Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Herstel Chinese bedrijvigheid langzamer dan verwacht

Herstel Chinese bedrijvigheid langzamer dan verwacht

PEKING (ANP) - Het herstel van de Chinese bedrijvigheid zette afgelopen maand door, in zowel de dienstensector als de industrie, maar wel wat langzamer dan economen in doorsnee hadden verwacht. Dat komt onder meer door het chiptekort, maar ook slechte internationale logistiek, het tekort aan containers en de stijgende transportprijzen. Verder maken bedrijven zich zorgen vanwege een vertraging van vraag en aanbod in de industrie en toenemende kosten.

Volgens het Chinese Nationale Statistiekbureau komt de samengestelde inkoopmanagersindex van de Chinese industrie, die de economische activiteit weerspiegelt, voor april uit op een stand van 51,1. Dat is iets minder dan de 51,9 waarop de index in maart nog uitkwam. Een stand van 50 of meer wijst op groei, daaronder op krimp.

Economen van ING blijven optimistisch over de Chinese dienstensector en industrie, vanwege een herstel van de exportvraag die de fabrieksorders zullen sterken en de Chinese meivakantie die de dienstensector zal helpen. Miljoenen Chinezen hebben traditioneel de eerste week van mei vakantie. Dat zal vanaf die maand voor meer binnenlands toerisme en winkelverkopen zorgen, denkt ING.

Vertraagde reactie

De Chinese export deed het wel wat minder goed dan een maand eerder. Volgens de kenners bij ING komt dat door de vertraagde reactie op het herstel van de coronapandemie in de VS en Europa. De export trekt waarschijnlijk weer aan als de pandemie in deze grote exportmarkten onder controle komt.

Verder waarschuwen de economen van de bank voor de technologiestrijd die gevoerd wordt en te snelle hervormingen. De techstrijd kan de ambitie die China heeft om de economie te vergroten met geavanceerde technologie bemoeilijken. Maar het is ook een kans voor het land om eigen technologie te ontwikkelen en minder afhankelijk te zijn van andere economieën, aldus de deskundigen, die verwachten dat investeringen in tech sterk zullen groeien in China.

Meer uit Financieel

Driekwart ondernemers kan hogere kosten niet doorberekenen

AMSTERDAM (ANP) - Driekwart van de ondernemers in Nederland zegt hogere kosten niet of slechts voor een deel te kunnen doorberekenen aan klanten. Dat komt vooral doordat ze vrezen klanten kwijt te raken aan de concurrentie. Ook zijn prijzen vaak vastgelegd in afspraken met klanten, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van onderzoek bij ondernemers.

29 minuten geleden
OPEC+ verlaagt olieproductie om prijs te stutten

WENEN (ANP/DPA) - Het oliekartel OPEC+ wil volgend jaar ongeveer 40 miljoen vaten (van 159 liter per stuk) per dag produceren. Volgens het Russische persbureau Tass betekent dit een verlaging van het totale productievolume van de groep olieproducerende landen en bondgenoten als Rusland met 1,39 miljoen vaten per dag.

6 uur geleden
Focus beleggers op olie en Apple na langverwachte schuldendeal

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers zullen deze week hopen dat het optimisme op de wereldwijde beurzen van voor het weekend nog even doorzet. De afgelopen tijd heerste er veel onzekerheid vanwege het uitblijven van een deal voor het verhogen van het Amerikaanse schuldenplafond. Maar zaterdag zette de president Joe Biden de langverwachte handtekening onder de overeenkomst. Daarmee zijn de betalingsproblemen voor de federale overheid van de Verenigde Staten definitief afgewend.

9 uur geleden
Onenigheid met Afrikaanse leden OPEC+ over olieproductiedoelen

WENEN (ANP/BLOOMBERG/RTR) - De Afrikaanse leden van oliekartel OPEC+ worden steeds meer onder druk gezet om de ruimte binnen hun doelstellingen voor olieproductie op te geven. Die ruimte zou dan toekomen aan de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), die graag meer willen produceren. Met name Angola en Nigeria hebben moeite om hun doelstellingen te halen.

14 uur geleden
Egypte zet sleepboten in voor tanker met pech in Suezkanaal

CAÏRO (ANP/RTR) - Drie Egyptische sleepboten zijn erin geslaagd om een olietanker met motorpech in het Suezkanaal weg te slepen. Dat meldt de Suez Canal Authority (SCA) die toeziet op het scheepvaartverkeer in het kanaal. Die tanker stremde het verkeer in de kortste scheepvaartroute tussen Azië en Europa. Voorzitter van de SCA Osama Rabie meldt nu in een verklaring dat het verkeer in beide richtingen weer is hervat.

15 uur geleden
Topman Qatar Airways: eersteklas verdwijnt in nieuwe vliegtuigen

ISTANBUL (ANP/BLOOMBERG) - Vermogende reizigers die vliegen met Qatar Airways kunnen binnenkort niet langer een dutje doen in een van de luxueuze ligstoelen in de eersteklas. De luchtvaartmaatschappij gaat die namelijk schrappen in de volgende generatie langeafstandsvliegtuigen. Volgens topman Akbar Al Baker is het rendement op de stoelen de investeringen niet meer waard.

15 uur geleden
Belangrijke conferentie Apple staat in teken van VR-bril

CUPERTINO (ANP) - Voor Apple-fans is het lange wachten eindelijk voorbij: maandag lanceert de techreus naar alle waarschijnlijkheid na vele jaren weer een belangrijk nieuw product. Apple komt op zijn jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie WWDC volgens vele geruchten met een eigen virtualrealitybril (VR), een tool waar de Amerikaanse iPhonemaker zich tot nu toe niet aan heeft gewaagd. De bril zou het belangrijkste nieuwe Apple-product worden sinds de Apple Watch in 2014.

16 uur geleden