Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

HEMA trekt meer klanten en vergroot winst door nieuwe strategie

HEMA trekt meer klanten en vergroot winst door nieuwe strategie

AMSTERDAM (ANP) - De twee jaar geleden ingevoerde nieuwe strategie werpt zijn vruchten af bij de HEMA. De winkelketen zegt zich meer te richten op de kwaliteit van producten. Het afgelopen boekjaar is het aantal klanten met bijna 35 procent gestegen. "Klanten komen weer meer en vaker bij ons", benadrukt topvrouw Saskia Egas Reparaz. Ook kochten die klanten het voorbije jaar voor fors meer geld producten.

De omzet van de HEMA nam van februari vorig jaar tot en met afgelopen januari met een vijfde toe, tot bijna 2 miljard euro. Volgens de keten is die sterke groei deels te verklaren doordat de eigen horeca een jaar eerder nog deels gesloten was vanwege de coronabeperkingen. Ook werd de omzet vooruitgeholpen door prijsverhogingen die HEMA heeft doorgevoerd.

De winst voor belastingen steeg naar 31,6 miljoen euro, nadat een jaar eerder voor het eerst in lange tijd weer winst werd geboekt. "De positieve reactie van klanten op onze koers om HEMA weer echt HEMA te maken geeft ons het vertrouwen dat we onze positie en resultaten in de komende jaren blijven versterken", licht Egas Reparaz toe.

Omstandigheden detailhandel

Ze wijst erop dat er afgelopen jaar wel sprake was van "lastige omstandigheden in de detailhandel". Daarmee doelt ze op het gedaalde consumentenvertrouwen en hogere kosten voor bijvoorbeeld energie en grondstoffen.

De HEMA investeert de winst naar eigen zeggen volledig in de ontwikkeling van producten, winkels en medewerkers. Het grootste deel van de medewerkers ontvangt dit jaar bijvoorbeeld circa 15 procent loonsverhoging. De winkelketen heeft de afgelopen maanden ook een nieuwe inrichting in vier winkels uitgeprobeerd. "De resultaten van deze vier winkels zijn uitstekend", meent de keten. "Daarom gaat HEMA nog voor de zomer de test uitbreiden en meer winkels compleet vernieuwen."

La Place-restaurants

In twee HEMA's, die in Hilversum en Alkmaar, is nog niet zo lang geleden bij wijze van proef ook een La Place-restaurant geopend. Mogelijk worden er later nog meer La Place-restaurants in filialen van de keten gevestigd. De HEMA wil graag uitzoeken of zo'n La Place-restaurant een succes is of dat de keten het beter bij de vertrouwde eigen restaurants kan houden.

De HEMA maakte ook bekend in 2030 75 procent minder CO2 te willen uitstoten met zijn eigen operatie dan in 2019. In 2050 wil de keten, met 733 winkels en ruim 17.000 medewerkers, klimaatneutraal zijn.

Meer uit Financieel

Nederlandse economie doorbreekt grens van 1 biljoen euro

DEN HAAG (ANP) - In de Nederlandse economie ging afgelopen jaar voor het eerst meer dan 1 biljoen euro om. In 2002 bedroeg het bruto binnenlands product (bbp) nog zo'n 500 miljard euro, de helft van dit bedrag, maar door flinke groeicijfers de afgelopen jaren is dit in 2023 gestegen naar 1,03 biljoen euro. Nederland doet het vooral steeds beter in de internationale handel, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

40 minuten geleden
Handelsrestricties met China en Rusland raken Nederlandse economie

DEN HAAG (ANP) - Als er meer handelsrestricties komen tussen het Westen en Rusland en China, raakt dat de Nederlandse economie flink. Daarvoor waarschuwt het Centraal Planbureau (CPB) in een nieuwe studie. "De wereldhandel zal er niet minder op worden, maar wel anders", zegt CPB-econoom Gerdien Meijerink.

2 uur geleden
Nederlandse economie doorbreekt grens van 1 biljoen euro

DEN HAAG (ANP) - In de Nederlandse economie ging afgelopen jaar voor het eerst meer dan 1 biljoen euro om. In 2002 bedroeg het bruto binnenlands product (bbp) nog zo'n 500 miljard euro, de helft van dit bedrag, maar door flinke groeicijfers de afgelopen jaren is dit in 2023 gestegen naar 1,03 biljoen euro. Nederland doet het vooral steeds beter in de internationale handel, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

2 uur geleden
Nvidia verder omhoog op terughoudend Wall Street, Apple verliest

NEW YORK (ANP) - Beleggers op Wall Street namen maandag wat gas terug na de recordstanden op de koersenborden afgelopen vrijdag. Ook namen ze een afwachtende houding aan in aanloop naar belangrijke cijfers over de economie later deze week. Apple werd 2,5 procent lager gezet nadat het Amerikaanse techconcern een boete had gekregen van de Europese Unie van ruim 1,8 miljard euro.

3 uur geleden
Goldman Sachs raadt klanten af om te beleggen in China

NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs raadt haar klanten af om te beleggen in China. Volgens Sharmin Mossavar-Rahmani, hoofd van de vermogensbeheeractiviteiten van de bank, zijn de recente scherpe beursdalingen in China geen reden om nu in te stappen.

4 uur geleden
Beurswaarde Vivoryon verdampt na resultaten alzheimermedicijn

AMSTERDAM (ANP) - Biotechnoloog Vivoryon is maandag bijna al zijn waarde op de Amsterdamse beurs verloren na het bekendmaken van teleurstellende uitkomsten van een onderzoek naar een alzheimermedicijn. Een aandeel van het Duitse bedrijf kostte bij het sluiten van de beurs op het Damrak nog maar 80 cent, een daling van meer dan 90 procent. Dat is ook gelijk de laagste beurskoers ooit voor het bedrijf.

8 uur geleden
Spotify juicht boete Apple toe, noemt het 'belangrijk moment'

AMSTERDAM (ANP) - Streamingdienst Spotify noemt de boete voor Apple van 1,8 miljard euro "een belangrijk moment in de strijd voor een opener internet voor consumenten". Geen enkel bedrijf, ook Apple niet, "mag zijn macht misbruiken om te bepalen hoe andere bedrijven met hun klanten interacteren", reageert Spotify nadat het Amerikaanse techbedrijf maandag door de Europese Unie werd bestraft.

9 uur geleden