Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hele EU wil oproepen tot staakt-het-vuren Gaza, behalve Hongarije

Hele EU wil oproepen tot staakt-het-vuren Gaza, behalve Hongarije

BRUSSEL (ANP) - Bijna de hele Europese Unie dringt aan op een onmiddellijk staakt-het-vuren van Israël en Hamas. Nederland en 25 andere EU-landen pleiten daarvoor, net als inmiddels ook onder meer de Verenigde Staten. Maar door verzet van Hongarije is de EU niet eensgezind.

"Er moet nu allereerst een eind komen aan al het geweld", zei EU-buitenlandchef Josep Borrell namens 26 lidstaten. Hij veroordeelde opnieuw de aanvallen op burgers in Israël door Hamas, de beweging die in de Gazastrook de baas is. Israël heeft het recht zich te verdedigen, herhaalde Borrell, maar moet dat wel proportioneel doen en binnen de kaders van het internationaal recht. Dat "uitgebalanceerde" oordeel was Hongarije niet Israël-vriendelijk genoeg, zeggen EU-bronnen.

Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken betreurt de verdeeldheid, maar zegt zijn "zegeningen" te tellen. Hij is blij dat zijn EU-collega's snel bijeen zijn gekomen en dat Borrell een verklaring heeft afgelegd die hij "volledig" steunt.

Onaanvaardbaar

De strijdende partijen moeten niet alleen "onmiddellijk" een wapenstilstand overeenkomen, maar die ook in acht nemen, zei Borrell. Een bestand moet burgers beschermen en ervoor zorgen dat hulpverleners in Gaza hun werk kunnen doen. Hij noemde het hoge aantal burgerslachtoffers, onder wie veel vrouwen en kinderen, van de afgelopen dagen "onaanvaardbaar". Het leeuwendeel van die slachtoffers viel in de Gazastrook.

De hoogste diplomaat van de EU herhaalde ook dat het belangrijk is dat Palestijnen niet meer door Israëlische kolonisten uit hun huizen worden gezet. Dat was ditmaal de vonk in het kruitvat. Hij verwees naar de afwijzing door de EU van de Israëlische nederzettingen op Palestijns grondgebied.

De nieuwe speciale vredesgezant van de EU, de Nederlander Sven Koopmans, wordt zo snel mogelijk naar de regio gestuurd. Het voormalige VVD-Kamerlid moet onder andere met mogelijke bemiddelaars als buurlanden Egypte en Jordanië gaan overleggen.

Meer uit Buitenland

Israël vaccineert troepen in Gaza tegen polio

TEL AVIV (ANP/AFP) - De Israëlische legerleiding heeft zondag gezegd dat alle militairen die vechten in Gaza zullen worden gevaccineerd tegen polio. Het virus is aangetroffen in afvalwater in de Gazastrook waar Israël nu al negen maanden oorlog voert tegen Hamas.

13 minuten geleden
Leger Israël roept ultraorthodoxe Joden op voor dienstplicht

JERUZALEM (ANP/RTR) - Het Israëlische leger heeft leden van de ultraorthodoxe Joodse gemeenschap opgeroepen voor de dienstplicht. Het gaat om een eerste groep van duizend mannen, de komende weken gevolgd door nog eens 2000. De oproep is bedoeld om de gelederen van het leger te versterken, nu Israël oorlog voert in de Gazastrook.

2 uur geleden
Opperrechters Bangladesh geven enig gehoor aan massale protesten

DHAKA (ANP/AFP) - Het hooggerechtshof van Bangladesh heeft tot op zekere hoogte gehoor gegeven aan de betogers tegen een oud quotasysteem voor het toebedelen van banen bij de overheid. Afgelopen week barstten in heel het land felle en gewelddadige protesten los tegen het in 2018 afgeschafte oude stelsel, omdat het door de rechterlijke macht weer in ere leek te worden hersteld.

4 uur geleden
Premier Netanyahu ontmoet president Biden dinsdag in Washington

TEL AVIV (ANP/DPA) - De Israëlische premier Benjamin Netanyahu ontmoet dinsdagmiddag in Washington de Amerikaanse president Joe Biden, meldt de Israëlische regering. Eerder waren er berichten dat de ontmoeting maandag zou zijn, maar Netanyahu vertrekt maandag naar de VS. Woensdag spreekt hij het Amerikaanse Congres (parlement) toe over zijn oorlog in de Gazastrook.

5 uur geleden
Sanaa: doden en tientallen gewonden bij luchtaanval Israël

SANAA (ANP/RTR) - Medische hulpdiensten in het door de Houthi's beheerste deel van Jemen melden zes doden en meer dan tachtig gewonden als gevolg van de Israëlische luchtaanval op de havenstad Hodeidah aan de Rode Zee. Israël heeft de stad zaterdag gebombardeerd na een raketaanval van de Houthi's op Tel Aviv waar een dode en meerdere gewonden bij vielen.

6 uur geleden
Veel wateroverlast en schade na heftig onweer in Frankrijk

MEURES/CHAUMONT (ANP) - Het Franse noordoostelijke departement Haute-Marne is zaterdagavond en de daarop volgende nacht getroffen door hevig onweer. Er viel volgens Franse media per uur tien keer meer regen dan normaal voor onweersbuien in de zomer. Vijf mensen zijn voor behandeling naar ziekenhuizen gebracht. De meesten hadden onderkoelingsverschijnselen. De schade die door de wateroverlast is veroorzaakt, is volgens de media aanzienlijk.

8 uur geleden
Israël onderschept raket uit Jemen boven de Rode Zee

EILAT/SANAA (ANP/RTR) - Israël zegt zondagochtend een raket te hebben onderschept die vanuit Jemen was afgevuurd. De raket koerste volgens het Israëlische leger af op de zuidelijke kustplaats Eilat, maar werd neergehaald voordat die het Israëlische luchtruim binnenkwam. De beweging van de Houthi's die grote delen van Jemen beheerst, heeft bevestigd de ze Eilat weer met raketten heeft bestookt.

11 uur geleden