
Heinen deelt zorgen over politieke onrust in Frankrijk
DEN HAAG (ANP) - Minister Eelco Heinen (Financiën) deelt de zorgen over de politieke onrust in Frankrijk. Het land staat voor een "gigantische" opgave om de overheidsfinanciën te verbeteren, maar daar lijkt met de dreigende val van het kabinet weinig van terecht te komen, ziet ook Heinen.
"Je ziet het politiek helemaal vastlopen daar", zei Heinen tijdens een Kamerdebat. Dat de financiële markten daarop reageren en de rente op Franse staatsleningen oploopt, vindt hij niets om meteen zenuwachtig van te worden. Zo hoort het te werken, benadrukte hij. Maar het is wel iets om in de gaten te houden. "Dat dit ook belangrijk is voor Europa als geheel, dat staat buiten kijf."
Het Franse begrotingstekort komt dit jaar naar verwachting uit boven de 6 procent van de omvang van de economie. Dat is twee keer zoveel als toegestaan volgens de Europese begrotingsregels. Ook de staatsschuld is veel te hoog. De regering-Barnier heeft een begroting ingediend waarmee in ieder geval het tekort volgend jaar zou dalen. Maar radicale partijen op zowel de linker- als de rechterflank zijn het daarmee oneens en willen het kabinet naar huis sturen.
'Fata morgana'
Ook in de Kamer zijn de zorgen over de politieke instabiliteit in Frankrijk groot. "De cijfers zijn dramatisch, en die lopen alleen maar op", zei Kamerlid Tom van der Lee van GroenLinks-PvdA. De Franse regering heeft geen meerderheid voor de verbeterplannen die aan Brussel zijn beloofd. Die zullen dus "een fata morgana" blijken te zijn, vreest Van der Lee.
PVV'er Henk Vree is, wijzend op de Franse situatie, woest over de "tik op de vingers" die Nederland vorige week kreeg van de Europese Commissie. Het dagelijks bestuur van de EU wees erop dat het Nederlandse tekort weliswaar nu nog aan de norm voldoet, maar daar zonder bijsturing op de langere termijn boven dreigt te komen. "Waar haalt de EU het lef vandaan om ons te bekritiseren", zei Vree. "Onze begroting is keurig op orde."
Bewegingsruimte
Heinen beaamde dat. De Europese Commissie vond het volgens de minister ook "ongemakkelijk" dat juist Nederland een terechtwijzing kreeg, terwijl geen enkel land op dit moment zo'n laag tekort heeft. Tegelijkertijd heeft Nederland nog bewegingsruimte, benadrukte hij. Landen die nu al een te hoog tekort hebben, "moeten gaan leveren dit voorjaar".
Heinen gaf Brussel er wel opnieuw gelijk in dat Nederland meer moet doen om ook in de toekomst zulke mooie rapportcijfers te kunnen blijven overleggen. Zonder ingrijpen blijven de overheidsuitgaven de komende jaren oplopen.
Meer uit Politiek
PARAMARIBO (ANP) - In het Surinaamse parlement is Jennifer Simons (71) zondagmiddag gekozen tot president. Omdat er geen tegenkandidaat was, gebeurde dat zonder stemming. Gregory Rusland is gekozen tot vicepresident." Op 16 juli neemt Simons de leiding van het land officieel over van Chan Santokhi. Zij zal leiding geven aan een coalitie van zes partijen.
19 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Demissionair staatssecretaris Teun Struycken (Justitie, NSC) weet nog niet wat de strengere asielwet gaat betekenen voor het al nijpende cellentekort. De Tweede Kamer stemde na een chaotische dag in met de asielwet, waarin nu ook staat dat illegaliteit en hulp aan illegalen strafbaar zijn. Illegalen of helpers kunnen tot zes maanden celstraf krijgen, terwijl het kabinet vanwege het cellentekort nu al toestaat dat gevangenen tot twee weken eerder de cel mogen verlaten.
3 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Thierry Aartsen (Milieu) is blij met het voorstel van het bedrijfsleven om jaarlijks minstens 115.000 ton gerecycled plastic in te kopen. Voorafgaand aan de ministerraad zegt de demissionaire VVD-bewindsman dat hij "nu eindelijk een keer die discussie kan gaan voeren."
3 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Een meerderheid van 94 Tweede Kamerleden heeft voor de asielnoodmaatregelenwet gestemd na een avond waarin de fracties van NSC en SGP tot op het laatst onbeslist waren. De partijen hadden veel moeite met het wijzigingsvoorstel van de PVV over de strafbaarstelling van illegaliteit, omdat ze vreesden dat humanitaire hulp aan illegalen daardoor strafbaar zou worden.
3 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Een ruime meerderheid van 95 Kamerleden heeft voor de wet gestemd over een tweestatusstelsel. Hierin wordt geregeld dat vluchtelingen worden opgedeeld in twee groepen, waarvan er één minder rechten krijgt. Het is nog allerminst zeker of de wet ook op voldoende steun kan rekenen in de Eerste Kamer. Daar is de steun van het CDA belangrijk en die partij is tegen.
3 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Justitie- en asielminister David van Weel (VVD) is bereid het artikel uit de asielnoodmaatregelenwet dat de strafbaarstelling van illegaliteit regelt, niet meteen in werking te laten treden. Hij laat eerst de Raad van State advies uitbrengen en bespreekt dit vervolgens met de Tweede Kamer.
3 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - VVD en CDA willen een boycot van producten uit illegale Israëlische nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever. Ze willen dat demissionair minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) hiervoor steun gaat zoeken in de Europese Unie. De bewindsman ontraadde donderdag de motie, maar een meerderheid in de Kamer stemde er toch mee in.
3 dagen geleden