Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hendriks weet het zeker: Olympische Spelen worden veilig gehouden

Hendriks weet het zeker: Olympische Spelen worden veilig gehouden

ARNHEM (ANP) - Technisch directeur Maurits Hendriks van sportkoepel NOC*NSF is ervan overtuigd dat de Olympische Spelen komende zomer op een veilige manier plaatsvinden in Japan. Hendriks mocht de afgelopen drie dagen op uitnodiging van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) meedoen aan de vergaderingen van de coördinatiecommissie van de Spelen. "Het moet veilig zijn voor de Japanse bevolking en de deelnemers. En dat zal het zeker zijn", concludeert Hendriks.

Japan neemt ingrijpende maatregelen om de Spelen veilig en verantwoord te laten verlopen. Zo worden alle deelnemers regelmatig getest. Wie de regels overtreedt, moet direct terug naar huis. Een meerderheid van de Japanse bevolking wil dat de Spelen worden afgelast, zo blijkt uit diverse onderzoeken. De Japanners zijn bang dat de sporters, trainers, officials en journalisten die uit zo'n tweehonderd landen naar Tokio komen, voor verdere verspreiding van het coronavirus zorgen.

"Seiko Hashimoto, de voorzitter van het organisatiecomité van de Olympische en Paralympische Spelen van Tokio, was heel duidelijk", aldus Hendriks. "Ze stelde na drie dagen vergaderen vast dat er eigenlijk nog maar heel weinig zaken over zijn waar onduidelijkheid over is. En ze gaf aan dat ze met dat resultaat hoopt het laatste kleine beetje twijfel over veiligheid tijdens de Spelen dat misschien nog leeft bij de sporters in de wereld weg te nemen."

Veiligheid

Alles draait om veiligheid. "En dat gaat absoluut lukken", volgens de technisch directeur van NOC*NSF, die benadrukt dat bij de negentien testevenementen die al in Tokio zijn gehouden slechts één keer een sporter positief heeft getest. "Dat bewijst dat alle maatregelen werken. We hebben de afgelopen dagen hard gewerkt om de laatste openstaande vragen te beantwoorden en besluiten te nemen. Ook de gouverneur van Tokio en de minister van Olympische en Paralympische zaken van het Japanse kabinet gaven aan dat zij groot vertrouwen hebben in de manier waarop de Spelen worden georganiseerd."

Volgens Pieter van den Hoogenband, de chef de mission van de Nederlandse ploeg, zijn zulke signalen uit Japan belangrijk voor de sporters. "Dat zorgt ervoor dat we eventuele ruis die ontstaat door negatief getinte berichtgeving rondom de Spelen voor de sporters weg kunnen nemen", aldus de oud-topzwemmer. "De organisatie heeft de zaken goed voor elkaar. Wij als TeamNL hebben dat ook. Zo kunnen we de veiligheid van onszelf, maar zeker ook van onze Japanse gastheer garanderen. Gezamenlijk kunnen we er mooie, waardige Spelen van maken."

Meer uit Sport

IOC krijgt kritiek na oproep Russen en Belarussen toe te laten

WARSCHAU (ANP/AFP/DPA) - De oproep van het Internationaal Olympisch Comité aan de sportbonden om individuele atleten uit Rusland en Belarus onder voorwaarden weer toe te laten tot wedstrijden is slecht gevallen bij politici in Polen, Duitsland en Tsjechië.

1 uur geleden
Van de Zandschulp geeft voorsprong weg en mist kwartfinales Miami

MIAMI (ANP) - Het is Botic van de Zandschulp net niet gelukt een plek in de kwartfinales van het masterstoernooi van Miami af te dwingen. De beste tennisser van Nederland, als 26e geplaatst in Florida, gaf in de vierde ronde een voorsprong uit handen tegen de Fin Emil Ruusuvuori, die met 4-6 6-4 7-5 won. Van de Zandschulp stond met 6-4 4-3 voor, met een servicebreak. In de derde set kwam hij van een 5-2-achterstand nog terug tot 5-5.

1 uur geleden
Thialf blijft overeind voor topsport door extra geld kabinet

DEN HAAG (ANP) - IJsstadion Thialf in Heerenveen krijgt van het kabinet extra geld om te investeren in een duurzame oplossing om de fors gestegen energiekosten te verlagen. Het gaat om 2,44 miljoen euro bovenop de al eerder toegezegde 1 miljoen euro. Met dat bedrag kan de topsportaccommodatie zogeheten battery packs installeren, schrijft sportminister Conny Helder in een brief aan de Tweede Kamer. Met deze hulp kan topsport doorgaan in Thialf, waar veel belangrijke schaatswedstrijden plaatsvinden en Nederlandse toppers ook vaak trainen.

1 uur geleden
Rusland: criteria toelating atleten zijn onaanvaardbaar

MOSKOU (ANP/AFP/RTR) - De criteria die het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft geformuleerd voor de deelname van individuele atleten uit Rusland en Belarus aan internationale wedstrijden zijn onaanvaardbaar. Dat zegt Stanizlav Pozdniakov, de voorzitter van het Russisch olympisch comité.

3 uur geleden
IOC verhoogt steun aan Oekraïense sport naar 7 miljoen euro

LAUSANNE (ANP) - Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft de financiële steun aan Oekraïne verdrievoudigd. Het zogeheten solidariteitsfonds waar Oekraïense sporters uit kunnen putten, bestaat nu uit 7,5 miljoen dollar (omgerekend bijna 7 miljoen euro). Volgens het IOC hebben in de afgelopen twaalf maanden zo'n 3000 atleten en andere leden van de olympische gemeenschap in Oekraïne daarvan geprofiteerd.

4 uur geleden
IOC roept sportbonden op om Russen en Belarussen toe te laten

LAUSANNE (ANP) - Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) roept sportbonden op om Russen en Belarussen weer te laten meedoen aan internationale competities. Het gaat dan alleen om individuele sporten. In teamsporten zijn Rusland en Belarus sowieso niet welkom.

5 uur geleden
Wielrenner Van Baarle mist woensdag Dwars door Vlaanderen

ROESELARE (ANP/BELGA) - Dylan van Baarle mist woensdag Dwars door Vlaanderen. De 30-jarige renner is door zijn team Jumbo-Visma niet in de ploeg opgenomen na zijn valpartij vorige week in de E3 Saxo Classic. Het team zegt met Van Baarle geen risico te willen nemen met het oog op de Ronde van Vlaanderen, die zondag op het programma staat.

6 uur geleden