
Helder ziet noodzaak covidregeling, maar gaat niet in op eis
DEN HAAG (ANP) - Voor zorgpersoneel dat door langdurige coronaklachten arbeidsongeschikt is geraakt, moet een financiële regeling komen, vindt minister Conny Helder (Langdurige Zorg) evenals de vakbonden. Dat is echter een zaak tussen werkgevers en werknemers, waarover het ministerie van Volksgezondheid in overleg is met de werkgevers, zegt een woordvoerder van Helder. Inhoudelijk wil de minister nog niet ingaan op de dagvaarding van de bonden tegen de Staat, waarin de bonden financiële compensatie eisen voor deze groep zorgmedewerkers.
De dagvaarding - die dinsdag door het ministerie is ontvangen - moet eerst goed worden bestudeerd, zegt de woordvoerder. Los daarvan zegt hij dat Helder de noodzaak voelt voor een regeling. Helder overwoog in september eenmalig 15.000 euro te geven aan zorgmedewerkers die met langdurige covidklachten kampen en vroeg de Raad van State om advies.
De Raad adviseerde begin december een regeling via werkgevers. Dat advies heeft Helder overgenomen, zo liet ze ook de Tweede Kamer medio december weten.
FNV en CNV vinden dat het veel te lang duurt en hebben de overheid dinsdag voor de rechter gedaagd. De vakbonden eisen dat alle zorgmedewerkers die door hun coronabesmetting hun oude werk zijn kwijtgeraakt zo snel mogelijk een voorschot krijgen van 22.839 euro. In een kort geding eisen de beide bonden dat de overheid binnen vier weken een instantie aanwijst die de geëiste voorschotten gaat uitkeren. Een zittingsdatum is nog niet bekend.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer heeft dinsdag het plan van het CDA verworpen om het tweestatusstelsel waar het kabinet aan werkt pas in juni 2026 in te voeren. Daardoor is de steun van de christendemocraten onzeker, als er donderdag wordt gestemd over het volledige wetsvoorstel. Vooral in de Eerste Kamer is de steun van het CDA belangrijk.
3 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer heeft ingestemd met het langer begeleiden van oud-leerlingen nadat ze het mbo hebben verlaten. De scholen kunnen tot een jaar na het vertrek van school, met of zonder diploma, leerlingen begeleiden op weg naar een baan of een andere opleiding.
5 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Twee voorstellen die de PVV wil doorvoeren om een nieuwe asielwet verder aan te scherpen zijn verworpen door de Tweede Kamer. Het gaat om plannen om asielzoekers bij binnenkomst een verklaring te laten tekenen tegen de sharia, islamitisch gewoonterecht, en om de spreidingswet sneller in te trekken. Voor het wijzigingsvoorstel van de PVV om illegaal verblijf in Nederland strafbaar te stellen, was wel voldoende steun.
8 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Teun Struycken (Rechtsbescherming, NSC) gaat onderzoeken of het mogelijk is om in Nederland eenzelfde maatregel in te voeren zoals in Groot-Brittannië om genitale verminking, uithuwelijking of achterlating in het land van herkomst aan te pakken. Hij zei dat dinsdag in de Tweede Kamer, waar D66, VVD, GroenLinks-PvdA en NSC aandrongen op meer en snellere actie van het kabinet om vrouwen en meisjes beter hiertegen te beschermen.
29 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - De zorgen van Henri Bontenbal over de uitvoerbaarheid van de wet over een tweestatusstelsel voor asielzoekers zijn niet weg na een brief met geruststellende woorden hierover van minister Mona Keijzer (Asiel, BBB). De CDA-leider vreest dat de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) vastloopt als eerst deze wet van kracht wordt en later het Europese migratiepact wordt ingevoerd. Daarom wil hij dat het pact en de wet tegelijk worden ingevoerd, in juni 2026.
50 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - Het slavernijverleden is "iets van iedereen". Dat heeft demissionair premier Dick Schoof benadrukt in een toespraak bij de nationale herdenking van het slavernijverleden in het Oosterpark in Amsterdam. Hij putte daarin uit ervaringen die hij opdeed tijdens zijn recente bezoek aan Caribisch Nederland, waar dat verleden "voelbaar aanwezig" is.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - NSC wil strengere normen voor de veehouderij in gebieden waar waterkwaliteit en biodiversiteit onder druk staan. Voor het grootste deel van het land komt er een soepelere norm van ongeveer drie dieren per hectare. Veruit de meeste boeren voldoen daar al aan. Veehouders op plekken waar minder dieren kunnen worden gehouden, krijgen een vergoeding.
6 uur geleden