Helft van verdachten cybercrime is 25 jaar of jonger
DEN HAAG (ANP) - De helft van de verdachten van cybercrime, die in beeld zijn bij het Openbaar Ministerie en de politie, is 25 jaar of jonger. Het OM en de politie maken zich zorgen over het aandeel jonge verdachten van cybercrime. Dit melden ze in de eerste editie van het rapport Cybercrimebeleid Nederland 2024.
In 2023 werd 16 procent van de Nederlandse bevolking slachtoffer van onlinecriminaliteit. Dat komt neer op 2,3 miljoen slachtoffers. Slechts een op de zes slachtoffers van cybercrime doet aangifte.
Verdachten komen al op jonge leeftijd in aanraking met cybercrime doordat ze er spelenderwijs inrollen door online games, schrijven de onderzoekers. "Binnen die games verkennen jongeren de grenzen van wat mogelijk is, waardoor ze belanden op hackfora. Op deze fora komen zij bijvoorbeeld ook informatie tegen hoe zij met ddos een tegenstander kunnen uitschakelen." Motieven van jongeren zijn, naast puur financieel gewin, de erkenning van vaardigheden of algemene sociale herkenning.
Vermenging
In het rapport staat ook dat de werelden van de traditionele criminaliteit en cybercrime zich in de praktijk steeds meer vermengen. Zo worden geregeld wapens, munitie en explosieven gevonden, soms zelfs bij jonge verdachten. "Cybercriminelen raken betrokken bij traditionele criminaliteit en traditionele criminelen plegen zowel traditionele als cybercrimedelicten. Het zijn opportunisten met het doel zo veel en zo makkelijk mogelijk geld verdienen."
De publicatie Cybercrimebeeld Nederland schetst de grotere ontwikkelingen op het gebied van cybercrime, om politie en het OM te helpen bij de bestrijding ervan. Het is de bedoeling dat het rapport iedere twee jaar verschijnt.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - Ruim tweehonderd mensen waren zaterdagmiddag bij een bijeenkomst in Den Haag voor de mensen die zijn getroffen door de explosies aan de Tarwekamp vorige week. Op de samenkomst konden mensen stilstaan bij wat er is gebeurd en vertellen wat het de afgelopen dagen met hen heeft gedaan. Maatschappelijk werkers en geestelijken waren aanwezig om mensen aan te horen.
10 uur geledenALBLASSERDAM (ANP) - Twee Rotterdammers van 18 en 20 jaar zijn aangehouden omdat ze een sturende rol zouden hebben gespeeld bij twee pogingen om een explosief af te laten gaan bij een woning in Alblasserdam, begin december. Bij de jongste van de twee is een vuurwapen gevonden, meldt de politie zaterdag.
14 uur geledenSCHIPHOL (ANP) - Bij een actie van Extinction Rebellion achter de paspoortcontrole op Schiphol zijn 99 demonstranten aangehouden. Volgens een woordvoerder van de marechaussee worden zij voorgeleid aan de officier van justitie.
14 uur geledenDEN HAAG (ANP) - In de Adventkerk in de Haagse wijk Mariahoeve is zaterdagmiddag een herdenking begonnen voor de slachtoffers van de explosies die een week geleden een portiekflat aan de Tarwekamp verwoestten.
15 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Advocaat Gerard Spong heeft een spambom ontvangen, waardoor hij in korte tijd heel veel e-mail ontving. Het Openbaar Ministerie bevestigt na berichtgeving van de NOS dat Spong aangifte heeft gedaan en zegt die serieus te nemen. Aanleiding voor de spambom zou zijn dat Spong een van de verdachten van de explosies op de Tarwekamp bijstaat.
15 uur geledenSCHIPHOL (ANP) - Tientallen demonstranten van Extinction Rebellion (XR) worden zaterdagmiddag aangehouden op Schiphol. Ze voeren achter de security actie tegen het Frequent Flyer-programma van KLM. Volgens een woordvoerder van de marechaussee zijn de aanhoudingen nog gaande en is nog niet bekend om hoeveel mensen het precies gaat.
16 uur geledenENSCHEDE (ANP) - De politie heeft bij een controle 650 kilo vuurwerk gevonden in een busje in Enschede. Het busje werd vrijdag rond 11.15 uur voor controle aan de kant gezet op de Gronausestraat in het oosten van de Overijsselse stad. De 52-jarige bestuurder gaf toe de eigenaar te zijn van het vuurwerk, aldus de politie zaterdag.
17 uur geleden