Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hermans houdt ook 'klimaatontkenners' in kabinet aan de afspraken

Hermans houdt ook 'klimaatontkenners' in kabinet aan de afspraken

DEN HAAG (ANP) - Aankomend klimaatminister Sophie Hermans zal ook haar beoogd collega-ministers die niet geloven in door de mens veroorzaakte klimaatverandering, houden aan de afspraken in het hoofdlijnenakkoord. "Die afspraken staan en daar zal ik iedereen in het kabinet aan houden", zegt de VVD'er in een hoorzitting in de Tweede Kamer.

De coalitiepartijen hebben afgesproken dat de klimaatdoelen zoals het demissionaire kabinet die heeft opgesteld, blijven staan. Alle bewindspersonen onderschrijven dat, verzekert Hermans. "Dat is het vertrekpunt." Dat geldt dus ook voor beoogd PVV-ministers als Barry Madlener (Infrastructuur) en Reinette Klever (Buitenlandse Handel), die volgens de oppositie te boek staan als 'klimaatontkenners'.

De klimaatdoelen op zich vindt Hermans niet eens het belangrijkst. "Een doel is maar een cijfer." Zij benadrukt dat de overgang van fossiele naar duurzame energie ook helpt om "sneller onafhankelijk te worden van landen waar we helemaal niet van afhankelijk willen zijn". Daarnaast zorgt het volgens de VVD'er voor de "groene groei" die is opgenomen in de naam van haar nieuwe ministerie.

'Moeten' tandje minder

Hermans kondigt wel aan dat het 'moeten' in het klimaatbeleid een tandje minder wordt. Dat is bijvoorbeeld te zien in het schrappen van de verplichting voor huishoudens om een warmtepomp aan te schaffen als de cv-ketel het begeeft. Mensen zijn ook uit zichzelf wel bereid "de schouders eronder te zetten", gelooft zij.

Verdachtmakingen aan het adres van klimaatwetenschappers zal Hermans niet pikken van haar toekomstige collega's in het kabinet, die zij ook in dat opzicht "heel scherp" gaat volgen. Zij verzekert dat zij deze tak van de wetenschap zelf "heel hoog heeft zitten" en daar "helemaal niets" van in twijfel trekt.

Meer uit Politiek

GroenLinks en PvdA voor gezamenlijke fractie Amsterdam per 2026

AMSTERDAM (ANP) - GroenLinks (GL) en de Partij van de Arbeid (PvdA) in Amsterdam willen na de gemeenteraadsverkiezingen van 2026 gezamenlijk verder in één fractie in de raad. De leden van beide partijen hebben via een digitale peiling "met een grote meerderheid hun enthousiasme uitgesproken voor verregaande samenwerking", aldus de Amsterdamse PvdA. Het definitieve besluit volgt in september via een referendum.

10 uur geleden
Minister Veldkamp stelt Jordanië gerust na rel over tweet Wilders

DEN HAAG (ANP) - Minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken) heeft tegenover zijn Jordaanse collega benadrukt dat het Nederland nog steeds achter de tweestatenoplossing staat, waarbij een veilig Israël en levensvatbare Palestijnse staat in vrede naast elkaar bestaan. Hij hoopt zo een diplomatieke rel met het bevriende land snel de kop in te drukken.

12 uur geleden
Kamerleden: computerstoring laat zien dat weerbaarheid beter moet

DEN HAAG (ANP) - De computerstoring vrijdag in Nederland en andere landen legt een kwetsbaarheid bloot waar de overheid meer tegen moet doen, vinden verschillende Kamerleden. "We moeten toe naar een samenleving waarin de ziekenhuizen spoedeisende hulp kunnen aanbieden, bussen kunnen blijven rijden en vliegtuigen blijven vliegen op het moment dat de systemen uitvallen", vindt Jesse Six Dijkstra (NSC). Kamerleden van VVD en GroenLinks-PvdA pleiten ook voor maatregelen om de weerbaarheid te vergroten.

18 uur geleden
Europese Commissie: EU-landen moeten internet beter beveiligen

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie heeft geen last van de wereldwijde internetstoring, zegt een woordvoerder tegen het ANP. Het is wel van "cruciaal belang" dat de EU-lidstaten hun internetbeveiligingscapaciteit vergroten. Ook vindt de Commissie dat de EU-landen hun inwoners bewuster moeten maken van het belang van internetbeveiliging.

20 uur geleden
Veldkamp belt collega Jordanië na diplomatieke rel om tweet Wilders

DEN HAAG (ANP) - Minister van Buitenlandse Zaken Caspar Veldkamp belt later vrijdag met zijn Jordaanse evenknie naar aanleiding van een tweet van PVV-leider Geert Wilders. Dat zei de minister in het NOS Radio 1 Journaal.

21 uur geleden
BuZa heeft last van storing, geen hinder bij andere ministeries

DEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft last van de wereldwijde computerstoring, bevestigt een woordvoerster na een rondgang door het ANP. Waar het departement precies last van heeft, kon ze nog niet zeggen.

22 uur geleden
Diverse Europese landen willen migratiedeal zoals met Albanië

WOODSTOCK (ANP) - Verschillende Europese landen voelen voor vergelijkbare migratie-overeenkomsten zoals Italië die heeft gesloten met Albanië. Premier Dick Schoof zei na afloop van de top van de Europese Politieke Gemeenschap dat het hem op de top was opgevallen dat ook Albanië duidelijk had aangegeven deze constructie te willen.

1 dag geleden