Hermans pleit op klimaattop voor grotere rol markt
BAKOE (ANP) - Klimaatminister Sophie Hermans heeft op de klimaattop in Bakoe gepleit voor het meer betrekken van de markt om klimaatfinanciering los te krijgen. "We hebben iedereen nodig. Ook de markt, juist de markt, gezien de schaal van de opgave", zei ze in een toespraak tot de delegaties. Onder meer investeringen die Nederlandse pensioenfondsen hier al in doen, zijn volgens haar een goed voorbeeld van hoe het moet.
"Iedere uitdaging brengt ook kansen met zich mee", voegde Hermans eraan toe. Ze zei dat de wereld "op een keerpunt" staat en de toestand van het klimaat "steeds alarmerender" is. "Het is te nat, te droog en te vervuild", somde de minister van Klimaat en Groene Groei op. Toch is ze nog altijd hoopvol dat de wereld klimaatverandering het hoofd zal kunnen bieden. "De mensheid vindt altijd een uitweg wanneer we voor grote uitdagingen staan. Altijd. Ik ben ervan overtuigd dat we dat opnieuw kunnen." De Nederlandse geschiedenis met water geeft haar "hoop voor de toekomst".
Hermans nodigde landen uit om zich aan te sluiten bij een internationaal initiatief om subsidies op fossiele brandstoffen uit te faseren. Nederland nam daar vorig jaar op de klimaattop in Dubai de leiding in. Hermans zet het initiatief dit jaar voort, ook al is de huidige coalitie er vooral op gebrand om niet sneller te gaan dan andere Europese landen.
In het algemeen benadrukte Hermans dat Nederland zich aan zijn klimaatafspraken zal houden. "Nederland staat klaar om te helpen en te leveren wat is afgesproken, zelfs als dat moeilijk is."
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Minister Sophie Hermans (Klimaat en Groene Groei) "wil geen gas winnen onder de Waddenzee", benadrukte ze in een debat in de Tweede Kamer. Onder de huidige Mijnbouwwet ziet zij echter geen mogelijkheid om de vergunning die de NAM daarvoor heeft aangevraagd te weigeren. Zij zou dan een "ongelofelijk groot" risico lopen dat de rechter dat besluit van tafel zou vegen.
13 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Een groot deel van de oppositie in de Tweede Kamer begrijpt niets van het besluit van het kabinet om nog eens acht jaar gaswinning toe te staan bij het Groningse Warffum. "Groningen wordt opnieuw verraden", zei SP'er Sandra Beckerman tijdens een commissiedebat. Vooral coalitiepartij NSC, die zegt op te komen voor burgers die door toedoen van de overheid klem komen te zitten, moest het ontgelden.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Minister Reinette Klever (Ontwikkelingshulp) heeft het verzoek van de Tweede Kamer afgewezen om een ambtenaar van haar ministerie mee te laten doen aan een informatief gesprek over de humanitaire situatie in Syrië. Het ministerie vindt de timing "ongelukkig" door de "bredere discussie" op dit moment over de terugkeer van Syrische vluchtelingen. Het ministerie wil voorkomen dat de betreffende ambtenaar onderdeel wordt van de "politieke dynamiek".
19 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Woensdag wordt duidelijk of de coalitie en de oppositiepartijen CDA, ChristenUnie, SGP en JA21 tot een akkoord kunnen komen over de onderwijsbegroting. Het is dan "erop of eronder", zei Mirjam Bikker van de ChristenUnie na een kort overleg. Het probleem is de dekking, aldus Henri Bontenbal van het CDA.
23 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De fractievoorzitters van oppositiepartijen CDA, ChristenUnie, JA21 en SGP hebben het overleg met de coalitie over de onderwijsbezuinigingen dinsdagmiddag hervat. "Zolang er geen uitkomst is, kan het beide kanten op", zei ChristenUnie-leider Mirjam Bikker bij binnenkomst op de vraag of de onderhandelingen ook konden mislukken.
23 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Ook de ChristenUnie neemt afstand van de "polariserende" motie van VVD'er Bente Becker over het bijhouden van gegevens van mensen met een migratieachtergrond. In het weekend gaf de SP al aan dat het achteraf verkeerd was geweest om de motie vorige week te steunen.
23 uur geledenARNHEM (ANP) - Het dagelijks bestuur van de provincie Gelderland moet uitleg geven over mogelijke overtreding van de regels voor staatssteun bij het uitkopen van boerenbedrijven. De oppositiepartijen PvdA, GroenLinks, D66 en SP hebben hierover een spoeddebat op de agenda gezet voor de Statenvergadering van 18 december. De vier partijen willen van het college horen waarom zowel de betreffende boeren als de Provinciale Staten in 2023 niet zijn ingelicht toen bleek dat de Europese Commissie de uitkoopregeling als onrechtmatig zou kunnen zien. "De reputatie van de provincie als betrouwbare kooppartner staat onder druk", aldus de oppositie.
1 dag geleden