
Heinen laat ramingen overheidsfinanciën onderzoeken
DEN HAAG (ANP) - Het kabinet laat onderzoeken hoe het kan dat de overheid structureel meer inkomsten heeft dan voorspeld. Deze negatieve ramingen zorgen er samen met de begrotingsafspraken voor dat de staatsschuld flink terugloopt. Maar de politiek heeft eigenlijk steeds meer geld dan waar ze van uit mag gaan, klinkt de kritiek uit de Kamer. Minister van Financiën Eelco Heinen roept een expertgroep in het leven "die het verschil tussen ramingen en realisaties nader gaat onderzoeken".
Heinen kondigde dit aan tijdens een debat met de financiële specialisten van de Kamerfracties over de begroting van volgend jaar. Veel partijen zijn niet te spreken over de ramingen. "Dit kan zo niet langer", zei Tom van der Lee (GroenLinks-PvdA). Ook vanuit de coalitie is kritiek. "Hier gaat iets goed fout", vindt PVV'er Tony van Dijck. VVD-Kamerlid Aukje de Vries vroeg al aan haar partijgenoot Heinen hoe hij "ervoor gaat zorgen dat de ramingen beter en realistischer zijn". Voor de NSC-fractie zijn de structureel te sombere ramingen "misschien wel de vervelendste graat in de keel", aldus Kamerlid Tjebbe van Oostenbrugge.
Tussen 2015 en 2023 ontving het Rijk 88 miljard euro meer dan geraamd, en gaf het 30 miljard euro minder uit dan verwacht. Met dat geld had het kabinet of de Kamer veel moois kunnen doen, benadrukken verschillende partijen.
Spaartaksdebacle
Ook dit jaar valt het tekort tot dusver lager uit dan voorzien. Maar dat wil nog niet zeggen dat Heinen al gelegenheid ziet de teugels te laten vieren. Hij wijst erop dat het kabinet de staatsschuld al laat oplopen door de miljardentegenvaller bij de spaarbelasting (box 3) niet volledig financieel te dekken. In het voorstel van GroenLinks-PvdA om ook de voorziene kosten van het spaartaksdebacle in de komende jaren alvast in het tekort te laten lopen, en zo ruimte vrij te spelen voor meer lastenverlichting voor werkenden, ziet de minister dan ook niets. "Tegenvallers moeten worden gedekt", houdt hij vol.
Heinen weerspreekt het vermoeden van enkele fracties dat er bewust conservatief wordt geraamd, zodat de politiek gedwongen wordt om de financiën gezonder te houden. Hij laat wel onderzoeken waar het verschil tussen de verwachtingen en de daadwerkelijke inkomsten en uitgaven vandaan komt. Hij tekende daar wel bij aan "dat ramingen geen glazen bollen zijn". Ze kunnen "altijd afwijken van de werkelijkheid", waarschuwde de bewindsman.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Demissionair staatssecretaris Teun Struycken (Justitie, NSC) weet nog niet wat de strengere asielwet gaat betekenen voor het al nijpende cellentekort. De Tweede Kamer stemde na een chaotische dag in met de asielwet, waarin nu ook staat dat illegaliteit en hulp aan illegalen strafbaar zijn. Illegalen of helpers kunnen tot zes maanden celstraf krijgen, terwijl het kabinet vanwege het cellentekort nu al toestaat dat gevangenen tot twee weken eerder de cel mogen verlaten.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Thierry Aartsen (Milieu) is blij met het voorstel van het bedrijfsleven om jaarlijks minstens 115.000 ton gerecycled plastic in te kopen. Voorafgaand aan de ministerraad zegt de demissionaire VVD-bewindsman dat hij "nu eindelijk een keer die discussie kan gaan voeren."
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Een meerderheid van 94 Tweede Kamerleden heeft voor de asielnoodmaatregelenwet gestemd na een avond waarin de fracties van NSC en SGP tot op het laatst onbeslist waren. De partijen hadden veel moeite met het wijzigingsvoorstel van de PVV over de strafbaarstelling van illegaliteit, omdat ze vreesden dat humanitaire hulp aan illegalen daardoor strafbaar zou worden.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Een ruime meerderheid van 95 Kamerleden heeft voor de wet gestemd over een tweestatusstelsel. Hierin wordt geregeld dat vluchtelingen worden opgedeeld in twee groepen, waarvan er één minder rechten krijgt. Het is nog allerminst zeker of de wet ook op voldoende steun kan rekenen in de Eerste Kamer. Daar is de steun van het CDA belangrijk en die partij is tegen.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Justitie- en asielminister David van Weel (VVD) is bereid het artikel uit de asielnoodmaatregelenwet dat de strafbaarstelling van illegaliteit regelt, niet meteen in werking te laten treden. Hij laat eerst de Raad van State advies uitbrengen en bespreekt dit vervolgens met de Tweede Kamer.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - VVD en CDA willen een boycot van producten uit illegale Israëlische nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever. Ze willen dat demissionair minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) hiervoor steun gaat zoeken in de Europese Unie. De bewindsman ontraadde donderdag de motie, maar een meerderheid in de Kamer stemde er toch mee in.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Regeringspartij NSC wil "zwart op wit" van justitie- en asielminister David van Weel dat de strenge asielwetgeving er niet voor zorgt dat het strafbaar wordt om humanitaire hulp te bieden aan mensen die illegaal in Nederland zijn. Komt die garantie er niet, dan kan NSC niet met het wetsvoorstel instemmen, zegt fractievoorzitter Nicolien van Vroonhoven.
1 dag geleden