Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Helder gaat einde maken aan herhaalindicaties chronisch zieken

Helder gaat einde maken aan herhaalindicaties chronisch zieken

DEN HAAG (ANP) - Minister Conny Helder (Langdurige Zorg) wil een einde maken aan het alsmaar verlengen van het recht op zorg (indicatie) voor mensen met een beperking en/of chronisch zieken. Zij wil toe naar een levenslange indicatie voor mensen bij wie het duidelijk is dat hun gezondheidssituatie nooit zal verbeteren. De SP had hierop gehamerd in het Kamerdebat over de voortgang van het VN-verdrag voor de rechten van mensen met een beperking.

Het is "mensonterend" als mensen met een levenslange beperking na afloop van een vaak kortlopende indicatie voor zorg en ondersteuning telkens opnieuw moeten laten zien wat hun mankeert, zei Maarten Hijink (SP). Hijink vindt dat deze mensen één keer moeten laten zien wat er aan de hand is "en daarna nooit meer".

Ook minister Helder vindt die herhaalindicatie mensonterend en zei toe te willen werken naar langere beschikkingen voor zorg en ondersteuning. Voor Hijink was die toezegging te vrijblijvend en hij wist af te dwingen dat Helder hierover afspraken gaat maken. Voor de zomer van 2023 informeert ze de Kamer hierover.

Kostendelersnorm

Het afschaffen van de kostendelersnorm - een andere wens van de SP - wil het kabinet niet. Verder gaan dan de norm oprekken per januari wil het niet gaan, zei Helder. Nu worden ouders of huisgenoten op hun uitkering gekort als een inwonend kind 21 jaar wordt. Per januari 2023 gaat die leeftijdsgrens omhoog naar 27 jaar.

Een deel van de oppositie is bezorgd over de stapeling van zorgkosten, bij mensen die voor diverse voorzieningen - zoals een rolstoel of woningaanpassing - een eigen bijdrage moeten betalen. GroenLinks wil daarvanaf, maar Helder niet.

Levenslange en levensbrede beperkingen

De minister wil evenmin tegemoetkomen aan de wens van GroenLinks om mensen met een levenslange en levensbrede beperking te ontzien, als straks voor huishoudelijke ondersteuning weer een inkomensafhankelijke eigen bijdrage wordt ingevoerd. Een motie van GroenLinks - gesteund door de PvdA en SP - om voor deze groep het nu geldende tarief van een krappe 20 euro per maand te handhaven, heeft de minister ontraden.

Ook de motie van SP - gesteund door PvdA en GroenLinks - waarin het kabinet wordt opgeroepen het facultatief protocol bij het VN-verdrag Handicap komend voorjaar te bekrachtigen - werd door Helder ontraden. Met de bekrachtiging van dat protocol wordt de rechtsbescherming van mensen met een beperking beter beschermd. Het kabinet wil in het voorjaar pas een standpunt hierover innemen, en nog niet vooruitlopen op eventuele bekrachtiging.

Stemming moties

De Kamer stemt later donderdag over de moties.

Meer uit Politiek

Formatie gaat kritieke fase in, partijen moeten knopen doorhakken

DEN HAAG (ANP) - Maandagochtend om 10.00 uur gaat de kabinetsformatie verder. Dan komen de leiders van PVV, VVD, NSC en BBB na bijna twee weken weer bij informateurs Richard van Zwol en Elbert Dijkgraaf langs. Deze week zal "cruciaal" zijn, gaven de informateurs eerder aan.

15 uur geleden
Pogacar pakt op tweede dag de leiding in Giro d'Italia

SANTUARIO DI OROPA (ANP) - Tadej Pogacar heeft de tweede etappe van de Giro d'Italia gewonnen. De rit eindigde met een klim naar Santuario di Oropa. De Sloveen van UAE Team Emirates, topfavoriet voor de eindzege, nam meteen ook de leiderstrui over van Jhonatan Narváez. De Ecuadoraan van Ineos Grenadiers won zaterdag de openingsrit waarin Pogacar als derde finishte.

15 uur geleden
Mark Rutte en Wende ontsteken Bevrijdingsvuur in Roermond

ROERMOND (ANP) - Op het feestterrein aan de Maas in Roermond hebben demissionair premier Mark Rutte en Ambassadeur van de Vrijheid Wende zondagmiddag het landelijke Bevrijdingsfeest afgetrapt. Rutte ontstak het bevrijdingsvuur, waarna Wende een optreden verzorgde. Limburg is dit jaar gastprovincie voor het nationaal startsein van de 5 mei-vieringen.

19 uur geleden
Voorzitter Bosma herdenkt oorlogsslachtoffers in de Tweede Kamer

DEN HAAG (ANP) - In de Tweede Kamer heeft voorzitter Martin Bosma de oorlogsslachtoffers van de Tweede Wereldoorlog herdacht. Hij bracht in zijn toespraak een hommage aan de helden van de oorlog.

1 dag geleden
Formerende partijen aan de slag met doorrekening CPB van plannen

DEN HAAG (ANP) - PVV, VVD, NSC en BBB hebben vrijdag van het Centraal Planbureau (CPB) de doorrekening ontvangen van de plannen die ze op tafel hebben gelegd tijdens hun onderhandelingen, meldt een woordvoerster van de kabinetsformatie. Nu de financieel-economische gevolgen van de beoogde maatregelen zijn berekend, zullen de formerende partijen knopen moeten gaan doorhakken, zo kondigden de twee informateurs Elbert Dijkgraaf en Richard van Zwol onlangs aan.

2 dagen geleden
VVD en BBB niet bezorgd over beknotting persvrijheid

DEN HAAG (ANP) - VVD, NSC en BBB maken zich geen zorgen over beknotting van de persvrijheid, ook niet als PVV in een nieuw kabinet komt. "We hebben voldoende vertrouwen in de democratie en de rechtstaat dat het niet zo ver komt", zegt BBB-Kamerlid Henk Vermeer. De VVD zegt zich altijd te hebben ingezet voor de vrijheid en veiligheid van de pers "en dat zullen we blijven doen, in welke politieke constellatie dan ook", zegt VVD-Kamerlid Claire Martens.

2 dagen geleden
Jezus Leeft in beroep tegen uitsluiting Europese verkiezingen

DEN HAAG (ANP) - De partij Jezus Leeft stapt naar de Raad van State, omdat ze niet mag meedoen aan de Europese verkiezingen op 6 juni. De Raad van State, de hoogste bestuursrechter, behandelt de zaak komende maandag om 11.00 uur. Uiterlijk volgende week vrijdag moet de raad uitspraak doen.

2 dagen geleden