Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Herman Finkers: beloftes NAM over lozingen eerst zien dan geloven

Herman Finkers: beloftes NAM over lozingen eerst zien dan geloven

ENSCHEDE (ANP) - Cabaretier Herman Finkers is blij met de aankondiging dat de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) het voornemen heeft op korte termijn de injectie van afvalwater in Noordoost-Twente te stoppen. Maar de stemming in Twente blijft wel "eerst zien dan geloven". Dat laat Finkers woensdag weten aan het ANP.

De cabaretier hielp de afgelopen maanden het onderwerp op de landelijke agenda te zetten. Finkers woont zelf in het gebied waar de NAM al jarenlang afvalwater in de grond injecteert. Volgens veel inwoners leiden de lozingen tot aardschokken en chronische vervuiling van de grond. Finkers noemde de kwestie "Groningen in het kwadraat".

De NAM deed de uitspraken dinsdagavond tijdens een commissievergadering van de gemeente Dinkelland. Finkers zag naar eigen zeggen de sceptische houding ook bij de raadsleden. "In deze tijd van energieschaarste en -transitie zou natuurlijk het beste zijn helemaal te stoppen met oliewinning in Schoonebeek", stelt hij. "Deze vorm van mijnbouw kost namelijk veel energie, geeft veel CO2- uitstoot en levert een olie op die voor de energievoorziening niet nodig is."

Het afvalwater komt vrij bij de oliewinning in Schoonebeek (Drenthe) en bevat giftige chemicaliën. De NAM pompt het vieze water daarna in lege gasvelden in Twente. Daar is al vele jaren verzet tegen deze praktijk.

Meer uit Binnenland

Kerstboom in Gerbrandytoren IJsselstein brandt voor 25e keer

IJSSELSTEIN (ANP) - Iedereen die de komende dagen in de buurt is van de Utrechtse plaats IJsselstein kan hem vanaf zaterdagavond weer zien: de kerstboom in de Gerbrandytoren, de grote zendmast in IJsselstein. Even na 20.00 uur gingen de lampen aan, "op tijd en alles doet het", zo meldde een woordvoerder van de stichting achter de kerstboom. Het is de 25e keer dat deze kerstboom aan gaat.

2 uur geleden
Consternatie op Koewachter kerstmarkt, drie mannen opgepakt

KOEWACHT (ANP) - De politie heeft vrijdagavond op de kerstmarkt in het Zeeuwse dorp Koewacht drie mannen opgepakt die zich hebben misdragen, zo meldt de politie zaterdag. Het heeft "helaas", aldus de politie, "tot flink wat consternatie tussen de gezellige kraampjes" geleid. Twee opgepakte mannen komen uit België (33 en 28 jaar), de derde komt uit Koewacht zelf (39).

5 uur geleden
Twee doden in Rijnsburg, vermoedelijk door koolmonoxide

RIJNSBURG (ANP) - In Rijnsburg zijn zaterdag twee overleden personen aangetroffen, in en voor een woning aan de Brouwerstraat. Ze zijn vermoedelijk door koolmonoxidevergiftiging om het leven gekomen, meldt de politie.

9 uur geleden
Autoriteiten Dubai: Taghi niet gewond toen hij het land verliet

AMSTERDAM (ANP) - Marengo-hoofdverdachte Ridouan Taghi was niet gewond toen hij eind 2019 door de politie in Dubai op het vliegtuig naar Nederland werd gezet. Dat hebben de autoriteiten aldaar aan Nederland laten weten. Dat antwoord is saillant, want bij aankomst in Nederland had Taghi zichtbaar verwondingen aan zijn gezicht, het Openbaar Ministerie heeft later ook erkend dat een arts in Nederland letsel had geconstateerd.

9 uur geleden
Nederland wil internationaal samenwerken tegen fossiele subsidies

DUBAI (ANP) - Na wekenlange blokkades van klimaatactivisten van Extinction Rebellion op de snelweg wil Nederland nu internationaal samenwerken om fossiele subsidies af te bouwen. Dat is omdat een aanzienlijk deel van de voordelen die zijn afgesproken met de fossiele industrie vastzit in internationale afspraken, legt demissionair klimaatminister Rob Jetten uit.

10 uur geleden
Inwoner van Arnhem komt om bij brand

ARNHEM (ANP) - Een inwoner van Arnhem is in de nacht van vrijdag op zaterdag omgekomen bij een brand in een woning aan de John Lennonstraat. Dat meldt de politie Gelderland op X. De politie doet onderzoek naar de toedracht van de brand.

18 uur geleden
Lichten grootste kerstboom van het land voor 25e keer ontstoken

IJSSELSTEIN (ANP) - De lichten in de grootste kerstboom van het land gaan zaterdag voor de 25e keer aan. De grote zendmast in IJsselstein, ook wel de Gerbrandytoren, is weer omgebouwd tot kerstboom. Eind november zijn de 120 energiezuinige ledlampen in de toren, aan de snelweg A2, gehesen. Het toplicht is op 360 meter hoogte geïnstalleerd.

18 uur geleden