromis EU'

'Hervatten Brexit-onderhandeling zinloos zonder compromis EU'

LONDEN (ANP/BLOOMBERG/BELGA) - Het Verenigd Koninkrijk blijft erbij dat er geen basis is om verder te praten over een Brexit-deal, zonder een wezenlijke verandering in de houding van de Europese Unie, dat heeft premier Boris Johnson via een woordvoerder laten weten. Daarmee reageerde de Britse regering op een uitgestoken hand van de EU om verder te praten over de juridische teksten voor de Brexit-deal. Maar het Verenigd Koninkrijk wil dat pas als de EU ook beweegt om tot een overeenkomst te komen, "als twee gelijken".

Hoofdonderhandelaar van de EU Michel Barnier zei na een gesprek met zijn Britse tegenhanger David Frost bereid te zijn om verder te onderhandelen met het Verenigd Koninkrijk over een handelsakkoord. Maar Londen vindt dat onderhandelingen "geen zin" hebben als de EU haar standpunten niet aanpast. Het hele weekend beschuldigden beide partijen elkaar al van een gebrek aan beweging.

De Britse minister Michael Gove, sleutelfiguur in het brexitbeleid, maakte de situatie nog verwarrender toen hij maandag aan het einde van de middag plotseling veranderde van standpunt. Hij vertelde dat David Frost en Michel Barnier toch besloten hebben om ervoor te gaan, ook al staan ze nog ver van elkaar op sommige essentiële punten. Gove: "Er is een constructieve stap gezet door de EU en ik wil liever optimistisch naar de toekomst kijken dan angstig naar het verleden."

Contrast

Goves plotselinge optimistische toon is in sterk contrast met zijn toon van twintig minuten daarvoor toen hij nog een ‘wezenlijke verandering’ in de houding van de EU wilde zien, om überhaupt nog in gesprek te gaan. De boodschap van Downing Street deed de positievere toon van Gove echter snel weer teniet.

Met nog maar twee maanden te gaan voordat de overgangsfase na de brexit afloopt, willen beide partijen proberen een aantal punten binnen te slepen waarop de onderhandelingen tot nu toe vastliepen. Daarbij roepen ze allebei de ander op om een eerste stap te maken.

De Britten verlieten eind januari de Europese Unie. In de overgangsfase tot eind dit jaar blijven ze de regels van de douane-unie en de eenheidsmarkt volgen. Zonder handelsakkoord zal begin volgend jaar een harde brexit plaatsvinden, met douanetarieven en andere bijkomende handelsbarrières.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Financieel

Ongelijkheid in vermogens kleiner als pensioenen ook meetellen

DEN HAAG (ANP) - De vermogens van Nederlanders zijn minder scheef verdeeld als niet alleen zaken als huizen, spaargeld en aandelen, maar ook pensioenen worden meegeteld. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

12 uur geleden
'VS en EU willen geschil over vliegtuigsubsidies snel bijleggen'

WASHINGTON (AFN/BLOOMBERG) - Handelsvertegenwoordigers van de Verenigde Staten en de Europese Unie willen naar verluidt een langlopend geschil over subsidies voor vliegtuigmakers snel de wereld uit helpen. Bronnen meldden aan persbureau Bloomberg dat door handelsdelegaties wordt ingezet op een akkoord voorafgaand aan de machtswisseling in de VS in januari.

16 uur geleden
'Compromis over olieproductie in de maak bij OPEC-overleg'

WENEN (ANP) - Landen aangesloten bij oliekartel OPEC en bondgenoten als Rusland lijken dichter bij een akkoord te komen over het verlengen van de productiebeperkingen om daarmee de prijzen te stutten. Bronnen meldden aan persbureau Bloomberg dat er een doorbraak geforceerd lijkt te zijn na overleg tussen grote producenten Saudi-Arabië en Rusland en dwarsligger de Verenigde Arabische Emiraten.

17 uur geleden
Fed-baas Powell pleit in Congres VS voor goedkeuring coronasteun

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - Het Amerikaanse Congres doet er verstandig aan snel extra steunmaatregelen goed te keuren om de grootste economie van de wereld door de coronacrisis te loodsen. Daarvoor pleitte Jerome Powell, voorzitter van centralebankenkoepel Federal Reserve. Volgens Powell zijn er veel sectoren die wel wat hulp kunnen gebruiken.

18 uur geleden
AEX kleurt lichtrood, Londen positieve uitschieter

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index in Amsterdam is woensdagmiddag met een klein verlies gesloten. Elders in Europa was het beeld wisselend. Beleggers namen wat gas terug na de recente koersrally, ook door een minder dan verwacht banenrapport uit de Verenigde Staten. Londen was de positieve uitschieter door vaccinhoop.

18 uur geleden
Coronacrisis zadelt reissector op met 84 procent minder inkomsten

AMSTERDAM (ANP) - De reissector wordt onevenredig hard geraakt door de coronacrisis. Het omzetverlies door alle restricties en beperkingen dit jaar tot december ligt op zo'n 84 procent in vergelijking met de eerste elf maanden van vorig jaar. De fors lagere inkomsten hebben ook voor vele ontslagen gezorgd, zo komt naar voren uit een enquête van branchevereniging ANVR.

19 uur geleden
TUI akkoord over 1,8 miljard euro aan nieuwe coronasteun

BERLIJN (ANP) - Reisconcern TUI heeft een akkoord gesloten met de Duitse staat en aandeelhouders over 1,8 miljard euro aan extra coronasteun. Die financiële injectie is nodig nu door de coronacrisis een groot deel van alle inkomsten is weggevallen voor de Duitse touroperator.

19 uur geleden