Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Helft van compensatie-aanvragen in toeslagenaffaire goedgekeurd

Helft van compensatie-aanvragen in toeslagenaffaire goedgekeurd

DEN HAAG (ANP) - Van 14.000 ouders die slachtoffer werden in de toeslagenaffaire is vastgesteld dat ze recht hebben op compensatie. Van ruim 11.000 mensen die zich vóór 15 februari meldden voor compensatie is de aanvraag vooralsnog niet goedgekeurd. Dat laat het ministerie van Financiën weten, naar aanleiding van berichtgeving van dagblad Trouw.

Volgens Trouw is het crisis bij de Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen (UHT). Er zijn zorgen over de haalbaarheid van de deadline, adviezen van juristen worden in de wind geslagen en het verloop onder personeel is groot, schrijft de krant.

Dat aanvragen niet zijn goedgekeurd, kan verschillende redenen hebben, zegt een woordvoerder. Sommige mensen die om compensatie vroegen hebben nooit kinderopvangtoeslag gekregen, of er is geoordeeld dat zij terecht toeslag moesten terugbetalen. In sommige gevallen had de (ex-)partner al compensatie aangevraagd.

Niet definitief dicht

Voor de 11.000 mensen die nu zijn afgewezen, zit de deur niet definitief dicht. Alle 25.000 dossiers van voor 15 februari zijn aan een ‘lichte toets’ onderworpen. Van de afgewezen dossiers volgt op een later moment nog een integrale beoordeling, die tot een andere conclusie kan leiden.

De 14.000 maken deel uit van de groep van grofweg 25.000 mensen die zich voor 15 februari meldden bij de Belastingdienst. Beloofd was dat diegenen die er recht op hadden uiterlijk 1 mei zouden worden betaald.

Begin volgende week

Een deel van deze mensen is al uitbetaald, deze week volgen er meer. Volgens het ministerie "wordt er enorm hard gewerkt" om de deadline te halen. In principe belanden de uitbetalingen uiterlijk begin volgende week op de rekening van de gedupeerden.

"Wie we deze week niet kunnen bereiken, betalen we op het volgende betaalmoment op 12 mei." Het gaat dan om mensen die al wel groen licht hebben voor de compensatie, maar met wie nog geen contact is geweest over de uitbetaling. Ook kan het dat mensen de uitbetaling later willen, bijvoorbeeld omdat ze nog met schuldeisers te kampen hebben.

Vorige week werd bekend dat zo'n vierhonderd gedupeerde ouders ten onrechte een brief hadden gekregen dat ze niet in aanmerking kwamen voor compensatie. Nog eens 1350 ouders kregen ook zo'n bericht, van hen is nog onduidelijk of het onterecht was. De mensen uit deze groepen die wel recht op compensatie hebben, zullen ook later worden uitbetaald.

Meer uit Binnenland

Nederland stuurt boten, pompen en reddingsvesten naar Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - Nederland stuurt twintig boten, vijftien waterpompen, ruim 180 reddingsvesten en ruim vijftig waadpakken naar het gebied in Oekraïne dat door de verwoesting van de Kachovka-dam is overstroomd. De hulpgoederen zijn beschikbaar gesteld door de waterschappen. Daarnaast stuurt de Nationale Reddingsbrigade ten minste twaalf reddingsboten.

48 minuten geleden
Man en vrouw op scooter zwaargewond bij aanrijding met tractor

ROTTERDAM (ANP) - In Rotterdam-Zuid zijn donderdag een man en een vrouw zwaargewond geraakt bij een aanrijding met een tractor. De slachtoffers zaten op een scooter. Hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren is nog niet bekend, meldt de politie.

2 uur geleden
Ook BBB wil nu al koopkrachtplan horen van kabinet

DEN HAAG (ANP) - De BoerBurgerBeweging sluit zich aan bij de oproep van de PvdA en GroenLinks aan het kabinet om al in de voorjaarsnota, die nu in de Tweede Kamer wordt behandeld, stappen te zetten om de koopkracht van kwetsbare huishoudens blijvend te verbeteren. Minister Sigrid Kaag (Financiën) en de coalitiepartijen willen het daar pas richting Prinsjesdag over gaan hebben.

2 uur geleden
Vrouw bevalt op A12 bij Harmelen

HARMELEN (ANP) - Op de A12 bij Harmelen (Utrecht) is donderdag een vrouw bevallen van een meisje. Daardoor was de snelweg enige tijd dicht en moest het verkeer rekening houden met vertraging, zo meldde Rijkswaterstaat.

2 uur geleden
Kunstenares moet beschuldiging aanranding ex-PvdA'er rectificeren

AMSTERDAM (ANP) - Kunstenares Katinka Simonse, ook wel bekend als Tinkebell, moet op Twitter een rectificatie plaatsen vanwege beschuldigingen aan het adres van voormalig PvdA-Kamerlid Gijs van Dijk. Dit heeft de rechtbank in Amsterdam besloten in een door hem aangespannen kort geding. In een programma van NPO Radio 1 zei Simonse onder meer dat hij een vrouw heeft aangerand.

3 uur geleden
OM eist 6 jaar cel voor twee explosies met vuurwerkbom Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Tegen een 22-jarige Amsterdammer is donderdag zes jaar cel geëist voor het veroorzaken van twee explosies in de nacht van 28 december. De explosies waren in Amsterdam-Zuidoost en in Amsterdam-Noord. De man stond ook terecht voor het bezit van een geladen vuurwapen en het witwassen van bijna 100.000 euro.

3 uur geleden
Kamer niet te spreken over treinstoring en onderbreking Eurostar

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer is kritisch op de aanpak van de treinstoring in Amsterdam afgelopen zondag. Ook zijn de Kamerleden niet te spreken over de maandenlange onderbreking van de treinverbinding tussen Amsterdam en Londen, de Eurostar. Dat lieten zij donderdag aan staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur) weten tijdens een debat over het spoor. De staatssecretaris vindt beide incidenten "geen goede reclame voor het spoor".

3 uur geleden