
Heinen laat ramingen overheidsfinanciën onderzoeken
DEN HAAG (ANP) - Het kabinet laat onderzoeken hoe het kan dat de overheid structureel meer inkomsten heeft dan voorspeld. Deze negatieve ramingen zorgen er samen met de begrotingsafspraken voor dat de staatsschuld flink terugloopt. Maar de politiek heeft eigenlijk steeds meer geld dan waar ze van uit mag gaan, klinkt de kritiek uit de Kamer. Minister van Financiën Eelco Heinen roept een expertgroep in het leven "die het verschil tussen ramingen en realisaties nader gaat onderzoeken".
Heinen kondigde dit aan tijdens een debat met de financiële specialisten van de Kamerfracties over de begroting van volgend jaar. Veel partijen zijn niet te spreken over de ramingen. "Dit kan zo niet langer", zei Tom van der Lee (GroenLinks-PvdA). Ook vanuit de coalitie is kritiek. "Hier gaat iets goed fout", vindt PVV'er Tony van Dijck. VVD-Kamerlid Aukje de Vries vroeg al aan haar partijgenoot Heinen hoe hij "ervoor gaat zorgen dat de ramingen beter en realistischer zijn". Voor de NSC-fractie zijn de structureel te sombere ramingen "misschien wel de vervelendste graat in de keel", aldus Kamerlid Tjebbe van Oostenbrugge.
Tussen 2015 en 2023 ontving het Rijk 88 miljard euro meer dan geraamd, en gaf het 30 miljard euro minder uit dan verwacht. Met dat geld had het kabinet of de Kamer veel moois kunnen doen, benadrukken verschillende partijen.
Spaartaksdebacle
Ook dit jaar valt het tekort tot dusver lager uit dan voorzien. Maar dat wil nog niet zeggen dat Heinen al gelegenheid ziet de teugels te laten vieren. Hij wijst erop dat het kabinet de staatsschuld al laat oplopen door de miljardentegenvaller bij de spaarbelasting (box 3) niet volledig financieel te dekken. In het voorstel van GroenLinks-PvdA om ook de voorziene kosten van het spaartaksdebacle in de komende jaren alvast in het tekort te laten lopen, en zo ruimte vrij te spelen voor meer lastenverlichting voor werkenden, ziet de minister dan ook niets. "Tegenvallers moeten worden gedekt", houdt hij vol.
Heinen weerspreekt het vermoeden van enkele fracties dat er bewust conservatief wordt geraamd, zodat de politiek gedwongen wordt om de financiën gezonder te houden. Hij laat wel onderzoeken waar het verschil tussen de verwachtingen en de daadwerkelijke inkomsten en uitgaven vandaan komt. Hij tekende daar wel bij aan "dat ramingen geen glazen bollen zijn". Ze kunnen "altijd afwijken van de werkelijkheid", waarschuwde de bewindsman.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Minister Caspar Veldkamp heeft een "belangrijke stap" gezet met zijn brief aan EU-buitenlandchef Kaja Kallas waarin hij kritiek uit op de Israëlische blokkade van Gaza, vindt Karel Hendriks. De directeur van Artsen zonder Grenzen hoopt dat de "streep in het zand" waar de NSC-bewindsman over spreekt "een harde rode lijn zal blijken".
1 dag geledenWARSCHAU (ANP) - Minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) wil niet als enige in het kabinet dat de EU onderzoekt of Israël zich nog wel houdt aan afgesproken regels over mensenrechten en democratische principes. "Je mag ervan uitgaan dat ik dit niet alleen doe", zei hij bij de inloop van een informele bijeenkomst van EU-ministers in Warschau.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Milieuorganisaties zijn kritisch op het besluit van luchtvaartminister Barry Madlener (PVV), die maatregelen wil treffen om de geluidsoverlast van Schiphol te verminderen. Als het doel van 2028 is gehaald, mag de luchthaven weer groeien, schrijft Madlener in de brief aan de Tweede Kamer.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - De nieuwe plannen van de Israëlische regering over de Gazastrook zijn "zorgelijk", zei premier Dick Schoof dinsdag. Hij roept de Israëlische regering op "een andere koers te varen en gesprekken over een staakt-het-vuren te hervatten".
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Minister-president Dick Schoof heeft de nieuwe Duitse bondskanselier Friedrich Merz via X gefeliciteerd met zijn aantreden. De christendemocraat kreeg dinsdag voldoende steun in de Bondsdag om aan de slag te kunnen als regeringsleider.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - De oud-politici Rob Oudkerk en Ronald Plasterk (beiden PvdA) maken dit jaar kans op de Pim Fortuyn Prijs. Ook opiniemaker Marianne Zwagerman en schrijver Keyvan Shahbazi zijn genomineerd.
2 dagen geledenAMSTERDAM (ANP) - Premier Dick Schoof zei tijdens zijn toespraak bij de herdenking op de Dam in Amsterdam dat het de echo uit het verleden is die mensen oproept om tachtig jaar na de bevrijding te blijven herdenken. "En te overdenken wat dit in het hier en nu voor ons betekent. In ons eigen leven. In onze eigen keuzes. In alle grote en kleine daden van menselijkheid", aldus Schoof. De premier houdt eens in de vijf jaar een toespraak bij de Nationale Dodenherdenking.
4 dagen geleden