Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Herstel Europese beurzen, Just Eat Takeaway schittert op Damrak

Herstel Europese beurzen, Just Eat Takeaway schittert op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen hebben woensdag stevig herstel laten zien na de verliesbeurt van een dag eerder. Op de Amsterdamse beurs was maaltijdbezorger Just Eat Takeaway de blikvanger. Het moederbedrijf van Thuisbezorgd maakte een koerssprong van meer dan 15 procent na de aankondiging van een samenwerkingsdeal met webwinkelconcern Amazon. De olieprijs ging opnieuw omlaag en dat zorgde ervoor dat Shell onderaan eindigde in de AEX-index.

Just Eat Takeaway en Amazon gaan samenwerken in de Verenigde Staten. Zogeheten Prime-leden van Amazon krijgen daarbij een jaarabonnement op maaltijdbezorger Grubhub, de Amerikaanse dochter van Just Eat Takeaway. Amazon neemt ook een belang van 2 procent in Grubhub. Dat belang kan op termijn oplopen tot 15 procent.

Just Eat Takeaway, dat ook eigenaar is van Thuisbezorgd.nl, herhaalde tevens actief te blijven kijken naar een gedeeltelijke of volledige verkoop van Grubhub. Kritische aandeelhouders dringen al enige tijd aan op een verkoop van het onderdeel.

Olieprijzen

De olieprijzen, die dinsdag tot wel 10 procent verloren, gingen opnieuw omlaag. Een vat Amerikaanse olie werd 2,5 procent minder waard op 96,98 dollar. Brentolie daalde 2,3 procent in prijs tot 100,45 dollar, maar stond eerder op de dag al onder de 100 dollar. Shell leverde 1,5 procent in en was de hekkensluiter in de AEX. Elders in Europa daalden ook branchegenoten als BP (min 1,4 procent), TotalEnergies (min 2,7 procent) en Eni (min 1 procent).

De hoofdindex op Beursplein 5 sloot met een winst van 1,9 procent op 656,71 punten. De MidKap klom 0,7 procent tot 883,77 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs wonnen tot 2 procent.

Adyen

Adyen kreeg er 9 procent bij. Het fintechbedrijf gaat de betalingsdiensten voor de Japanse kledingketen Uniqlo verzorgen. De chipbedrijven ASMI en Besi stegen tot 5,4 procent. ASML klom 3,1 procent, ondanks berichten dat de Amerikaanse regering wil dat de chipmachinemaker ook zijn oudere generaties machines niet meer aan Chinese bedrijven mag leveren.

Unilever won 2,4 procent. IJsmerk Ben & Jerry's heeft zijn moederbedrijf voor de rechter gesleept vanwege de verkoop van de Israëlische tak door het levensmiddelenconcern.

EDF

In Parijs steeg Electricité de France (EDF) 14,5 procent. Frankrijk wil het energiebedrijf nationaliseren. In Frankfurt verloor Uniper 2,9 procent. Volgens Duitse media wil de Duitse overheid een belang van 25 procent nemen in het noodlijdende energiebedrijf. Uniper kampt met grote problemen doordat Moskou de Russische gasleveringen aan Duitsland heeft afgeknepen.

De euro was 1,0170 dollar waard, tegen 1,0245 dollar een dag eerder.

Meer uit Financieel

OpenAI verdubbelt omzet naar 3,4 miljard dollar, volgens topman

SAN FRANCISCO (ANP) - OpenAI, het moederbedrijf van ChatGPT, is op weg om zijn jaaromzet te verdubbelen naar 3,4 miljard dollar. Dat heeft topman Sam Altman tegen het personeel gezegd, aldus persbureau Bloomberg en technieuwsite The Information.

20 minuten geleden
Meerderheid voor goedkeuring megabeloning, zegt Tesla-topman Musk

AUSTIN (ANP/BLOOMBERG) - Een meerderheid van de aandeelhouders van Tesla lijkt opnieuw in te stemmen met de megabeloning van tientallen miljarden dollar voor Elon Musk. Dat zei de topman van de elektrische autofabrikant woensdagavond laat in de Verenigde Staten. Ook blijkt volgens Musk uit de voorlopige resultaten dat de resolutie om Tesla's formele vestigingsplaats van Delaware naar Texas te verplaatsen met een "grote marge" zal worden aangenomen.

1 uur geleden
Nederlandse bedrijven weer naar EK na boycot WK in Qatar

DEN HAAG (ANP) - Nederlandse bedrijven zijn dit jaar weer volop aanwezig bij het EK in Duitsland. Na de beslissing in 2022 om het WK in Qatar te laten schieten, reizen vaste KNVB-sponsors als ING en Albert Heijn dit jaar weer met zakelijke relaties af naar de wedstrijden van Oranje.

2 uur geleden
Hypotheek met kortere rentevaste periode wint aan populariteit

CAPELLE AAN DEN IJSSEL (ANP) - Het aantal aanvragen voor een hypotheek met een relatief korte rentevaste periode is in de eerste vijf maanden van dit jaar flink gestegen. Dat constateert De Hypotheker. Tegelijkertijd merkt de hypotheekadviseur dat het aantal hypotheekaanvragen met een langere rentevaste periode afneemt. De Hypotheker verwacht dat deze ontwikkeling zal doorzetten, omdat de hypotheekrentes licht zullen blijven dalen.

8 uur geleden
Nike mag schoenen in Europa geen 'footware' noemen na uitspraak

LUXEMBURG (ANP/BLOOMBERG) - Nike mag zijn sportschoenen in Europa geen 'footware' noemen. Nike had een aanvraag gedaan om dat woord als handelsmerk te laten registeren. Concurrent Puma had daartegen een zaak aangespannen en kreeg van het Gerecht van de Europese Unie gelijk.

9 uur geleden
Wisselend beeld op Wall Street na rentebesluit Fed

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn woensdag wisselend geëindigd. Beleggers verwerkten het besluit van de Federal Reserve, die het rentetarief in de Verenigde Staten opnieuw ongewijzigd liet. Uit de verklaring van de Amerikaanse centrale bank kwam onder meer naar voren dat de Fed voor dit jaar één renteverlaging voorziet en vier voor volgend jaar.

9 uur geleden
SpaceX en topman Musk aangeklaagd door klokkenluiders om seksisme

LOS ANGELES (ANP/RTR) - SpaceX en zijn topman Elon Musk zijn aangeklaagd door acht ex-medewerkers van het ruimtevaartbedrijf. Zij zijn naar eigen zeggen ontslagen nadat zij hun zorgen hadden geuit over vermeende seksuele intimidatie en discriminatie van vrouwen. In de aanklacht staat dat Musk met zijn gedrag een "alomtegenwoordige seksistische cultuur" bevorderde bij SpaceX.

11 uur geleden