Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Helft van mensen vindt zwemmen in natuur gevaarlijker dan zwembad

Helft van mensen vindt zwemmen in natuur gevaarlijker dan zwembad

UTRECHT (ANP) - Zwemmen in de zee, rivier of een andere openbare plek in de natuur is voor meer dan de helft van de mensen gevaarlijker dan in een zwembad. Dat zegt 58 procent van de 1517 ondervraagden tussen de 16 en 79 jaar in een onderzoek van het Mulier Instituut over zwemmen in het buitenwater. De ondervraagden zijn zich volgens het onderzoek bewust van de gevaren van een buitenzwemplek.

Daarom blijven drie op de vier respondenten tussen de boeien of drijflijn of in het aangegeven zwemgebied. Ruim 60 procent vraagt familieleden of vrienden om op te letten wanneer ze het water ingaan.

Bijna 90 procent van de ondervraagden zegt veiligheidsmaatregelen zoals waarschuwingsborden of een EHBO-post gezien te hebben. Dat is meer dan in 2018, toen voor het laatst een onderzoek werd gehouden over het onderwerp. Toen wist zo'n 40 procent niet dat er bijvoorbeeld een EHBO-post aanwezig was op het strand.

Meer alcohol

Verder staat in het onderzoek dat er meer alcohol wordt gedronken op het strand of bij een andere buitenzwemplek dan een paar jaar geleden, ondanks dat mensen zwemmen in de natuur gevaarlijker vinden dan in het zwembad. In 2018 was dat 9 procent, nu is dat 21 procent.

De vragen over buiten zwemmen maken deel uit van het Nationaal Sportonderzoek waar ook andere onderwerpen worden onderzocht. De vragen zijn in het najaar van 2022 uitgezet.

Meer uit Binnenland

Inwoner van Arnhem komt om bij brand

ARNHEM (ANP) - Een inwoner van Arnhem is in de nacht van vrijdag op zaterdag omgekomen bij een brand in een woning aan de John Lennonstraat. Dat meldt de politie Gelderland op X. De politie doet onderzoek naar de toedracht van de brand.

5 uur geleden
Lichten grootste kerstboom van het land voor 25e keer ontstoken

IJSSELSTEIN (ANP) - De lichten in de grootste kerstboom van het land gaan zaterdag voor de 25e keer aan. De grote zendmast in IJsselstein, ook wel de Gerbrandytoren, is weer omgebouwd tot kerstboom. Eind november zijn de 120 energiezuinige ledlampen in de toren, aan de snelweg A2, gehesen. Het toplicht is op 360 meter hoogte geïnstalleerd.

5 uur geleden
Burgemeester van Vlaardingen sluit woningen wegens explosies

VLAARDINGEN (ANP) - Burgemeester Bert Wijbenga van Vlaardingen heeft besloten twee woningen te sluiten wegens een nieuwe explosie in de Koninginnestraat. Dat maakte de gemeente in de nacht van vrijdag op zaterdag bekend. Een woning in de Gretha Hofstralaan en een woning en aangrenzend een bedrijfspand in de Koninginnestraat werden gesloten.

6 uur geleden
Milieuorganisatie vecht natuurvergunning Schiphol aan bij rechter

SCHIPHOL (ANP) - Mobilisation for the Environment (MOB) vecht samen met Greenpeace Nederland en Milieudefensie de natuurvergunning voor Schiphol aan bij de rechter. De milieuorganisatie kondigde dat eind september al aan, en heeft vrijdag een beroepschrift naar de rechtbank gestuurd. Volgens MOB had de vergunning niet verstrekt mogen worden vanwege "grove inhoudelijke en procedurele gebreken".

9 uur geleden
Mark Rutte wenst Nederlandse televisie 'veel Matthijs' toe

HILVERSUM (ANP) - Mark Rutte vindt het "mooi" dat Matthijs van Nieuwkerk weer terugkomt op de Nederlandse televisie. Dat heeft de demissionair minister-president gezegd in gesprek met Jaïr Ferwerda, in de RTL-talkshow Beau.

9 uur geleden
Burgemeester: volgend jaar schadefonds voor ondernemers Ter Apel

TER APEL (ANP) - Ondernemers in Ter Apel kunnen naar verwachting ergens begin volgend jaar gebruikmaken van een schadefonds voor extra kosten die ze maken door overlast van asielzoekers. Burgemeester Jaap Velema van Westerwolde, waar Ter Apel onder valt, heeft dat deze week aan de gemeenteraad medegedeeld.

13 uur geleden
Lab: kwart van de schapen bij bedrijven met blauwtong stierf

DEVENTER (ANP) - In de eerste twee maanden van de blauwtonguitbraak zijn 37.000 schapen meer gestorven dan normaal. Dat meldt het laboratorium Royal GD op basis van een analyse van de uitbraak. Bij beroepsmatige schapenhouders die minstens zes weken geplaagd zijn met het virus stierf gemiddeld 25 procent van de dieren.

14 uur geleden