Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hendriks: TeamNL heeft met 36 medailles voldaan aan berekeningen

Hendriks: TeamNL heeft met 36 medailles voldaan aan berekeningen

TOKIO (ANP) - De Nederlandse sporters hebben in Tokio voldaan aan de prognose. Dat zegt Maurits Hendriks, de technisch directeur van NOC*NSF. TeamNL pakte op de Spelen in Japan 36 plakken en eindigde op de zevende plek in het medailleklassement.

Waar chef de mission Pieter van den Hoogenband zich voorafgaand én na de Spelen niet te veel bezighield met doelstellingen wat betreft het aantal medailles, gaf Hendriks toe dat hij vooraf wel een soort van verwachting had uitgesproken.

"We hebben een vrij uitgebreide prognose gedaan en de ondergrens, dus als alles fout zou gaan en we bijvoorbeeld sporters zouden verliezen door corona en allerlei ellende, was 16 medailles. De bovengrens lag op 44 en het meest realistische was 34 stuks", aldus Hendriks.

Parijs 2024

De technisch directeur wilde nog niet te diep op de aanloop naar de volgende Spelen van Parijs in 2024 ingaan, aangezien volgens hem op dit moment de sporters centraal moeten staan. Wel gaf Hendriks aan dat hij op korte termijn samen met Van den Hoogenband om tafel gaat met demissionair minister van Sport Tamara van Ark en demissionair premier Mark Rutte, om over de financiën te praten.

Volgens Hendriks leiden de goede prestaties in Tokio in diverse takken van sport er wel toe dat "de druk op het systeem enorm zal toenemen". "Bijna alle sporten hebben hier optimaal gepresteerd op mondiaal niveau. En dan gaat het niet alleen om de medailles; dat kan even goed een prachtige vierde plek zijn, zoals bij het triatlon", aldus Hendriks. "Daar gaat een heel grote uitdaging ontstaan, om het richting Parijs op het stabiele niveau te houden zoals we zouden willen."

Veerkracht

Hendriks roemde op de slotdag van de Spelen de veerkracht van heel TeamNL. "Unaniem hebben we goed gereageerd op de voorvallen. De medische staf is bijvoorbeeld erg rustig gebleven. Vooraf waren we op alle vlakken ook goed voorbereid op wat we hier zouden aantreffen", zei hij over de moeizame start van TeamNL vanwege een aantal coronagevallen.

Na de Winterspelen van 2022 legt Hendriks zijn functie als technisch directeur neer.

Meer uit Sport

Riner en Pérec ontsteken olympisch vuur, Spelen Parijs begonnen

PARIJS (ANP) - Judoka Teddy Riner en oud-atlete Marie-José Pérec hebben als laatste dragers van de vlam het olympische vuur voor de Spelen van Parijs ontstoken. Daarmee zijn de dertigste moderne Olympische Spelen officieel begonnen.

3 uur geleden
Cavendish wint ook wielercriterium in Heerlen

HEERLEN (ANP) - Mark Cavendish heeft voor de tweede keer deze week een Nederlands criterium gewonnen. De 39-jarige Britse wielrenner van Astana was onder het toeziend oog van enkele tienduizenden toeschouwers de beste in de Franssen Franken Ronde Heerlen.

5 uur geleden
Abbingh en De Jong zwaaien met vlag op regenachtige Seine

PARIJS (ANP) - Handbalster Lois Abbingh en 3x3-basketballer Worthy de Jong zwaaien ondanks de regen vol trots de Nederlandse vlag tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen op de Seine van Parijs. De Nederlandse afvaardiging, bestaande uit 144 atleten en begeleiders, was op de gezamenlijke boot met Peru als 58e van de 85 aan de beurt. Abbingh en De Jong stonden als enigen in het oranje op de boot.

5 uur geleden
Regen overschaduwt unieke openingsceremonie op Seine

PARIJS (ANP) - De regen heeft de openingsceremonie van de Olympische Spelen van Parijs op de Seine na een droog eerste halfuur overgenomen. Sporters kiezen er regelmatig voor om zich gekleed in een poncho vanaf de boten aan de honderdduizenden aanwezigen te tonen. De glimlachen op hun gezichten waren er niet minder om.

6 uur geleden
Tribunes langs Seine volgestroomd voor opening Spelen

PARIJS (ANP) - De vele tribunes met betaalde zitplaatsen langs de Seine zijn bij aanvang van de openingsceremonie van de Olympische Spelen zo goed als volgestroomd. Veel mensen hebben boven de kades een plekje gezocht waar ze het spektakel gratis kunnen zien.

7 uur geleden
Van Dijk kan TeamNL eerste plak bezorgen, hockeyteams in actie

PARIJS (ANP) - Op de eerste dag na de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Parijs strijden de wielrensters en wielrenners om de medailles bij het tijdrijden. Demi Vollering en Ellen van Dijk doen zaterdag namens Nederland mee bij de vrouwen, Daan Hoole bij de mannen.

7 uur geleden
Openingsceremonie op Seine begonnen met vuurwerk en Griekse boot

PARIJS (ANP) - De openingsceremonie van de Olympische Spelen in Parijs is vlak na 19.30 uur officieel begonnen met vuurwerk in de kleuren van de Franse vlag. De boot van Griekenland was de eerste in een parade vanaf Pont d'Austerlitz, waarin de afvaardigingen van tweehonderd landen verspreid over 85 boten uiteindelijk ruim 6 kilometer over de Seine zullen afleggen.

7 uur geleden