Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Helft Overijsselaars terughoudend met melden drugscriminaliteit

Helft Overijsselaars terughoudend met melden drugscriminaliteit

ZWOLLE (ANP) - Een kwart van alle inwoners van Overijssel (24 procent) is wel eens geconfronteerd met drugsproductie of dumping van drugsafval in hun omgeving, maar met het melden van verdachte situaties bij panden is ruim de helft terughoudend. Dat komt naar voren uit een peiling onder 1850 mensen die in het buitengebied van de oostelijke provincie wonen, werken of er op een andere manier bij betrokken zijn.

Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van de provincie Overijssel en is de opmaat voor een nieuwe campagne van Meld Misdaad Anoniem tegen de productie van synthetische drugs.

Hoewel bijna iedereen het belangrijk vindt melding te maken van situaties die op drugscriminaliteit zouden kunnen duiden, is ruim de helft (53 procent) daarmee terughoudend. Van die groep vragen velen zich af of ze als melder wel voldoende worden beschermd. Sommigen zijn ook terughoudend, omdat ze niemand vals willen beschuldigen. Daarnaast vragen deelnemers aan het onderzoek zich af of er wel iets met de meldingen wordt gedaan.

"De resultaten uit de peiling bevestigen onze vermoedens dat veel informatie nu niet op de juiste plek terechtkomt, terwijl de informatie een waardevol puzzelstuk kan zijn bij de opsporing van criminaliteit", reageert commissaris van de Koning Andries Heidema.

Meer uit Politiek

Kamerleden: computerstoring laat zien dat weerbaarheid beter moet

DEN HAAG (ANP) - De computerstoring vrijdag in Nederland en andere landen legt een kwetsbaarheid bloot waar de overheid meer tegen moet doen, vinden verschillende Kamerleden. "We moeten toe naar een samenleving waarin de ziekenhuizen spoedeisende hulp kunnen aanbieden, bussen kunnen blijven rijden en vliegtuigen blijven vliegen op het moment dat de systemen uitvallen", vindt Jesse Six Dijkstra (NSC). Kamerleden van VVD en GroenLinks-PvdA pleiten ook voor maatregelen om de weerbaarheid te vergroten.

3 uur geleden
Europese Commissie: EU-landen moeten internet beter beveiligen

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie heeft geen last van de wereldwijde internetstoring, zegt een woordvoerder tegen het ANP. Het is wel van "cruciaal belang" dat de EU-lidstaten hun internetbeveiligingscapaciteit vergroten. Ook vindt de Commissie dat de EU-landen hun inwoners bewuster moeten maken van het belang van internetbeveiliging.

5 uur geleden
Veldkamp belt collega Jordanië na diplomatieke rel om tweet Wilders

DEN HAAG (ANP) - Minister van Buitenlandse Zaken Caspar Veldkamp belt later vrijdag met zijn Jordaanse evenknie naar aanleiding van een tweet van PVV-leider Geert Wilders. Dat zei de minister in het NOS Radio 1 Journaal.

6 uur geleden
BuZa heeft last van storing, geen hinder bij andere ministeries

DEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft last van de wereldwijde computerstoring, bevestigt een woordvoerster na een rondgang door het ANP. Waar het departement precies last van heeft, kon ze nog niet zeggen.

6 uur geleden
Diverse Europese landen willen migratiedeal zoals met Albanië

WOODSTOCK (ANP) - Verschillende Europese landen voelen voor vergelijkbare migratie-overeenkomsten zoals Italië die heeft gesloten met Albanië. Premier Dick Schoof zei na afloop van de top van de Europese Politieke Gemeenschap dat het hem op de top was opgevallen dat ook Albanië duidelijk had aangegeven deze constructie te willen.

18 uur geleden
Premier Schoof had 'leuk gesprekje' met koning Charles

WOODSTOCK (ANP) - Premier Dick Schoof heeft op een top van Europese staatshoofden en regeringsleiders op het Engelse landgoed Blenheim een "leuk gesprekje" gevoerd met koning Charles.

21 uur geleden
Geen boycot van Hongarije: Van Weel gaat naar Boedapest

WOODSTOCK (ANP) - Minister David van Weel van Justitie en Veiligheid (VVD) gaat maandag naar een informeel ministersoverleg in Boedapest. Verschillende partijen in de Europese Unie en ook binnen Van Weels eigen VVD roepen inmiddels op tot een boycot van Hongarije om het solistische optreden van de Hongaarse premier Viktor Orbán. Maar volgens premier Dick Schoof "is hier in het kabinet geen discussie over geweest".

21 uur geleden