Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Herboren' darter Van Barneveld keert onderaan de ladder terug

'Herboren' darter Van Barneveld keert onderaan de ladder terug

NIEDERNHAUSEN (ANP) - Raymond van Barneveld maakt maandag in het Duitse stadje Niedernhausen zijn rentree als darter. De 53-jarige Hagenaar, die afgelopen najaar besloot terug te keren op zijn besluit om te stoppen, begint onderaan in de dartspiramide. Hij moet via de zogeheten Qualifying School een startbewijs zien te verdienen voor de PDC Tour.

"Ik ga er alles aan doen tijdens Q-school in Duitsland om de eerste stap te zetten richting het grote podium", schreef 'Barney' op Instagram, met daarbij een foto van de beker die hij vier keer won als wereldkampioen bij de BDO. "Het zou toch fantastisch zijn als ik weer eens een mooie beker mag optillen met jullie support." De Hagenaar sloot zijn bericht af met de hashtag #BarneyArmy, de bijnaam van zijn fanschare.

Van Barneveld, die in 2007 ook wereldkampioen werd bij de PDC, kondigde in 2019 zijn afscheid aan. De voormalige postbode worstelde met zichzelf en met zijn privésituatie. Hij hoopte op een groots afscheid op het WK in Londen, maar het werd een tranendal. "Dit vergeef ik mezelf nooit, ik zal werkelijk nooit van mezelf houden, het maakt niet uit hoe vaak ze me toezingen", zei 'Barney' nadat hij eind 2019 al in de eerste ronde was uitgeschakeld. "Ik zal mezelf haten, ik walg van mezelf, het hele leven heeft geen zin meer."

Leven op te pakken

Van Barneveld kwam snel terug op die zware woorden. Hij liet zijn volgers weten te gaan proberen zijn leven weer op te pakken. Begin 2020 sloot hij zijn dartscarrière af op een feestavond in AFAS Live, in het bijzijn van oude rivalen als Phil Taylor en Bobby George. Ruim een half jaar later kondigde Van Barneveld aan terug te komen uit zijn dartspensioen. "Het is heel simpel: ik mis het verschrikkelijk."

De Hagenaar sloot aan bij het team van Jeffrey de Zwaan en ging weer trainen. Komende week verschijnt hij voor het eerst in wedstrijdverband aan de oche. "Ik voel me weer goed en herboren. Ik heb mijn focus terug", aldus Van Barneveld op de website van de PDC. "Ik begin helemaal onderaan en heb geen idee wat ik kan verwachten op de Q-school. Het belangrijkste is dat ik in mijn hoofd weer terug ben. Ik denk niet: wat als ik geen Tourkaart pak, wat dan? Nee, ik ga die kaart gewoon pakken. Ik denk aan niets anders. Je moet erin geloven en er hard voor werken."

Om de volgende ronde van de kwalificatie te bereiken, moet Van Barneveld op één van de drie speeldagen in Niedernhausen de halve finales bereiken of bij de beste 43 spelers in zijn groep eindigen. In dat geval plaatst de vijfvoudig wereldkampioen zich voor de finaleronde van volgende week, waar een Tourkaart valt te verdienen.

Meer uit Sport

Turnsters beginnen aan strijd om OS-ticket, turners wachten af

ANTWERPEN (ANP) - Nadat de turners de WK zaterdag op gang hadden gebracht namens Nederland, is het nu de beurt aan de vrouwen van Oranje. Sanne Wevers, Naomi Visser, Eythora Thorsdottir, Sanna Veerman en Vera van Pol beginnen in de eerste subdivisie (16.00 uur) aan hun kwalificatiewedstrijd. Een plek bij de beste twaalf landenteams is nodig om een teamticket voor Parijs 2024 af te dwingen. Bij een klassering tussen plek dertien en vijftien krijgt Nederland één individueel startbewijs voor de Olympische Spelen.

18 minuten geleden
Teambaas Jumbo-Visma: respect voor Roglic

SAN LUCA (ANP) - Teambaas Richard Plugge van wielerploeg Jumbo-Visma zag zijn renner Primoz Roglic de Ronde van Emilia winnen. Dat deed de 33-jarige Sloveen op de dag dat hij bevestigde het Nederlandse team te verlaten, mogelijk vanwege vergevorderde plannen voor een fusie met de Belgische ploeg Soudal Quick-Step. "Primoz zal voor altijd in mijn hart blijven als onze koning. We zijn hem erg dankbaar voor de weg naar boven die we samen hebben ingezet", reageerde Plugge.

11 uur geleden
Europese golfers houden ruime voorsprong na tweede dag Ryder Cup

ROME (ANP) - De Europese golfers staan na de tweede dag van de 44e editie van de Ryder Cup nog steeds ruim aan de leiding. Net als na de eerste dag heeft Team Europa 5 punten voorsprong op de Verenigde Staten: 10,5 tegen 5,5. Zondag volgen de singles.

11 uur geleden
Olympisch- en wereldkampioen meerkamp Hashimoto mist WK-finale

ANTWERPEN (ANP) - Turner Daiki Hashimoto uit Japan kan zijn wereldtitel in de meerkamp niet verdedigen bij de WK in Antwerpen. De regerend olympisch- en wereldkampioen in de meerkamp kwam in de kwalificaties tot een totaal van 85,432 punten en staat daarmee voorlopig derde in het klassement na twee subdivisies. In het klassement moet hij zijn landgenoten Kenta Chiba (85,799) en Kazuma Kaya (85,598) voor zich dulden. Er gaan maximaal twee turners per land naar de finale.

16 uur geleden
Roglic bevestigt vertrek bij Jumbo-Visma

BOLOGNA (ANP) - Primoz Roglic heeft voorafgaand aan de Ronde van Emilia bevestigd dat hij de Nederlandse ploeg Jumbo-Visma gaat verlaten. Eerder deze week ging al het gerucht dat de Sloveense renner, die nog een doorlopend contract heeft, bezig is aan zijn laatste seizoen in Nederlandse dienst.

19 uur geleden
Britse turners brengen WK in Antwerpen op gang

ANTWERPEN (ANP) - De Britse turners hebben de WK in Antwerpen op gang gebracht. Olympisch voltigekampioen Max Whitlock en zijn teamgenoten Jake Jarman, James Hall, Courtney Tulloch en Harry Hepworth turnden naar 254,193 punten en gaan daarmee aan de leiding na de eerste subdivisie. In totaal zijn er, verdeeld over zaterdag en zondag, zes subdivisies bij de mannen.

19 uur geleden
Lefevere verwacht snel opheldering over fusieplannen Jumbo-Visma

BRUSSEL (ANP) - Patrick Lefevere, de baas van wielerploeg Soudal Quick-Step, heeft zaterdag in zijn column in de krant Het Nieuwsblad de gesprekken over een mogelijke fusie met Jumbo-Visma bevestigd. Lefevere verwacht volgende week meer duidelijkheid.

19 uur geleden