
Herdenkingstocht door Amsterdam op eerste dag Keti Koti-maand
AMSTERDAM (ANP) - In Amsterdam wordt donderdag een herdenkingstocht gehouden waarmee officieel de Keti Koti-maand begint. In die maand vragen verschillende organisaties met allerlei activiteiten intensief aandacht voor de slavernijgeschiedenis van Nederland.
De herdenkingstocht, oftewel de Memre Waka, wordt georganiseerd door stichting Eer en Herstel. De tocht begint om 14.30 uur op de Dam en eindigt bij de ambtswoning van burgemeester Femke Halsema aan de Herengracht. Daar houdt onder anderen Halsema een toespraak en er wordt een plengoffer gebracht, een spiritueel ritueel met water.
Ook worden kransen gelegd bij een plaquette naast de ingang van de ambtswoning. Deze herinnert aan de eerste bewoner van de woning in 1672, Paulus Godin. Hij was betrokken bij de slavenhandel en verkocht mensen als slaven aan plantage-eigenaren in onder meer Suriname en de Caraïbische eilanden en de Indische archipel.
Maaltijden
Verder worden de eerste 150 Heri Heri-maaltijden uitgedeeld als onderdeel van Free Heri Heri. Dat is een initiatief waarbij gratis en gezamenlijk dat Surinaamse gerecht wordt gegeten, om het slavernijverleden te verbinden met het heden.
Gedurende de Keti Koti-maand zijn er door het hele land herdenkingen, lezingen, theatervoorstellingen en festivals. Ook worden er zogeheten Keti Koti-tafels georganiseerd. Op 1 juli is de Nationale Herdenking Slavernijverleden in het Oosterpark. Daar houdt koning Willem-Alexander een toespraak. Ook koningin Máxima en premier Mark Rutte zijn aanwezig, samen met een delegatie van het kabinet. Op het Museumplein is daarna het Keti Koti Festival.
Herdenking
Op 1 juli wordt met Keti Koti, wat 'verbroken ketenen' betekent, herdacht en gevierd dat Nederland de slavernij 160 jaar geleden formeel en 150 jaar geleden in de praktijk afschafte in Suriname en het Caribisch deel van het Koninkrijk. Dit jaar is de herdenking ook de officiële start van het Herdenkingsjaar Slavernijverleden, dat loopt van 1 juli 2023 tot 1 juli 2024.
Meer uit Binnenland
ASSEN (ANP) - Het Openbaar Ministerie geeft vrijdagochtend in de rechtbank in Assen een toelichting op de stand van zaken in het onderzoek naar de kunstroof uit het Drents Museum in Assen op 25 januari. Twee verdachten staan terecht tijdens deze eerste openbare zitting in de internationaal geruchtmakende zaak. De buit is nog altijd zoek.
43 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Reizigers in Den Haag zouden tijdens de NAVO-top eind juni gratis gebruik moeten kunnen maken van bijvoorbeeld bus en tram. Het kabinet moet regelen dat het openbaar vervoer tijdelijk kosteloos beschikbaar is "als gebaar naar Hagenaars", vindt de Haagse gemeenteraad unaniem. De partijen willen dat er daarom een verzoek naar de overheid gaat.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Als het aan de gemeenteraad van Den Haag ligt, worden beelden van de jongeren die vorige week deelnamen aan rellen in Scheveningen zo snel mogelijk online gezet. De meeste fracties steunden in een raadsvergadering donderdagavond een motie daarvoor. Ze willen dat burgemeester Jan van Zanen bij het Openbaar Ministerie en de politie aandringt op publicatie van de beelden.
3 uur geledenWAGENINGEN (ANP) - Veel bijen hebben de afgelopen winter niet overleefd. Ongeveer 22 procent van de bijenvolken is overleden, iets meer dan de winter ervoor. Volgens de universiteit in Wageningen is het de derde winter op rij dat meer dan 20 procent van de bijenvolken niet door de winter komt.
8 uur geledenOSLO (ANP) - Het compromisvoorstel van NAVO-topman Mark Rutte voor een hoger defensiebudget van de NAVO-landen zou weleens kansrijk kunnen zijn, denkt premier Dick Schoof. Hij rekent er voorzichtig op dat de Verenigde Staten, die volgens velen een onhaalbaar hoge eis stelden, met Ruttes plan zouden kunnen leven. Maar Schoofs eigen kabinet is nog niet zover, tekent hij aan.
9 uur geledenWARSCHAU (ANP) - EU-ministers van Buitenlandse Zaken, onder wie Caspar Veldkamp, vinden dat de druk op Rusland moet worden opgevoerd om een einde te maken aan de oorlog in Oekraïne. "We zien dat Rusland nog geen serieuze plannen heeft tot vrede", zei Veldkamp tegen het ANP, na afloop van een bijeenkomst met de ministers in Warschau. "Ze blijven letterlijk en figuurlijk ook burgerdoelen beschieten."
11 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De gemeente Den Haag en de politie hadden geen signalen vooraf dat er vorige week rellen konden uitbreken in Den Haag. Dat heeft burgemeester Jan van Zanen donderdag gezegd. De gemeenteraad vroeg hem om opheldering over de aanpak van de ongeregeldheden.
11 uur geleden