Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Herstel Franse economie hapert

Herstel Franse economie hapert

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - Het herstel van de Franse economie hapert. Momenteel ligt de economisch productie van het land zo'n 5 procent onder het niveau van voor de coronacrisis en de vooruitzichten zijn allerminst rooskleurig.

Een maandelijkse enquête van de Franse centrale bank onder zo'n 8500 bedrijven leert dat er in de maanden augustus en september nauwelijks sprake was van groei van de activiteiten in sectoren als de bouw, de dienstensector en de industrie. Ook de vooruitzichten voor oktober wijzen niet op een opleving.

Eerder dit jaar was wel sprake van een groeispurt. Dat was na het opheffen van de lockdownmaatregelen die het land en de economie goeddeels plat hadden gelegd.

Tweede golf

De Franse economie wordt nu ook geraakt door de tweede golf van coronabesmettingen en maatregelen om verdere verspreiding van het virus in te dammen. Daardoor zijn consumenten voorzichtiger geworden. De Franse president Emmanuel Macron gaat waarschijnlijk meer maatregelen aankondigen.

De preses van de Europese Centrale Bank, de Française Christine Lagarde, waarschuwde eerder al dat het gehoopte V-vormige herstel in de eurozone er waarschijnlijk anders uit komt te zien. Daarbij bestempelde ze de situatie in Frankrijk en Spanje als bijzonder zwak.

Ondanks het haperende herstel rekent de Franse centrale bank in het derde kwartaal op een groei van de economie met 16 procent. De verschillen per sector zijn wel aanzienlijk. De meeste zorgen leven in de auto-industrie, de horeca en recreatiesector.

Meer uit Financieel

China wil akkoord over fossiel dat aanvaardbaar is voor iedereen

DUBAI (ANP/AFP) - China wil dat er op de klimaattop in Dubai een akkoord over fossiele brandstoffen komt dat "aanvaardbaar" is voor iedereen. "We willen allemaal samenwerken om een taal te vinden die de juiste richting geeft voor verdere inspanningen, die zoveel mogelijk inclusiviteit weerspiegelt en die ook aanvaardbaar is voor alle partijen", zei de Chinese klimaatgezant Xie Zhenhua zaterdag.

28 minuten geleden
Noors staatsfonds: Tesla moet arbeidsrechten respecteren

OSLO (ANP/RTR) - De Amerikaanse autofabrikant Tesla moet fundamentele arbeidsrechten respecteren, waaronder collectieve onderhandelingen. Dat stelt het Norges Bank Investment Management, 's werelds grootste aandelenbelegger uit Noorwegen met een belang in Tesla.

2 uur geleden
China blijft in de ban van deflatie

BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - China, de op een na grootste economie ter wereld, blijft ook in november in de ban van deflatie. De consumentenprijzen daalden vorige maand met 0,5 procent ten opzichte van een jaar geleden, maakte het Chinese statistiekbureau bekend. Volgens economen is dit opnieuw een teken dat het land moeite heeft om de economische groei via de binnenlandse vraag te stimuleren.

4 uur geleden
Schiphol: probleem vliegschema opgelost, alles weer normaal

SCHIPHOL (ANP) - Nadat er de afgelopen dagen veel vluchten van en naar Schiphol werden geannuleerd door slechte weersomstandigheden, zijn de problemen in het vliegschema zaterdag opgelost. "We hebben een normale dag vandaag, er wordt gevlogen zoals gepland", zegt een woordvoerster van de luchthaven.

5 uur geleden
NS: treinen tussen Nederland en Duitsland rijden weer normaal

UTRECHT (ANP) - De Internationale treinen tussen Nederland en Duitsland rijden zaterdag weer volgens de normale dienstregeling, laat een woordvoerder van de NS weten. "Er zijn geen treinen uitgevallen en er zijn geen bijzonderheden meer", aldus de zegsman.

6 uur geleden
EU eens over regels voor kunstmatige intelligentie

BRUSSEL (ANP) - De EU-landen en het Europees Parlement hebben een voorlopig akkoord bereikt over regels voor kunstmatige intelligentie (AI). De EU is de eerste die de baanbrekende technologie, die veel belooft, maar ook grote zorgen baart, aan banden legt. Zij kreeg haast door de stormachtige ontwikkeling van AI, met spraakmakende toepassingen als ChatGPT.

6 uur geleden
Rabobank: storing bij online overboeken verholpen

UTRECHT (ANP) - Rabobank zegt een storing bij het online overboeken van geld te hebben verholpen. Eerder op vrijdag waarschuwde de bank klanten voor problemen bij het afronden van overboekingen. Het ging om de tweede storing in een week tijd.

16 uur geleden