Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Helft van basisscholen heeft nog geen zelftesten ontvangen

Helft van basisscholen heeft nog geen zelftesten ontvangen

DEN HAAG (ANP) - De helft van de 6700 basisscholen heeft nog geen zelftesten ontvangen, terwijl het Ministerie van Onderwijs van plan was alle coronatesten deze week onder scholen verdeeld te hebben. De Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS) vindt het teleurstellend. "De testen lagen bijna nog eerder in de supermarkt dan op school."

Volgens AVS had het ministerie beloofd om voor 11 mei alle basisscholen te voorzien van coronazelftesten voor hun docenten. Maar door een vertraging in een levering is dit niet gelukt. Het ministerie verwacht aan het eind van deze week 90 procent van alle testen bezorgd te hebben. Volgende week zullen alle basisscholen de testen voor docenten ontvangen hebben, volgens het ministerie.

"Het ministerie deed tien werkdagen over het bezorgen van 50 procent van de testen", zegt een woordvoerder van AVS. "Nu willen ze de rest van de testen binnen een paar dagen geleverd hebben." De woordvoerder vindt dat het onderwijs hoger op het prioriteitenlijstje van het demissionair kabinet moet komen. "Eigenlijk zouden ze alle leraren moeten vaccineren, net zoals het zorgpersoneel. Onderwijzers komen lopen veel risico doordat ze met zoveel kinderen in aanraking komen."

De AVS gaat volgende week een onderzoek doen naar het gebruik van zelftesten op de basisscholen die de testen wel ontvangen hebben. "We horen dat sommige scholen ze niet gebruiken, omdat je de test alleen preventief kan gebruiken." De basisscholen zien volgens de woordvoerder het nut van een preventieve test niet in, als je alleen de docent en niet de rest van de klas kan testen.

Meer uit Gezond

GGD'en: gelijke kansen nodig om overgewicht tegen te gaan

UTRECHT (ANP) - Het is belangrijk dat alle kinderen en jongeren dezelfde kansen krijgen voor een gezond gewicht. De kracht zit hem in samenwerking tussen alle betrokken instanties, zegt een woordvoerster van koepelorganisatie GGD GHOR Nederland. "Het is belangrijk dat jongeren weten waar ze terecht kunnen voor hulp."

7 uur geleden
Advies onderzoekers: stop met antistollingsmiddel LMWH

COVENTRY/NIJMEGEN/AMSTERDAM (ANP) - Wetenschappers uit Groot-Brittanniƫ en Nederland ontraden het gebruik van antistollingsmiddel LMWH, een vorm van heparine, door aanstaande moeders met een erfelijke verhoogde stollingsneiging. Het middel leidt vrijwel niet tot minder miskramen, maar heeft wel bijwerkingen, stellen onderzoekers van de Warwick University bij Conventry, het Radboudumc in Nijmegen en Amsterdam UMC.

8 uur geleden
NN: ziekteverzuim kostte economie vorig jaar ruim 27 miljard euro

DEN HAAG (ANP) - Ziekteverzuim kostte de Nederlandse economie afgelopen jaar ruim 27 miljard euro, heeft Nationale-Nederlanden (NN) uitgerekend. Dat is 9 miljard euro meer dan een jaar eerder. Volgens een nieuw rapport van de verzekeraar liep de uitval van krachten bij bedrijven namelijk flink op, met name als gevolg van aan werk gerelateerde psychische klachten.

20 uur geleden
Niet alle gele boekjes geschikt voor noteren prik gele koorts

DEN HAAG (ANP) - Wie een prik haalt tegen gele koorts, een ziekte die voorkomt in een aantal verre landen, kan die vaccinatie niet altijd in haar of zijn gele boekje met injecties laten zetten. Gele boekjes die zijn uitgegeven tijdens de coronaperiode, toen er een enorme run op de documenten ontstond, zijn niet allemaal geschikt voor het vermelden van de remedie tegen gele koorts.

1 dag geleden
Onderzoekers zien ook hersenwerking verbeteren na maagverkleining

NIJMEGEN (ANP) - Een maagverkleining blijkt niet alleen te leiden tot gewichtsverlies, maar indirect ook tot een betere werking van de hersenen. Tot die conclusie komen het Radboudumc in Nijmegen, ziekenhuis Rijnstate in Arnhem en onderzoeksinstituut TNO in een gezamenlijke studie. Van de 146 patiƫnten die daaraan deelnamen, scoorde bijna 45 procent een halfjaar na de operatie minimaal 20 procent beter op hersentesten.

1 dag geleden
Kwart meer mensen met geheugenproblemen naar huisarts na pandemie

BILTHOVEN (ANP) - Huisartsen zien de laatste tijd een stuk meer mensen met geheugen- en concentratieproblemen dan eerder. In het eerste kwartaal van dit jaar lag het aantal huisartsbezoeken hiervoor 24 procent hoger dan in de eerste drie maanden van 2020. Mogelijk is de toename van dit soort problemen een langetermijneffect van de coronapandemie, stellen gezondheidsinstanties als de GGD'en, het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu en gezondheidsinstituut Nivel.

1 dag geleden
Campagne moet jongeren motiveren om snel HPV-prik te halen

BILTHOVEN (ANP) - Met vaccinatiebussen, pop-uplocaties en een informatiecampagne willen de GGD'en en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zoveel mogelijk jongeren wijzen op de mogelijkheid om zich te laten vaccineren tegen het humaan papillomavirus (HPV). Wie geboren is tussen 1996 en 2003 kan de vaccinaties in 2023 gratis krijgen. Omdat tussen de eerste en tweede prik minimaal vijf maanden moet zitten, begint de tijd voor een eerste prik te dringen.

1 dag geleden