Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hele Kamer stemt zoals verwacht voor terugkeer van de basisbeurs

Hele Kamer stemt zoals verwacht voor terugkeer van de basisbeurs

DEN HAAG (ANP) - De voltallige Tweede Kamer heeft, zoals verwacht, gestemd voor de herinvoering van de basisbeurs van studenten op hogescholen en universiteiten. Daarmee komt vrijwel zeker een einde aan het door studenten verfoeide leenstelsel en zullen zij vanaf volgend collegejaar (2023-2024) weer 'stufi' ontvangen op hun bankrekening. De wet moet nog worden behandeld door de Eerste Kamer, maar kan gezien de brede steun ook hier op instemming rekenen.

Studenten hebben alleen recht op een basisbeurs als de tijd die normaliter staat voor een studie nog niet voorbij is. Deze 'nominale studieduur' is vaak vier jaar en bij sommige studies ook vijf of zes jaar. Daardoor loopt een deel van de studenten de beurs mis: wie een studie heeft van vier jaar en in september begint aan het vijfde studiejaar ontvangt geen maandelijks geldbedrag.

Bij hun ouders wonende studenten zullen 110 euro per maand ontvangen, hun studiegenoten die op zichzelf wonen 275 euro. Uitwonende studenten krijgen tijdelijk 164 euro bovenop dit bedrag. Zo worden zij gecompenseerd voor koopkrachtverlies vanwege de hoge prijzen van boodschappen en energie. Kinderen van ouders met een laag inkomen hebben ook nog recht op een aanvullende beurs van maximaal 416 euro. Hoe hoog het bedrag dat ze krijgen precies is, hangt af van het inkomen van de ouders en de grootte van het gezin.

Tool

Hoewel de wet nog langs de Eerste Kamer moet en dus nog niet officieel af is, gaat de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) studenten er al over informeren. Op de website van de organisatie komt een tool waarmee studenten kunnen bekijken waar ze recht op hebben. Ook gaat de overheidsinstantie studenten informeren via hogescholen en universiteiten en door onlineseminars te organiseren. Na goedkeuring van de senaat zal DUO studenten ook persoonlijk aanschrijven.

Oppositiepartijen klaagden vorige week over het in hun ogen te lage bedrag van de beurs en het lot van de 'pechgeneratie'. Zo worden de studenten vaak genoemd die in de jaren van het leenstelsel hebben gestudeerd. Zij kunnen hun lening via verschillende regelingen met ongeveer 3000 euro verlagen bij wijze van compensatie. De oppositiepartijen vinden dit bedrag een schijntje vergeleken met hun vaak hoge studieschuld. Desondanks ziet de oppositie invoering van de basisbeurs als een verbetering.

De basisbeurs werd in 2015 vervangen door het leenstelsel door kabinet-Rutte II, met steun van VVD, PvdA, GroenLinks en D66, en verloor snel aan populariteit vanwege oplopende schulden bij studenten. Het huidige kabinet heeft in het coalitieakkoord beloofd de beslissing terug te draaien.

Meer uit Politiek

GroenLinks en PvdA voor gezamenlijke fractie Amsterdam per 2026

AMSTERDAM (ANP) - GroenLinks (GL) en de Partij van de Arbeid (PvdA) in Amsterdam willen na de gemeenteraadsverkiezingen van 2026 gezamenlijk verder in één fractie in de raad. De leden van beide partijen hebben via een digitale peiling "met een grote meerderheid hun enthousiasme uitgesproken voor verregaande samenwerking", aldus de Amsterdamse PvdA. Het definitieve besluit volgt in september via een referendum.

8 uur geleden
Minister Veldkamp stelt Jordanië gerust na rel over tweet Wilders

DEN HAAG (ANP) - Minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken) heeft tegenover zijn Jordaanse collega benadrukt dat het Nederland nog steeds achter de tweestatenoplossing staat, waarbij een veilig Israël en levensvatbare Palestijnse staat in vrede naast elkaar bestaan. Hij hoopt zo een diplomatieke rel met het bevriende land snel de kop in te drukken.

10 uur geleden
Kamerleden: computerstoring laat zien dat weerbaarheid beter moet

DEN HAAG (ANP) - De computerstoring vrijdag in Nederland en andere landen legt een kwetsbaarheid bloot waar de overheid meer tegen moet doen, vinden verschillende Kamerleden. "We moeten toe naar een samenleving waarin de ziekenhuizen spoedeisende hulp kunnen aanbieden, bussen kunnen blijven rijden en vliegtuigen blijven vliegen op het moment dat de systemen uitvallen", vindt Jesse Six Dijkstra (NSC). Kamerleden van VVD en GroenLinks-PvdA pleiten ook voor maatregelen om de weerbaarheid te vergroten.

15 uur geleden
Europese Commissie: EU-landen moeten internet beter beveiligen

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie heeft geen last van de wereldwijde internetstoring, zegt een woordvoerder tegen het ANP. Het is wel van "cruciaal belang" dat de EU-lidstaten hun internetbeveiligingscapaciteit vergroten. Ook vindt de Commissie dat de EU-landen hun inwoners bewuster moeten maken van het belang van internetbeveiliging.

18 uur geleden
Veldkamp belt collega Jordanië na diplomatieke rel om tweet Wilders

DEN HAAG (ANP) - Minister van Buitenlandse Zaken Caspar Veldkamp belt later vrijdag met zijn Jordaanse evenknie naar aanleiding van een tweet van PVV-leider Geert Wilders. Dat zei de minister in het NOS Radio 1 Journaal.

18 uur geleden
BuZa heeft last van storing, geen hinder bij andere ministeries

DEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft last van de wereldwijde computerstoring, bevestigt een woordvoerster na een rondgang door het ANP. Waar het departement precies last van heeft, kon ze nog niet zeggen.

19 uur geleden
Diverse Europese landen willen migratiedeal zoals met Albanië

WOODSTOCK (ANP) - Verschillende Europese landen voelen voor vergelijkbare migratie-overeenkomsten zoals Italië die heeft gesloten met Albanië. Premier Dick Schoof zei na afloop van de top van de Europese Politieke Gemeenschap dat het hem op de top was opgevallen dat ook Albanië duidelijk had aangegeven deze constructie te willen.

1 dag geleden