Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hermans (VVD) hard aangevallen op val van kabinet om asielbeleid

Hermans (VVD) hard aangevallen op val van kabinet om asielbeleid

DEN HAAG (ANP) - VVD-fractievoorzitter Sophie Hermans ontkent stellig dat het bij de breuk van haar partij om het asielbeleid te doen was om een politiek spelletje of campagnetrucjes. Ze wierp keiharde beschuldigingen hierover van onder anderen Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren van de hand tijdens het debat over de val van het kabinet.

Hermans vond het "lelijk om het op die manier weg te zetten". Zij en haar fractie steunen "ten volle" de afweging die de VVD-bewindslieden hebben gemaakt om niet verder te gaan. "De VVD heeft ervoor gekozen om in de onderhandeling alles op alles te zetten om draagvlak te houden voor echte vluchtelingen. Dan kan het zijn, dat we niet eruit komen. Dat is spijtig en betreurenswaardig. Die conclusie is vrijdag in alle oprechtheid genomen", aldus Hermans.

D66-fractieleider Jan Paternotte probeerde Hermans vergeefs te ontfutselen wat het dan precies was voor de VVD om niet verder te willen. "Er was bereidheid om de nareis te gaan beperken. Het grootste migratiepakket van alle kabinetten van Rutte lag voor. En nu ligt er niets. Wat had er voor de VVD bij moeten komen?", hield Paternotte haar voor.

Nareis aanpakken

Volgens Hermans lagen er veel maatregelen voor, maar ging het "om het totale pakket dat effect moet hebben" en nareizen was daarin ook een belangrijk onderdeel. "Ik zat er niet bij. Maar ik ga nu niet in een interruptie een onderhandeling doen. Het kan geen verrassing zijn dat dit onderdeel belangrijk is voor de VVD." De liberalen wilden de nareis "aanpakken op een manier die juridisch kan. Daarop liep het vast. We waren tot op het laatste moment bereid om over alternatieven daarbinnen te praten. Maar als dat niet lukt, dan betreur ik dat, maar dan moet je dit durven besluiten met elkaar."

Hermans vindt het verre van ideaal dat er nu verkiezingen komen en dat grote onderwerpen vertraging oplopen, zoals de stikstofcrisis en de woningbouw. "Maar de VVD zit ook in een coalitie om dingen op te lossen en aan te pakken. Als het niet lukt op een belangrijk thema voor Nederland, dan moet je die keus durven maken."

Meer uit Politiek

Rick Brink (38), eerste 'minister gehandicaptenzaken', overleden

HARDENBERG (ANP) - De Overijsselse politicus Rick Brink is zaterdag op 38-jarige leeftijd overleden. Hij was van 2019 tot 2021 de eerste 'minister van gehandicaptenzaken', een functie van KRO-NCRV om mensen met een beperking te vertegenwoordigen.

15 uur geleden
Informateurs zijn 'iets optimistischer' geworden

DEN HAAG (ANP) - Informateurs Richard van Zwol en Elbert Dijkgraaf zijn "iets optimistischer" over de kans van slagen van hun poging een rechts kabinet te smeden dan een dag eerder. Dat liet het tweetal weten na afloop van de onderhandelingen op zaterdag.

18 uur geleden
Timmermans wil bij klappen formatie niet alleen het voortouw

ROTTERDAM (ANP) - Politiek leider Frans Timmermans van GroenLinks-PvdA zal niet alleen het voortouw nemen in de kabinetsformatie als de huidige poging om tot rechtse samenwerking te komen mislukt. De verschillen in zetelaantal met VVD en NSC zijn zo klein, dat hij vindt dat de partijen het in dat geval samen moeten doen.

21 uur geleden
Gräper: diskwalificatie Klein teleurstelling voor ons allemaal

DEN HAAG (ANP) - De diskwalificatie van de Nederlandse songfestivalinzending Joost Klein is "een teleurstelling voor ons allemaal". Dat laat staatssecretaris Fleur Gräper van Cultuur en Media weten. Dat besluit valt "enorm zwaar. In de eerste plaats voor Joost."

1 dag geleden
Wilders heeft premierskandidaat op het oog

DEN HAAG (ANP) - Geert Wilders heeft een kandidaat op het oog voor het premierschap, en heeft die persoon ook al benaderd. Dat zegt de PVV-leider voorafgaand aan een nieuwe ronde van onderhandelingen met VVD, NSC en BBB over de vorming van een nieuw kabinet.

1 dag geleden
EU-families PvdA en GL sluiten coalitie met radicaal rechts uit

ROTTERDAM (ANP) - De Europese Socialisten en Democraten en de Europese Groenen gaan in Brussel hoe dan ook niet samenwerken met radicaal-rechtse partijen, zoals de Europese Conservatieven (ECR) en Hervormers en de groep Identiteit en Democratie (ID), waartoe ook de PVV behoort.

1 dag geleden
Niet zeker dat naam formateur in eindverslag informateurs komt

DEN HAAG (ANP) - Het is nog niet zeker wanneer de naam van een formateur wordt bekendgemaakt, als de vier onderhandelende partijen tot een akkoord komen. Het gesprek over een formateur zal tussen de vier fractievoorzitters gevoerd moeten worden, zei informateur Richard van Zwol na afloop van een nieuwe dag van onderhandelingen. "De vraag hoe dat precies landt in ons eindverslag is weer punt twee."

1 dag geleden