
Helder: Staat gaat geleden schade mondkapjesdeal terugvorderen
DEN HAAG (ANP) - Minister Conny Helder (Langdurige Zorg) gaat ervoor zorgen dat de Staat de geleden schade bij de omstreden mondkapjesdeal met Sywert van Lienden terugvordert. De landsadvocaat houdt op haar verzoek in de gaten dat de zaak niet verjaart, opdat de Staat de geleden schade niet misloopt, zei Helder in het Kamerdebat over de deal tussen het ministerie van Volksgezondheid en Van Lienden. Met die deal was 100 miljoen euro gemoeid. Daarvan is 30 miljoen euro als winst naar van Lienden en zijn twee zakenpartners gegaan.
De minister wil nu nog geen juridische procedure starten, maar eerst het strafrechtelijk onderzoek afwachten van het Openbaar Ministerie naar Van Lienden en zijn zakenpartners van Relief Goods Alliance (RGA) Ook wil ze wachten op nog twee lopende onderzoeken naar de inkoop van persoonlijke beschermingsmiddelen. Dat doet ze op advies van de landsadvocaat.
Volgens de landsadvocaat wordt de "slagingskans van een eventuele rechtszaak vergroot" als er een zo compleet mogelijk beeld ontstaat over de schade die de Staat heeft geleden, zei Helder in het debat.
Civielrechtelijke procedure
Mirjam Bikker van de ChristenUnie hamerde er bij de minister op dat VWS alles klaar moet hebben staan om een civielrechtelijke procedure te starten en met die voorbereidingen niet te wachten op het einde van het strafrechtelijk onderzoek door het OM.
"Mijn handen jeuken", zei Helder. Ze wil niet per se wachten totdat het OM met zijn onderzoek klaar is, maar wil 'haar' civielrechtelijke procedure wel winnen. "We laten dit niet over onze kant gaan."
Misleiding
Misleiding door Van Lienden en zijn zakenpartners zal deel uitmaken van de rechtszaak die VWS later wil gaan voeren, zei Helder. Van Lienden zei zonder winstoogmerk te werken, maar het tegendeel is gebleken. Volgens Helder wist het ministerie van VWS wel dat RGA - waarmee VWS de deal heeft gesloten - winst kon maken. Helder stelde echter dat Van Lienden daarover "bewust verwarring" heeft gezaaid. Ze wil kijken hoe de deal met Van Lienden kan worden teruggedraaid.
In het ruim tien uur durende debat bleef onduidelijk of de betrokken ministers van destijds - Hugo de Jonge en Martin van Rijn - ook wisten dat Van Lienden winst kon maken met de deal. Minister Helder gaat dit op verzoek van de Kamer uitzoeken. Ook moet uit twee nog lopende onderzoeken blijken of RGA anders is behandeld dan andere leveranciers van beschermingsmiddelen. De resultaten van die onderzoeken verwacht Helder in het voorjaar van 2023.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Demissionair staatssecretaris Teun Struycken (Justitie, NSC) weet nog niet wat de strengere asielwet gaat betekenen voor het al nijpende cellentekort. De Tweede Kamer stemde na een chaotische dag in met de asielwet, waarin nu ook staat dat illegaliteit en hulp aan illegalen strafbaar zijn. Illegalen of helpers kunnen tot zes maanden celstraf krijgen, terwijl het kabinet vanwege het cellentekort nu al toestaat dat gevangenen tot twee weken eerder de cel mogen verlaten.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Thierry Aartsen (Milieu) is blij met het voorstel van het bedrijfsleven om jaarlijks minstens 115.000 ton gerecycled plastic in te kopen. Voorafgaand aan de ministerraad zegt de demissionaire VVD-bewindsman dat hij "nu eindelijk een keer die discussie kan gaan voeren."
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Een meerderheid van 94 Tweede Kamerleden heeft voor de asielnoodmaatregelenwet gestemd na een avond waarin de fracties van NSC en SGP tot op het laatst onbeslist waren. De partijen hadden veel moeite met het wijzigingsvoorstel van de PVV over de strafbaarstelling van illegaliteit, omdat ze vreesden dat humanitaire hulp aan illegalen daardoor strafbaar zou worden.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Een ruime meerderheid van 95 Kamerleden heeft voor de wet gestemd over een tweestatusstelsel. Hierin wordt geregeld dat vluchtelingen worden opgedeeld in twee groepen, waarvan er één minder rechten krijgt. Het is nog allerminst zeker of de wet ook op voldoende steun kan rekenen in de Eerste Kamer. Daar is de steun van het CDA belangrijk en die partij is tegen.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Justitie- en asielminister David van Weel (VVD) is bereid het artikel uit de asielnoodmaatregelenwet dat de strafbaarstelling van illegaliteit regelt, niet meteen in werking te laten treden. Hij laat eerst de Raad van State advies uitbrengen en bespreekt dit vervolgens met de Tweede Kamer.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - VVD en CDA willen een boycot van producten uit illegale Israëlische nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever. Ze willen dat demissionair minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) hiervoor steun gaat zoeken in de Europese Unie. De bewindsman ontraadde donderdag de motie, maar een meerderheid in de Kamer stemde er toch mee in.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Regeringspartij NSC wil "zwart op wit" van justitie- en asielminister David van Weel dat de strenge asielwetgeving er niet voor zorgt dat het strafbaar wordt om humanitaire hulp te bieden aan mensen die illegaal in Nederland zijn. Komt die garantie er niet, dan kan NSC niet met het wetsvoorstel instemmen, zegt fractievoorzitter Nicolien van Vroonhoven.
1 dag geleden