Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Herstel en een sociaal Europa centraal bij EU-voorzitter Portugal

Herstel en een sociaal Europa centraal bij EU-voorzitter Portugal

BRUSSEL (ANP) - Het herstel van de coronacrisis in de EU en een sociaal Europa staan bovenaan de to-do-list van de Portugese premier António Costa. Vanaf 1 januari is zijn land zes maanden lang EU-voorzitter en dat betekent dat de regering van de sociaaldemocraat haar stempel op de Europese beleidsagenda kan zetten.

Portugal neemt het stokje van het elk half jaar wisselende EU-voorzitterschap op 1 januari over van Duitsland. Het is de vierde keer dat Lissabon aan de touwtjes zal trekken sinds het land in 1986 toetrad tot de Europese Unie, dus helemaal groen is het niet. Maar na het strak geleide, merendeels succesvolle voorzitterschap van bondskanselier Angela Merkel, blijft het een uitdaging om de 27 de weg te leiden.

Lichtpuntje is dat de verdeeldheid tussen Noord- en Zuid-Europa door de coronacrisis is verminderd, zei Costa tijdens een gesprek met een aantal internationale media waaronder het ANP. Alle EU-landen zitten, anders dan tijdens de financiële crisis, in hetzelfde schuitje en ze erkennen dat een gezamenlijk antwoord op de pandemie nodig is. Begin dit jaar nog haalde Costa zwaar uit naar de Nederlandse regering, die zich met haar aanvankelijke verzet tegen Europese noodhulp en een snel besluit over de nieuwe meerjarenbegroting de woede van de zuidelijke landen op de hals haalde.

Nationale herstelplannen

Tijdens het Portugese voorzitterschap komen naar verwachting de eerste nationale herstelplannen van lidstaten op tafel, waarvoor ze steun kunnen krijgen uit het nieuwe coronaherstelfonds van 672 miljard euro. "De lidstaten moeten projecten indienen om de economie weerbaarder te maken en een groene en digitale omslag te realiseren", aldus Costa. Die plannen moeten ook worden goedgekeurd door de ministers van Financiën.

Digitalisering en verduurzaming zijn de komende jaren speerpunten van het Europees beleid. Maar ook migratie en asiel, de toekomstige relatie met het Verenigd Koninkrijk en met de Verenigde Staten.

Costa, die een Frans-Indiase vader heeft, wil ook graag een informele bijeenkomst in Portugal organiseren van de EU-leiders met de premier van India, Narendra Modi.

Meer uit Buitenland

Honger in de wereld neemt verder toe, waarschuwen VN en partners

NEW YORK (ANP/AFP) - De honger in de wereld nam ook vorig jaar weer toe. De Verenigde Naties en andere internationale organisaties waarschuwen dat 282 miljoen mensen te maken hadden met acute voedselonzekerheid, een toename van 24 miljoen mensen ten opzichte van een jaar eerder.

1 uur geleden
Rusland: grotere buffer nodig als Oekraïne nieuwe raketten krijgt

MOSKOU (ANP/RTR) - Als Oekraïne van de Verenigde Staten raketten krijgt met een groter bereik, zal Rusland de "bufferzone" in Oekraïne uitbreiden, zegt de regering in Moskou. Rusland heeft eerder gezegd dat zo'n buffer moet voorkomen dat vanaf Oekraïens grondgebied Russische doelen getroffen kunnen worden.

2 uur geleden
Rechter onderzoekt belangenverstrengeling vrouw Spaanse premier

MADRID (ANP/AFP) - Een Spaanse rechter onderzoekt of de vrouw van de Spaanse premier Pedro Sánchez, Begoña Gómez, zich schuldig heeft gemaakt aan belangenverstrengeling en corruptie. Justitie verklaart enkel dat er recent een onderzoek naar is begonnen waarover voorlopig verder geen mededelingen gedaan worden.

2 uur geleden
Rekenkamer EU bezorgd over besteding geld van migratiedeal Turkije

LUXEMBURG (ANP) - Het is onduidelijk of de miljarden euro's die Turkije van de Europese Unie krijgt in ruil voor het opvangen van migranten wel effect hebben gehad. Het resultaat van projecten om migranten te scholen en aan het werk te helpen is moeilijk te bepalen, constateert de Europese Rekenkamer. Bovendien wordt het werk van de hulporganisaties die de projecten uitvoeren bemoeilijkt doordat Turkije steeds autoritairder wordt bestuurd.

3 uur geleden
TikTok vecht mogelijk verbod in VS aan bij de rechter

LOS ANGELES (ANP) - TikTok gaat een aanklacht indienen bij een Amerikaanse rechtbank tegen de wet die leidt tot een mogelijk verbod van de populaire video-app in de Verenigde Staten, meldt een woordvoerder. De Senaat keurde dinsdag een steunpakket goed voor Oekraïne. De maatregelen tegen TikTok maken deel uit van dat pakket.

4 uur geleden
Zeven aanhoudingen in Australisch terreuronderzoek na mesaanval

SYDNEY (ANP/AFP) - De Australische politie heeft bij een grote antiterreuroperatie zeven mensen aangehouden. Zij worden in verband gebracht met de mesaanval op een Assyrische bisschop in Sydney, anderhalve week geleden. De verdachten zijn 15 tot 17 jaar oud en maakten volgens de politie deel uit van een breder netwerk.

6 uur geleden
Argentinië wil arrestatie Iraanse minister om aanslag in 1994

BUENOS AIRES (ANP/AFP) - Bijna dertig jaar na de dodelijke aanslag op het Joodse gemeenschapscentrum Amia in Buenos Aires heeft de Argentijnse regering opgeroepen tot de arrestatie van de Iraanse minister van Binnenlandse Zaken Ahmad Vahidi. Dat meldt het Argentijnse ministerie van Buitenlandse Zaken.

9 uur geleden