Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hertellingen leveren Wilders zelf tientallen extra stemmen op

Hertellingen leveren Wilders zelf tientallen extra stemmen op

DEN HAAG (ANP) - Weer hebben een paar gemeenten de uitslag van de verkiezingen voor het Europees Parlement aangepast. Dat deden ze nadat ze de stemmen opnieuw hadden geteld op verzoek van de Kiesraad. Onder meer in Amsterdam en Den Haag is de eindstand veranderd. Dit pakt vooral gunstig uit voor Geert Wilders zelf, lijstduwer van de PVV. Hij kreeg meer voorkeurstemmen.

Den Haag heeft de uitslagen van vier stembureaus aangepast. Bij de PVV kreeg lijstduwer Geert Wilders 78 voorkeurstemmen extra, ten koste van een partijgenoot die iets hoger op de lijst stond. Het totale aantal stemmen van de partij bleef gelijk. Bij GroenLinks-PvdA zijn acht stemmen anders verdeeld over de kandidaten, maar het totale aantal stemmen bleef ook gelijk.

In Amsterdam verloor de VVD vijf stemmen door de hertelling en GroenLinks-PvdA twee stemmen. Forum voor Democratie, D66, Partij voor de Dieren en de PVV raakten allen een stem kwijt. BBB kreeg er in de hoofdstad juist een stem bij.

Verdeling

In de gemeente Midden-Groningen kreeg Geert Wilders er 31 extra voorkeurstemmen bij door de hertelling, ten koste van een partijgenoot. Ook zeven andere PVV-stemmen kwamen bij een andere kandidaat van de partij terecht. In het Brabantse Oirschot verschoven vijf stemmen van een VVD-kandidaat naar een partijgenoot, In beide gemeenten bleven de uitslagen van de partijen zelf onveranderd.

Vorige week had de Gelderse gemeente West Maas en Waal de stemmen van drie stembureaus in Beneden-Leeuwen opnieuw geteld. Dit leverde de VVD, Forum voor Democratie, D66, Volt en Nieuw Sociaal Contract allemaal een extra stem op.

Minimale verschillen

Ook na de Tweede Kamerverkiezingen in november zijn stemmen herteld. Vaak gaat het om minimale verschillen. Zo kan het zijn dat een kiezer een voorkeurstem heeft uitgebracht op een bepaalde kandidaat, en daarna in de uitslag ziet dat die kandidaat bij dat stembureau geen enkele stem heeft gekregen. De Kiesraad let daar tijdens het tellen strenger op dan vroeger, om te voorkomen dat achteraf twijfels ontstaan.

De Kiesraad stelt woensdag de uitslag van de verkiezingen vast. Volgens de prognose van de Verkiezingsdienst van het ANP heeft GroenLinks-PvdA de meeste stemmen gekregen. Die combinatie komt uit op acht zetels, een minder dan ze vijf jaar geleden bij elkaar opgeteld kregen. De PVV stijgt van een zetel naar zes zetels en is daarmee de tweede partij.

Meer uit Politiek

Schoof na MH17-herdenking: ik stond hier niet alleen als premier

VIJFHUIZEN (ANP) - "Ik stond hier niet alleen als premier." Dat zei Dick Schoof woensdag na afloop van de herdenking van de MH17-vliegtuigramp. In de eerste jaren na de ramp sprak hij als hoge ambtenaar in verschillende functies veel met nabestaanden. "Mijn voorgaande rollen maken dat ik hier toch anders sta."

1 dag geleden
Advies aan kabinet: doe meer tegen verkeerde studiekeuzes

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet moet meer doen om te voorkomen dat studenten beginnen aan een studie die bij nader inzien niet bij hen past, schrijft een werkgroep van ambtenaren in een advies aan onderwijsminister Eppo Bruins. Ze noemen het een "hardnekkig probleem" dat veel studenten hierdoor uitvallen of van studie wisselen. Dit is volgens de ambtenaren ook één van de oorzaken van het hoge aantal langstudeerders.

1 dag geleden
Overijssel neemt afscheid van PVV-Europarlementariër Stöteler

ZWOLLE (ANP) - De provincie Overijssel heeft afscheid genomen van Sebastiaan Stöteler, die namens de PVV het Europees Parlement in is gegaan. Stöteler was sinds eind 2022 fractievoorzitter van PVV in de Provinciale Staten en hij zat ook in de gemeenteraad van Almelo. Beide functies legt hij neer.

1 dag geleden
Statenvragen over nieuw incident met wolf op Utrechtse Heuvelrug

UTRECHT (ANP) - Partijen in Provinciale Staten van Utrecht maken zich "grote zorgen" over een nieuw incident met een wolf op de Utrechtse Heuvelrug. VVD, BBB en SGP willen van Gedeputeerde Staten weten wat die doen om herhaling of erger te voorkomen van het voorval dinsdag in Leusden waarbij een wolf en een kind betrokken waren.

1 dag geleden
Politiek Den Haag staat stil bij MH17, vlaggen halfstok

DEN HAAG (ANP) - Ook politiek Den Haag herdenkt het neerhalen van vlucht MH17, woensdag precies tien jaar geleden. Op veel ministeries hangt de vlag halfstok. Het was een "gitzwarte dag", zegt minister Caspar Veldkamp van Buitenlandse Zaken, die van een "open wond" spreekt. "298 onschuldige mensen, onder wie 196 Nederlanders, kwamen om toen vlucht MH17 werd neergehaald." Hij staat stil bij "dit enorme verlies met de nabestaanden van de slachtoffers".

1 dag geleden
VVD en NSC willen boycot van EU-vergaderingen Hongarije

DEN HAAG (ANP) - Coalitiepartijen VVD en NSC willen dat ook het kabinet vergaderingen boycot die roulerend EU-voorzitter Hongarije in eigen land organiseert. Ze scharen zich daarmee achter de ban van de Europese Commissie die boos is over de reis van de Hongaarse premier Viktor Orbán naar Rusland en China.

2 dagen geleden
Eindhoven krijgt 275 miljoen euro voor opleidingen chipsector

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet stelt de regio Eindhoven 275 miljoen euro in het vooruitzicht om mensen op te leiden voor werk in de microchipsector, melden ministers Dirk Beljaarts (Economische Zaken) en Eppo Bruins (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap). Delft maakt aanspraak op 43 miljoen euro, Twente op 72 miljoen euro en Groningen op 29 miljoen euro.

2 dagen geleden