Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Herstel Franse economie hapert

Herstel Franse economie hapert

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - Het herstel van de Franse economie hapert. Momenteel ligt de economisch productie van het land zo'n 5 procent onder het niveau van voor de coronacrisis en de vooruitzichten zijn allerminst rooskleurig.

Een maandelijkse enquête van de Franse centrale bank onder zo'n 8500 bedrijven leert dat er in de maanden augustus en september nauwelijks sprake was van groei van de activiteiten in sectoren als de bouw, de dienstensector en de industrie. Ook de vooruitzichten voor oktober wijzen niet op een opleving.

Eerder dit jaar was wel sprake van een groeispurt. Dat was na het opheffen van de lockdownmaatregelen die het land en de economie goeddeels plat hadden gelegd.

Tweede golf

De Franse economie wordt nu ook geraakt door de tweede golf van coronabesmettingen en maatregelen om verdere verspreiding van het virus in te dammen. Daardoor zijn consumenten voorzichtiger geworden. De Franse president Emmanuel Macron gaat waarschijnlijk meer maatregelen aankondigen.

De preses van de Europese Centrale Bank, de Française Christine Lagarde, waarschuwde eerder al dat het gehoopte V-vormige herstel in de eurozone er waarschijnlijk anders uit komt te zien. Daarbij bestempelde ze de situatie in Frankrijk en Spanje als bijzonder zwak.

Ondanks het haperende herstel rekent de Franse centrale bank in het derde kwartaal op een groei van de economie met 16 procent. De verschillen per sector zijn wel aanzienlijk. De meeste zorgen leven in de auto-industrie, de horeca en recreatiesector.

Meer uit Financieel

Scheepsbouwer Damen heeft voor recordbedrag aan werk liggen

GORINCHEM (ANP) - Scheepsbouwer Damen Shipyards heeft voor een recordbedrag aan werk op de plank liggen. Het bedrijf merkt een grote vraag naar jachten. Daarnaast zit ook de orderportefeuille bij de divisie die werkschepen maakt goed vol.

15 minuten geleden
Verzekeraar Aegon zet opmars voort in licht lagere AEX

AMSTERDAM (ANP) - Aegon zette vrijdag de opmars voort op het Damrak en won ruim 1 procent na een verhoging van het koersdoel door analisten van Berenberg. De verzekeraar kreeg er donderdag al bijna 9 procent bij na goed ontvangen kwartaalcijfers. Beleggers deden het verder rustig aan nu het kwartaalcijferseizoen bijna ten einde loopt. Ook staakte Wall Street donderdag de rally die volgde op de meevallende inflatiecijfers uit de Verenigde Staten.

33 minuten geleden
Britse economie krimpt door zuinige consument

LONDEN (ANP/BLOOMBERG/RTR) - De Britse economie is in het tweede kwartaal van dit jaar gekrompen ten opzichte van de eerste drie maanden van dit jaar. Het is de eerste krimp in het Verenigd Koninkrijk sinds het begin van de coronacrisis. De omvang van de economie nam 0,1 procent af, wat wel minder was dan economen in doorsnee hadden verwacht. Vooral huishoudens hielden de uitgaven scherper in de gaten.

55 minuten geleden
De Volksbank houdt winst in eerste jaarhelft stabiel

UTRECHT (ANP) - De Volksbank heeft over de eerste zes maanden van het jaar een winst van 95 miljoen euro in de boeken gezet. Daarmee hield het concern achter onder meer SNS en RegioBank 1 miljoen euro meer over onder de streep in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder.

1 uur geleden
Warm begin van de winter kan energieshock Europa beperken

DEN HAAG (ANP/BLOOMBERG) - Verwacht relatief warm weer in het najaar kan Europa helpen om deze winter zonder energieproblemen door te komen. Voor oktober worden temperaturen verwacht die bovengemiddeld hoog zijn, waardoor de Europese landen meer tijd hebben om gasvoorraden aan te vullen. De kans dat er later in de winter verplichte afsluitingen komen nemen daardoor af. Europa probeert snel minder afhankelijk te worden van Russisch gas, maar is in de overgangsperiode kwetsbaar.

1 uur geleden
Damrak koerst af op vlak begin van rustige beursdag

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse beurs lijkt vrijdag vrijwel vlak te beginnen aan een relatief rustige handelsdag. Na de stroom van bedrijfsresultaten in de afgelopen weken loopt het kwartaalcijferseizoen ten einde. Ook staakte Wall Street donderdag de rally die volgde op de meevallende inflatiecijfers uit de Verenigde Staten.

1 uur geleden
Bloomberg: Apple gaat uit van aanhoudende vraag naar iPhones

CUPERTINO (ANP) - Ondanks slechte prognoses voor de smartphonemarkt, heeft Apple zijn leveranciers gevraagd nog minstens zoveel iPhones te produceren als vorig jaar. De techgigant houdt daarbij rekening met afnemende concurrentie en welvarende klanten.

1 uur geleden