
Hermans 'met klimaatpet op' niet blij met alle coalitieafspraken
DEN HAAG (ANP) - Klimaatminister Sophie Hermans staat "alleen met een klimaatpet op" niet te juichen bij alle afspraken op haar vakgebied uit het hoofdlijnenakkoord en het regeerprogramma. Ze erkent dat die ertoe bijdragen dat het klimaatdoel voor 2030 verder uit zicht is geraakt. "Daar baal ik van", zei de bewindsvrouw nadat zij haar eerste klimaatnota had aangeboden aan de Tweede Kamer.
Met een andere pet op, die van mede-onderhandelaar namens de VVD, was Hermans zelf nauw betrokken bij de totstandkoming van de coalitie met NSC, PVV en BBB. Met name die laatste twee partijen hechten weinig belang aan klimaatbeleid. Zij bedongen aan de onderhandelingstafel dat enkele eerder bedachte maatregelen die pijn zouden kunnen doen voor burgers en bedrijven, werden afgezwakt of geschrapt.
De coalitie en het kabinet schrapten maatregelen als rekeningrijden, een verplichte warmtepomp en een hogere CO2-heffing voor bedrijven. Ook het programma dat had moeten leiden tot verregaande verduurzaming van de landbouw, verdween in de prullenmand. Hermans wist naar eigen zeggen dat deze ingrepen konden gaan knellen. Met alleen die klimaatpet op "had ik die zo waarschijnlijk niet genomen", geeft ze toe.
Extra maatregelen
Hoewel Hermans het in de Klimaatwet vastgelegde doel voor 2030 "maar een getal" vindt, baart het haar wel zorgen dat dit verder uit zicht is geraakt. Daarom komt ze dit voorjaar met extra maatregelen. In de aan de formatietafel gemaakte afspraken ziet zij daarvoor "nu geen belemmeringen". De hele coalitie vindt het klimaat "ongelooflijk belangrijk", bezweert zij.
Hermans vindt niet dat zij te lang wacht met ingrijpen door daar nog een halfjaar de tijd voor te nemen. Het kabinet zit intussen namelijk niet stil, verzekert de minister. Zo wordt vaart gezet achter de verzwaring van het overvolle stroomnet, dat nu nog veel verduurzamingsplannen in de weg staat. "Als ik zie dat in de uitvoering er nu al belemmeringen zijn, heeft het dus geen zin om nu hals over kop allerlei maatregelen op elkaar te stapelen."
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Minister Caspar Veldkamp heeft een "belangrijke stap" gezet met zijn brief aan EU-buitenlandchef Kaja Kallas waarin hij kritiek uit op de Israëlische blokkade van Gaza, vindt Karel Hendriks. De directeur van Artsen zonder Grenzen hoopt dat de "streep in het zand" waar de NSC-bewindsman over spreekt "een harde rode lijn zal blijken".
21 minuten geledenWARSCHAU (ANP) - Minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) wil niet als enige in het kabinet dat de EU onderzoekt of Israël zich nog wel houdt aan afgesproken regels over mensenrechten en democratische principes. "Je mag ervan uitgaan dat ik dit niet alleen doe", zei hij bij de inloop van een informele bijeenkomst van EU-ministers in Warschau.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Milieuorganisaties zijn kritisch op het besluit van luchtvaartminister Barry Madlener (PVV), die maatregelen wil treffen om de geluidsoverlast van Schiphol te verminderen. Als het doel van 2028 is gehaald, mag de luchthaven weer groeien, schrijft Madlener in de brief aan de Tweede Kamer.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De nieuwe plannen van de Israëlische regering over de Gazastrook zijn "zorgelijk", zei premier Dick Schoof dinsdag. Hij roept de Israëlische regering op "een andere koers te varen en gesprekken over een staakt-het-vuren te hervatten".
23 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Minister-president Dick Schoof heeft de nieuwe Duitse bondskanselier Friedrich Merz via X gefeliciteerd met zijn aantreden. De christendemocraat kreeg dinsdag voldoende steun in de Bondsdag om aan de slag te kunnen als regeringsleider.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - De oud-politici Rob Oudkerk en Ronald Plasterk (beiden PvdA) maken dit jaar kans op de Pim Fortuyn Prijs. Ook opiniemaker Marianne Zwagerman en schrijver Keyvan Shahbazi zijn genomineerd.
1 dag geledenAMSTERDAM (ANP) - Premier Dick Schoof zei tijdens zijn toespraak bij de herdenking op de Dam in Amsterdam dat het de echo uit het verleden is die mensen oproept om tachtig jaar na de bevrijding te blijven herdenken. "En te overdenken wat dit in het hier en nu voor ons betekent. In ons eigen leven. In onze eigen keuzes. In alle grote en kleine daden van menselijkheid", aldus Schoof. De premier houdt eens in de vijf jaar een toespraak bij de Nationale Dodenherdenking.
2 dagen geleden