Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Heineken verhoogt bierprijzen opnieuw, met bijna 11 procent

Heineken verhoogt bierprijzen opnieuw, met bijna 11 procent

AMSTERDAM (ANP) - Heineken heeft horecaondernemers laten weten dat de prijzen van bier en cider per 1 januari opnieuw omhooggaan, met gemiddeld 10,7 procent. De prijsverhoging komt bovenop de eerdere prijsstijgingen van 3,4 procent in januari en 5,8 procent in augustus.

"Wereldwijd zien we de prijzen fors oplopen. Dit geldt ook voor ons als bedrijf. Of het nu gaat om transport, grondstoffen als mout en hop of verpakkingsmaterialen als karton en aluminium; de prijzen rijzen de pan uit als het gaat om het brouwen, verpakken en vervoeren van onze bieren", staat in een brief aan ondernemers.

De bierbrouwer zegt dat niet alle kosten volledig worden doorberekend. "Heineken absorbeert een deel van die enorme kostenstijgingen. Tegelijkertijd kunnen we niet alle kosten op onze schouders nemen en ontkomen we er niet aan om een deel van die stijgingen door te berekenen in onze prijzen."

Grolsch

Of en met hoeveel Heineken de prijzen van zijn bier in de supermarkten en andere winkels gaat verhogen is niet bekend.

Concurrent Grolsch liet zijn horecaklanten vorige week al weten dat de prijzen omhooggaan in januari, met 6,8 procent. Begin dit jaar verhoogde de Twentse brouwer de prijs al met 2 procent en met 5,9 procent in juli. "De prijzen zijn omhoog vanwege de gestegen kosten, het is overal hetzelfde verhaal", zegt een woordvoerder. Bij Swinkels Family Brewers, moederbedrijf van onder andere Bavaria, was woensdagmiddag niet direct iemand bereikbaar voor commentaar.

Coronaschulden

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) laat weten dat ondernemers enorm zijn geschrokken. "Ze hebben ook al te maken met hogere energie-, huur-, en personeelskosten, een groot personeelstekort, een dalend consumentenvertrouwen en coronaschulden die nog afbetaald moeten worden", stelt de brancheorganisatie.

Daarbij vraagt KHN zich af of de enorme prijsverhogingen wel te herleiden zijn naar de daadwerkelijke meerkosten vanwege de crises. Ook wijst de organisatie erop dat "een dergelijke verhoging van andere brouwers in de lucht hangt", ook al is deze nog niet gecommuniceerd. Horecaondernemers kunnen de grote stijgingen volgens KHN niet of nauwelijks doorberekenen aan de consument.

Ongenoegen

KHN heeft deze week contact met de Vereniging Nederlandse Brouwers om haar "ongenoegen te uiten en om opheldering te vragen".

Meer uit Financieel

Chiptoeleverancier ASMI ziet winst ruimschoots halveren

ALMERE (ANP) - De Nederlandse chiptoeleverancier ASM International (ASMI) heeft de omzet en winst in het eerste kwartaal van dit jaar zien dalen. De inkomsten gingen met 8 procent omlaag tot 639 miljoen euro. De nettowinst halveerde ruimschoots tot 173,1 miljoen euro.

32 minuten geleden
EU-parlement keurt nieuwe regels begrotingstekort en schuld goed

STRAATSBURG (ANP) - Het Europees Parlement heeft ingestemd met nieuwe regels voor begrotingstekorten en staatsschulden. Ook de meeste sociaaldemocraten stemden voor, ondanks de vrees van linkse Europarlementariërs dat EU-landen gedwongen worden om de economie kapot te bezuinigen.

1 uur geleden
Randstad en AkzoNobel onderuit op positief Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Uitzendconcern Randstad werd dinsdag hard afgestraft op het Damrak voor de publicatie van tegenvallende kwartaalcijfers. Het aandeel ging 7,2 procent omlaag, waarmee Randstad de grootste daler was bij de hoofdfondsen.

1 uur geleden
Mogelijk veel vluchtuitval door actie Franse luchtverkeersleiders

PARIJS (ANP/BELGA/AFP) - Franse luchtverkeersleiders gaan donderdag staken en willen ook rond Hemelvaartsdag, op 9, 10 en 11 mei, het werk neerleggen. Daardoor kunnen op die dagen veel vluchten uitvallen op de grote luchthavens van Parijs, wat ook gevolgen kan hebben voor Nederlandse reizigers die van die vliegvelden gebruikmaken.

1 uur geleden
AkzoNobel voor de rechter in Australië om schade aardgasproject

AMSTERDAM (ANP) - AkzoNobel hangt een rechtszaak boven het hoofd in Australië, waarbij de verfproducent verantwoordelijk wordt gehouden voor schade aan de coating van onderdelen van een Australisch aardgasproject (lng). Dat heeft een woordvoerder van het Nederlandse concern bevestigd na berichtgeving door De Telegraaf.

1 uur geleden
GM bij winnaars op Wall Street na sterke resultaten

NEW YORK (ANP) - General Motors (GM) behoorde dinsdag tot de winnaars op de aandelenbeurzen in New York. De grote Amerikaanse autofabrikant boekte afgelopen kwartaal veel meer winst dan verwacht. Ook de omzet viel hoger uit dan kenners hadden verwacht. Dankzij de sterke verkopen van pick-ups en SUV's op de thuismarkt schroefde GM zijn winstverwachting voor het hele jaar op. Het aandeel werd ruim 5 procent hoger gezet.

3 uur geleden
Meer omzet defensiebedrijf Lockheed Martin door onrust in wereld

BETHESDA (ANP/BLOOMBERG) - Het Amerikaanse defensieconcern Lockheed Martin zag de verkoop van straaljagers en raketinstallaties in de eerste drie maanden van het jaar toenemen, waardoor de omzet voor de periode uitkomt op ruim 17 miljard dollar (bijna 16 miljard euro). Dat is mede te danken aan de wereldwijde onrust, waardoor Lockheed een toegenomen vraag naar bijvoorbeeld F-35-straaljagers ziet.

4 uur geleden