Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Herstel olieprijzen helpt Shell aan stevige koerswinst op beurs

Herstel olieprijzen helpt Shell aan stevige koerswinst op beurs

AMSTERDAM (ANP) - Olie- en gasconcern Shell is dinsdag flink vooruit gegaan op de beurs in Amsterdam. Het aandeel profiteerde van een herstel van de olieprijzen. Die veerden op omdat Saudi-Arabië liet weten de olieproductie mogelijk iets te verminderen om de prijs te stutten. Verder bleven beleggers vooral in de ban van de Europese energiecrisis en de vrees voor een recessie. De belangrijkste beursgraadmeters eindigden overwegend iets lager.

Shell kreeg er 3,6 procent aan beurswaarde bij. Branchegenoten als het Britse BP en het Franse TotalEnergies wonnen elders in Europa tot ruim 3 procent, terwijl een vat Amerikaanse olie bijna 4 procent in prijs steeg tot 93,64 dollar. Brent, de maatstaf voor olie uit het Midden-Oosten en de Noordzee, werd dik 3 procent duurder op 99,71 dollar.

Dat Saudi-Arabië eraan denkt om misschien de oliekraan wat meer dicht te draaien, volgt uit opmerkingen van de Saudische minister van Energie. Hij vindt dat de huidige olieprijs niet meer een goede weerspiegeling is van de vraag en het aanbod op de markt. Eerder dit jaar stegen de olieprijzen nog heel hard vanwege de oorlog in Oekraïne, maar de laatste maanden was er een daling te zien.

Recessie

De AEX-index op Beursplein 5 eindigde een fractie in de min op 710,87 punten. De MidKap klom 0,6 procent tot 940,15 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen zakten tot 0,6 procent.

Door een verdere krimp van de economische activiteit in de eurozone in augustus is de kans op een recessie verder toegenomen. De gasprijs daalde wel weer wat. Maandag werd gas flink duurder doordat het Russische staatsgasbedrijf Gazprom de Nord Stream-gaspijplijn eind deze maand drie dagen sluit vanwege onderhoud. Dit wakkerde de vrees aan dat Rusland de gastoevoer naar Duitsland verder zal verminderen.

Just Eat Takeaway

Just Eat Takeaway toonde daarnaast enig herstel na de verliesbeurt een dag eerder. Het moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl won ruim 1 procent na een verhoging van het koersdoel door analisten van Degroof Petercam. Het aandeel beweegt de laatste dagen flink. Vrijdag steeg de maaltijdbezorger ruim 25 procent na de verkoop van een onderdeel. Maandag volgde een koersval van dik 9 procent.

De euro bleef schommelen rond het laagste niveau in twintig jaar en noteerde op 0,9982 dollar. Een dag eerder werd de eenheidsmunt net als ruim een maand geleden weer minder waard dan de dollar. De euro staat onder druk door de vrees voor een recessie in Europa en de hogere rente in de VS, die de dollar aantrekkelijker maakt.

Meer uit Financieel

Bijna 5,5 miljoen passagiers op Schiphol in april

SCHIPHOL (ANP) - Schiphol heeft in april meer passagiers verwelkomd dan in dezelfde maand een jaar eerder. In totaal reisden vorige maand bijna 5,5 miljoen passagiers van, naar of via Schiphol, een toename van bijna 7 procent vergeleken met april vorig jaar.

16 minuten geleden
Verzekeraar Aegon bij winnaars op Damrak na handelsbericht

AMSTERDAM (ANP) - Aegon stond donderdag bij de winnaars in de Amsterdamse AEX-index. De verzekeraar kwam met een handelsbericht over het afgelopen kwartaal. Dat werd goed ontvangen door beleggers, want het aandeel Aegon steeg 0,9 procent.

56 minuten geleden
Arbeidsinspectie dreigt bagagebedrijven Schiphol met nieuwe boete

SCHIPHOL (ANP) - De Arbeidsinspectie dreigt opnieuw met boetes voor bagageafhandelaren op Schiphol. De fysieke belasting van werknemers bij het sjouwen en in- en uitladen van bijvoorbeeld koffers is bij vier van de zes bedrijven nog steeds te groot. Als de bagageafhandelaren het werk niet verlichten, moeten zij nieuwe dwangsommen tot meer dan een miljoen euro betalen.

1 uur geleden
Sportmerk Under Armour lager op Wall Street na winstwaarschuwing

NEW YORK (ANP) - Sportkledingmerk Under Armour ging donderdag omlaag op de aandelenbeurzen in New York. Under Armour kwam met een winstwaarschuwing voor het lopende boekjaar door "uitdagende marktomstandigheden". Het aandeel stond 1 procent in het rood in de vroege handel.

3 uur geleden
Kabinet bekijkt alternatieven voor verkoop Duitse tak TenneT

DEN HAAG (ANP) - De verkoop van de Duitse tak van netbeheerder TenneT aan de Duitse staat laat nog altijd op zich wachten. De onderhandelingen duren langer dan gehoopt, erkent demissionair minister Steven van Weyenberg (Financiën). Hij gaat daarom samen met het staatsbedrijf alvast alternatieven in kaart brengen voor het geval er geen deal kan worden gesloten.

3 uur geleden
Albert Heijn gaat varkenshouders betalen om stallen te verbeteren

ZAANDAM (ANP) - Albert Heijn gaat varkenshouders betalen om hun stallen te verbeteren. De Dierenbescherming is enthousiast.

3 uur geleden
EU onderzoekt verslavende werking Insta en Facebook op kinderen

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie denkt dat Instagram en Facebook kinderen verslaafd maken. Dat is tegen de Europese regels die internetbedrijven voorschrijven dat ze bijvoorbeeld kinderen moeten beschermen. De commissie heeft een officieel onderzoek ingesteld.

4 uur geleden