Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Herdenking 75 jaar vredesmissies Verenigde Naties in Den Haag

Herdenking 75 jaar vredesmissies Verenigde Naties in Den Haag

DEN HAAG (ANP) - De vredeshandhaving van de Verenigde Naties, die bij Nederlanders onder meer bekend is door missies in Libanon, Bosnië en Herzegovina (Srebrenica) en Mali, bestaat dit jaar 75 jaar. Gesneuvelde militairen worden vrijdagmiddag herdacht op een bijeenkomst bij het Malieveld in Den Haag.

Minister van Defensie Kajsa Ollongren houdt een toespraak. Ze legt samen met voorzitter Simone Filippini van de Nederlandse Vereniging voor de Verenigde Naties (NVVN) en de Commandant der Strijdkrachten Onno Eichelsheim een krans. Ook wordt de blauwe VN-vlag gehesen en speelt de Fanfare 'Bereden Wapens'. Naar verwachting nemen ruim 150 militairen en veteranen deel aan de herdenkingsceremonie en een defilé.

De Verenigde Naties werden vlak na de Tweede Wereldoorlog opgericht voor internationale vrede en veiligheid. Sinds 1948 worden VN-vredesmissies georganiseerd.

"Zonder vrede en veiligheid is er geen ontwikkeling", vertelt Caecilia van Peski, voorzitter van de raad van advies van de NVVN. Volgens de marinecommandant veranderen het aantal, soort en intensiteit van de conflicten in de wereld. "Opeens hebben we op het Europese continent met Oekraïne een groot conflict. We moeten er alles aan doen om vrede te krijgen, vredeshandhaving is een instrument hierin. Als je in een vreselijke situatie zit, wie komt je dan helpen?"

De eerste VN-missie waar Nederland aan deelnam was Korea in 1950, aldus het Nederlandse Veteraneninstituut. Ruim 120 van de bijna 4800 uitgezonden Nederlandse militairen kwamen om. Voor Nederland is de vredesmissie in het Bosnische Srebrenica in 1995 het meest berucht geweest. Het gebied moest een veilige enclave voor moslims zijn en werd beschermd door het Nederlandse VN-bataljon Dutchbat. Ondanks de aanwezigheid van Dutchbat kwamen door genocide duizenden moslimmannen om het leven.

Meer uit Binnenland

Amsterdam verscherpt inzet: maximaal 400.000 vluchten op Schiphol

AMSTERDAM (ANP) - De gemeente Amsterdam heeft het standpunt over Schiphol aangescherpt. De hoofdstad wil een maximum van 400.000 vluchten per jaar, 40.000 minder dan de eerdere inzet in december, meldt de gemeente dinsdag.

59 minuten geleden
Verzekeraars zeggen contract huisartsenketen Co-Med definitief op

TILBURG (ANP) - Zorgverzekeraars hebben hun contract met de commerciële huisartsenketen Co-Med definitief beëindigd. Dat zat er al aan te komen: vorige week werd de overeenkomst al opgeschort omdat de verzekeraars hadden vastgesteld dat Co-Med "de continuïteit van goede zorg niet kan garanderen" en verplichtingen niet nakwam, stellen CZ, VGZ, Menzis en Zilveren Kruis.

3 uur geleden
OM wil vrijspraak voor moord op crimineel John Mieremet

AMSTERDAM (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft dinsdagmiddag voor de rechtbank in Amsterdam zonder inhoudelijke behandeling vrijspraak gevraagd voor Ali N. in de zaak rond de moord op crimineel John Mieremet. Justitie heeft de Alkmaarder (39) jarenlang op de korrel gehad, maar "ondanks stevige verdenkingen" het bewijs niet rondgekregen, aldus de aanklager. De rechtbank vond zichzelf "niet voldoende geïnformeerd" om uitspraak te doen. De zaak wordt daarom later alsnog inhoudelijk behandeld.

3 uur geleden
Drie aanhoudingen voor moorden na verklaringen kroongetuige

AMSTERDAM (ANP) - De politie heeft dinsdag drie mannen opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij moorden, een poging moord en voorbereidingen hierop in Amsterdam en Rotterdam. Dit meldt het Openbaar Ministerie dinsdag. De mannen zijn aangehouden naar aanleiding van de verklaringen van de onlangs aangekondigde kroongetuige.

4 uur geleden
Oranjefans vermaken zich met muziek en bier in zonnig Berlijn

BERLIJN (ANP) - Nederlandse supporters bereiden zich in Berlijn voor op de laatste groepswedstrijd van Oranje op het EK tegen Oostenrijk. Ruim vier uur voor het begin van het duel hebben duizenden fans bezit genomen van de pleinen en straten in de Duitse hoofdstad.

4 uur geleden
24 jaar cel voor 'Bolle Jos 'voor cokehandel en moordopdracht

ROTTERDAM (ANP) - De rechtbank in Rotterdam heeft dinsdag de 32-jarige Jos Leijdekkers, beter bekend als 'Bolle Jos" veroordeeld tot 24 jaar gevangenisstraf, voor internationale handel in cocaïne en het geven van opdracht voor een liquidatie. In totaal ging het om de import van bijna 7000 kilo cocaïne.

5 uur geleden
Twee mannen neergestoken in azc Budel, drie aanhoudingen

BUDEL (ANP) - Drie mannen zijn maandagavond na een steekpartij in het asielzoekerscentrum in Budel aangehouden, meldt de politie dinsdagmiddag. Het zijn bewoners van het azc. Twee van hen werden gestoken met een scherp voorwerp en moesten behandeld worden in het ziekenhuis. Het gaat om mannen van 28 en 34 jaar oud.

5 uur geleden