Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hendriks: TeamNL heeft met 36 medailles voldaan aan berekeningen

Hendriks: TeamNL heeft met 36 medailles voldaan aan berekeningen

TOKIO (ANP) - De Nederlandse sporters hebben in Tokio voldaan aan de prognose. Dat zegt Maurits Hendriks, de technisch directeur van NOC*NSF. TeamNL pakte op de Spelen in Japan 36 plakken en eindigde op de zevende plek in het medailleklassement.

Waar chef de mission Pieter van den Hoogenband zich voorafgaand én na de Spelen niet te veel bezighield met doelstellingen wat betreft het aantal medailles, gaf Hendriks toe dat hij vooraf wel een soort van verwachting had uitgesproken.

"We hebben een vrij uitgebreide prognose gedaan en de ondergrens, dus als alles fout zou gaan en we bijvoorbeeld sporters zouden verliezen door corona en allerlei ellende, was 16 medailles. De bovengrens lag op 44 en het meest realistische was 34 stuks", aldus Hendriks.

Parijs 2024

De technisch directeur wilde nog niet te diep op de aanloop naar de volgende Spelen van Parijs in 2024 ingaan, aangezien volgens hem op dit moment de sporters centraal moeten staan. Wel gaf Hendriks aan dat hij op korte termijn samen met Van den Hoogenband om tafel gaat met demissionair minister van Sport Tamara van Ark en demissionair premier Mark Rutte, om over de financiën te praten.

Volgens Hendriks leiden de goede prestaties in Tokio in diverse takken van sport er wel toe dat "de druk op het systeem enorm zal toenemen". "Bijna alle sporten hebben hier optimaal gepresteerd op mondiaal niveau. En dan gaat het niet alleen om de medailles; dat kan even goed een prachtige vierde plek zijn, zoals bij het triatlon", aldus Hendriks. "Daar gaat een heel grote uitdaging ontstaan, om het richting Parijs op het stabiele niveau te houden zoals we zouden willen."

Veerkracht

Hendriks roemde op de slotdag van de Spelen de veerkracht van heel TeamNL. "Unaniem hebben we goed gereageerd op de voorvallen. De medische staf is bijvoorbeeld erg rustig gebleven. Vooraf waren we op alle vlakken ook goed voorbereid op wat we hier zouden aantreffen", zei hij over de moeizame start van TeamNL vanwege een aantal coronagevallen.

Na de Winterspelen van 2022 legt Hendriks zijn functie als technisch directeur neer.

Meer uit Sport

Hockeybondscoach Van Ass kiest in Parijs voor keepster Veenendaal

UTRECHT (ANP) - Bondscoach Paul van Ass van de Nederlandse hockeysters kiest op de Olympische Spelen voor keepster Anne Veenendaal. De doelvrouw van Amsterdam krijgt de voorkeur boven Josine Koning van landskampioen Den Bosch. Koning gaat als reservekeepster mee naar Parijs.

46 minuten geleden
Tennisster Osaka doet mee aan grastoernooi Rosmalen

ROSMALEN (ANP) - Tennisster Naomi Osaka doet mee aan het grastoernooi van Rosmalen. De viervoudige grandslamkampioene en voormalig nummer een van de wereld maakt haar debuut in Nederland, meldt de organisatie van het Libéma Open dat plaatsvindt van 8 tot en met 16 juni.

1 uur geleden
Trofee voor hockeyer Warmerdam na bijzondere comeback

ARNHEM (ANP) - Hockeyer Dennis Warmerdam heeft de Pahud de Mortanges Trofee gewonnen, een onderscheiding die sportkoepel NOC*NSF uitreikt aan de sporter die zich als een inspirerend voorbeeld heeft opgeworpen.

2 uur geleden
Van de Zandschulp twijfelt over voortzetten tennisloopbaan

PARIJS (ANP) - Botic van de Zandschulp twijfelt erover of hij nog wel door wil als proftennisser. De nummer 102 leed maandag op Roland Garros in de openingsronde een roemloze nederlaag tegen de Italiaan Fabio Fognini. Het werd 6-1 6-1 7-5.

11 uur geleden
Carapaz kan olympische titel wegrit niet verdedigen in Parijs

QUITO (ANP/BELGA) - Richard Carapaz kan zijn olympische titel in de wegrit komende zomer niet verdedigen op de Olympische Spelen in Parijs. Hij is niet opgenomen in de Ecuadoraanse selectie, zo maakte de Ecuadoraanse wielerfederatie FEC maandag bekend. Het land mag slechts één renner selecteren voor Parijs.

11 uur geleden
Tennisser Van de Zandschulp lijdt kansloze nederlaag in Parijs

PARIJS (ANP) - Botic van de Zandschulp heeft in de eerste ronde van Roland Garros een kansloze nederlaag geleden. De nummer 2 van Nederland pakte maar zeven games tegen de Italiaan Fabio Fognini, die 93e staat op de wereldranglijst. Het werd in een uur en 58 minuten 6-1 6-1 7-5.

12 uur geleden
Nederlandse Vechtsportbond mag toetreden tot NOC*NSF

ARNHEM (ANP) - De Nederlandse Vechtsportbond (NVB) mag toetreden tot NOC*NSF. Dat hebben de leden van de Nederlandse sportkoepel bepaald tijdens de algemene ledenvergadering. De in januari opgerichte bond voor kickboksen, muaythai en mixed martial arts (MMA) is "fier" op de status als aspirant-lid, die voelt als "een blijk van erkenning".

13 uur geleden