Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hendriks weet het zeker: Olympische Spelen worden veilig gehouden

Hendriks weet het zeker: Olympische Spelen worden veilig gehouden

ARNHEM (ANP) - Technisch directeur Maurits Hendriks van sportkoepel NOC*NSF is ervan overtuigd dat de Olympische Spelen komende zomer op een veilige manier plaatsvinden in Japan. Hendriks mocht de afgelopen drie dagen op uitnodiging van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) meedoen aan de vergaderingen van de coördinatiecommissie van de Spelen. "Het moet veilig zijn voor de Japanse bevolking en de deelnemers. En dat zal het zeker zijn", concludeert Hendriks.

Japan neemt ingrijpende maatregelen om de Spelen veilig en verantwoord te laten verlopen. Zo worden alle deelnemers regelmatig getest. Wie de regels overtreedt, moet direct terug naar huis. Een meerderheid van de Japanse bevolking wil dat de Spelen worden afgelast, zo blijkt uit diverse onderzoeken. De Japanners zijn bang dat de sporters, trainers, officials en journalisten die uit zo'n tweehonderd landen naar Tokio komen, voor verdere verspreiding van het coronavirus zorgen.

"Seiko Hashimoto, de voorzitter van het organisatiecomité van de Olympische en Paralympische Spelen van Tokio, was heel duidelijk", aldus Hendriks. "Ze stelde na drie dagen vergaderen vast dat er eigenlijk nog maar heel weinig zaken over zijn waar onduidelijkheid over is. En ze gaf aan dat ze met dat resultaat hoopt het laatste kleine beetje twijfel over veiligheid tijdens de Spelen dat misschien nog leeft bij de sporters in de wereld weg te nemen."

Veiligheid

Alles draait om veiligheid. "En dat gaat absoluut lukken", volgens de technisch directeur van NOC*NSF, die benadrukt dat bij de negentien testevenementen die al in Tokio zijn gehouden slechts één keer een sporter positief heeft getest. "Dat bewijst dat alle maatregelen werken. We hebben de afgelopen dagen hard gewerkt om de laatste openstaande vragen te beantwoorden en besluiten te nemen. Ook de gouverneur van Tokio en de minister van Olympische en Paralympische zaken van het Japanse kabinet gaven aan dat zij groot vertrouwen hebben in de manier waarop de Spelen worden georganiseerd."

Volgens Pieter van den Hoogenband, de chef de mission van de Nederlandse ploeg, zijn zulke signalen uit Japan belangrijk voor de sporters. "Dat zorgt ervoor dat we eventuele ruis die ontstaat door negatief getinte berichtgeving rondom de Spelen voor de sporters weg kunnen nemen", aldus de oud-topzwemmer. "De organisatie heeft de zaken goed voor elkaar. Wij als TeamNL hebben dat ook. Zo kunnen we de veiligheid van onszelf, maar zeker ook van onze Japanse gastheer garanderen. Gezamenlijk kunnen we er mooie, waardige Spelen van maken."

Meer uit Sport

Handbalsters treffen Spanje en Brazilië in hoofdronde WK

FREDERIKSHAVN (ANP) - De Nederlandse handbalsters kennen voor het spelen van hun laatste wedstrijd in de groepsfase van het wereldkampioenschap in Denemarken, Zweden en Noorwegen al hun drie tegenstanders in de hoofdronde. Dat zijn Spanje, Brazilië en Oekraïne, respectievelijk de nummers 1, 2 en 3 in poule G.

32 minuten geleden
Nederlandse top veldrijden slaat wereldbeker Val di Sole over

NIEUWEGEIN (ANP) - Veel Nederlandse topveldrijders slaan de eerstvolgende wedstrijd om de wereldbeker in het Italiaanse Val di Sole over. Bondscoach Gerben de Knegt reist met slechts acht cyclocrossers (vijf mannen en drie vrouwen) af naar wedstrijd op 10 december. Onder anderen Lars van der Haar, Pim Ronhaar, Fem van Empel en Lucinda Brand ontbreken in de selectie. Ceylin del Carmen Alvarado, die bij de vrouwen het wereldbekerklassement aanvoert, rijdt wel in Val di Sole.

1 uur geleden
Zwemmer Kamminga neemt revanche op Corbeau in Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Arno Kamminga en Caspar Corbeau hebben bij limietwedstrijden zwemmen in Rotterdam er op de 100 meter schoolslag een mooi gevecht van gemaakt. Kamminga won in een tijd van 59,26 seconden. Dat was onder de limiet (59,49) voor deelname aan de Spelen, een grens die hij in oktober in Boedapest al had geslecht.

15 uur geleden
Schaatssters grijpen in Stavanger naast zege op teamsprint

STAVANGER (ANP) - De Nederlandse schaatssters hebben bij de wereldbeker in Stavanger naast het goud gegrepen op de teamsprint. Marrit Fledderus, Femke Kok en Antoinette Rijpma-de Jong konden met 1.28,17 niet tippen aan de tijd van de Verenigde Staten (1.27,92) en werden tweede. Canada eindigde als derde.

16 uur geleden
Schaatsers vallen uit op teamsprint na val Scheperkamp

STAVANGER (ANP) - De Nederlandse schaatsers zijn bij de wereldbekerwedstrijden in Stavanger uitgevallen op het onderdeel teamsprint. Bij de start ging de schaats van Merijn Scheperkamp kapot, die daardoor ten val kwam. Hein Otterspeer en Tijmen Snel waren de andere schaatsers.

17 uur geleden
Streep door super-G in Beaver Creek door harde wind en sneeuwval

BEAVER CREEK (ANP) - Ook de super-G bij de mannen van zondag in het Amerikaanse Beaver Creek is afgelast. De internationale skifederatie FIS laat weten dat de harde wind en de hevige sneeuwval daartoe hebben geleid. Op vrijdag en zaterdag ging er al een streep door de eerste en tweede afdaling.

17 uur geleden
Schaatsster Groenewoud tweede achter Sablikova op 5000 meter

STAVANGER (ANP) - Schaatsster Marijke Groenewoud is bij de wereldbekerwedstrijd in het Noorse Stavanger als tweede geëindigd op de 5000 meter. De 24-jarige Friezin was met 7.03,27 alleen langzamer dan Martina Sablikova uit Tsjechië. Ragne Wiklund uit Noorwegen werd derde.

17 uur geleden