Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Helft klimaatsubsidie bedrijven aangevraagd voor opslag CO2

Helft klimaatsubsidie bedrijven aangevraagd voor opslag CO2

DEN HAAG (ANP) - Meer dan de helft van de miljarden aan groene subsidie die beschikbaar zijn voor bedrijven, is aangevraagd voor de afvang en opvang van koolstofdioxide (CO2). Het gaat om meer dan 7 miljard euro. In totaal is voor zo'n 13,9 miljard euro aan subsidie aangevraagd, meldt klimaatminister Rob Jetten. Er zijn tien aanvragen gedaan, waarvan een deel projecten zijn die vorig jaar al geld hebben aangevraagd, maar wegens intrekking of afwijzing niet toegezegd kregen.

Het afvangen en (onder de land- of zeebodem) opslaan van CO2 is niet bij iedereen populair. Groene partijen noemen de techniek niet echt duurzaam, omdat de uitstoot van CO2 niet wordt voorkomen. De CO2-opslag wordt evenwel gezien als een nodige techniek in de energietransitie.

De Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++) is de belangrijkste klimaatsubsidiepot voor bedrijven. Hiermee kunnen grootschalige projecten voor duurzame en hernieuwbare energieproductie en CO2-verminderende technieken gefinancierd worden. Voor 2022 was 13 miljard euro beschikbaar, en er is dus voor 900 miljoen euro meer aangevraagd.

Waar CO2-opvang veruit de grootste post is qua aanvragen, werd er juist minder subsidie aangevraagd voor zonnepanelen op daken van bedrijfspanden. Een van de redenen daarvoor is de schaarse ruimte op het elektriciteitsnet, denkt Jetten. Ook ligt de drempel voor het aanvragen van subsidie voor dergelijke panelen sinds dit jaar wat hoger, waardoor er voor minder projecten geld is aangevraagd die een kleine kans van slagen hebben.

Het subsidieloket was open tot 6 oktober. "De eerste resultaten wijzen op een goed verloop van de openstellingsronde." Uitvoerder Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) beoordeelt de aanvragen nog op hun volledigheid en haalbaarheid. De grote interesse voor de subsidie valt alvast op, schrijft Jetten aan de Kamer. "Dat is goed nieuws", want in Nederland moeten nog vele tonnen CO2 worden bespaard om de klimaatdoelen te halen en opwarming van de aarde te beperken.

Meer uit Binnenland

Nieuwe korpschef: gevaar dat politie 'manusje-van-alles' wordt

DEN HAAG (ANP) - Janny Knol, de nieuwe korpschef van de Nationale Politie, wil dat de organisatie zich weer meer richt op "het opsporen van delicten die burgers en de rechtsstaat het meeste raken". Dat zei ze donderdag in de speech na haar installatie in de Nieuwe Kerk in Den Haag. Knol volgt Henk van Essen op, die sinds 2020 de hoogste baas van de politie was.

3 minuten geleden
UWV wil snel aan de slag met eindrapport arbeidsongeschiktheid

DEN HAAG (ANP) - Het UWV hoopt snel aan de slag te kunnen met de aanbevelingen uit het eindrapport over het arbeidsongeschiktheidsstelsel dat donderdag is gepresenteerd. Volgens de uitvoeringsinstantie van uitkeringen is het van groot belang dat het huidige stelsel vereenvoudigd wordt. "Door de complexiteit van het huidige stelsel is de uitvoerbaarheid en uitlegbaarheid in het geding gekomen", zegt Johanna Hirscher, lid van de raad van bestuur van UWV.

23 minuten geleden
FNV snoeihard over eindrapport arbeidsongeschiktheidsstelsel

DEN HAAG (ANP) - Vakbond FNV is niet te spreken over het eindrapport over het arbeidsongeschiktheidsstelsel dat donderdagmiddag werd gepresenteerd. De bond mist met name concrete aanbevelingen en zegt dat er niet goed is gekeken naar eerdere voorstellen die FNV over herziening van onderdelen van het stelsel heeft gedaan.

1 uur geleden
Advies: arbeidsongeschiktheidsstelsel kan en moet veel simpeler

DEN HAAG (ANP) - Inkomensregelingen voor mensen die door een aandoening of beperking niet (meer) kunnen werken, moeten hoe dan ook veel simpeler worden. Er zijn verschillende varianten nodig, maar juist voor een groep voor wie het stelsel "onevenredig slecht uitpakt", de vroeggehandicapten, kan de commissie nog geen structurele oplossing aanbevelen. In totaal ontvingen vorig jaar ruim 790.000 mensen een arbeidsongeschiktheidsuitkering.

1 uur geleden
VN-rapporteur hekelt 'excessieve' aanpak klimaatactivisten

GENĂˆVE (ANP) - Een rapporteur van de Verenigde Naties is uiterst kritisch over de manier waarop Nederland en andere Europese landen milieuactivisten aanpakken. Speciaal Rapporteur Michel Forst noemt in een overzicht van "hardvochtige en buitenproportionele straffen" onder meer de veroordeling voor opruiing van Nederlandse klimaatactivisten die hadden opgeroepen tot het blokkeren van de A12. De inzet van waterkanonnen tijdens klimaatdemonstraties is volgens Forst ook "excessief".

2 uur geleden
Hof: AD mag met voorwaarde Peter R. de Vries-artikel publiceren

AMSTERDAM (ANP) - Het AD mag een artikel publiceren dat is gebaseerd op geluidsopnames die gemaakt zijn door wijlen Peter R. de Vries. Dat oordeelde het hof Amsterdam donderdag in een door Royce de Vries aangespannen kort geding tegen de krant. Het AD moet er echter wel voor zorgen dat bepaalde informatie niet naar personen herleidbaar is.

2 uur geleden
WTC Leeuwarden wordt weer wachtkamer voor Ter Apel

LEEUWARDEN (ANP) - Nieuwe asielzoekers die nog niet kunnen worden opgevangen in het aanmeldcentrum in Ter Apel, krijgen voorlopig onderdak in het WTC in Leeuwarden. Het gebouw is opnieuw beschikbaar als zogenoemde overlooplocatie.

2 uur geleden