Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Heineken licht hoger in groene AEX na resultaten

Heineken licht hoger in groene AEX na resultaten

AMSTERDAM (ANP) - Het aandeel Heineken is maandag licht vooruitgegaan op de Amsterdamse beurs. De bierbrouwer zag de omzet in de eerste jaarhelft flink stijgen als gevolg van de versoepelingen van coronamaatregelen, maar waarschuwde wel voor nieuwe coronabeperkingen in delen van de wereld en hogere grondstofprijzen. Kunstmestproducent OCI werd wel flink hoger gezet, dankzij beter dan verwachte resultaten. Beleggers keken verder vooral uit naar de industriecijfers van de eurozone.

Heineken zag een stevige openingswinst verdampen tot een plus van 0,4 procent. De brouwer verkocht bijna 10 procent meer bier in het eerste halfjaar. In het tweede kwartaal was de toename zelfs haast 20 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, toen de coronacrisis in veel landen hard toesloeg. Wel maakt Heineken zich zorgen om nieuwe coronabeperkingen in Aziatische en Afrikaanse landen. Ook merkt het bedrijf dat de grondstofprijzen stijgen en dat zal vanaf de tweede jaarhelft gevolgen hebben. Heineken verwacht dan ook dat de resultaten over heel 2021 nog onder die van 2019 blijven.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,8 procent hoger op 760,50 punten. De MidKap won 0,9 procent tot 1062,63 punten. De graadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs stegen tot 1 procent.

Aegon

Koploper bij de hoofdbedrijven op het Damrak was verzekeraar Aegon met een winst van 2,5 procent. Shell klom 1,6 procent. Volgens persbureau Bloomberg hebben verschillende oliemaatschappijen interesse getoond voor een overname van de bezittingen van Shell in het grootste olieveld van de Verenigde Staten. In de MidKap won OCI 4,7 procent. De kunstmestproducent zag de omzetgroei in het tweede kwartaal versnellen en wil weer dividend gaan uitkeren.

In Frankfurt zakte concurrent Allianz 3 procent. De Amerikaanse autoriteiten zijn een onderzoek gestart naar de vermogensbeheertak van het bedrijf. Enkele pensioenfondsen in de Verenigde Staten klagen vermogensbeheerder Allianz Global Investors aan voor het niet veiligstellen van hun investeringen tijdens de ineenstorting van de financiële markten aan het begin van de coronapandemie.

HSBC

In Londen won HSBC 1,5 procent. De Britse bank die het gros van zijn geld in Azië verdient, wist in de eerste jaarhelft zijn winst ruimschoots te verdubbelen en gaat zijn aandeelhouders weer belonen met dividend. BioNTech dikte bijna 7 procent aan in Frankfurt. De Financial Times meldde dat farmaceut Pfizer, die samenwerkt met het Duitse BioNTech, en concurrent Moderna de prijzen voor hun coronavaccins hebben verhoogd in nieuwe deals met de Europese Unie.

De euro was 1,1881 dollar waard, tegen 1,1862 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,8 procent tot 73,35 dollar. Brentolie kostte 0,9 procent minder op 74,77 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Wall Street hoger na speech Powell, Pfizer bij verliezers

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met winst het weekend ingegaan. De aandacht van beleggers op Wall Street ging vooral uit naar een speech van voorzitter Jerome Powell van de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve. Bij de bedrijven stond farmaceut Pfizer bij de verliezers vanwege een tegenvaller met een afslankmiddel.

5 uur geleden
Goudprijs evenaart bijna oude recordniveau uit 2020

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De goudprijs is bijna op het oude recordniveau dat in 2020 werd bereikt. De prijs van een troy ounce goud (31,1 gram) staat nu op ongeveer 2071 dollar. Goud steeg in augustus 2020 naar een recordniveau van ruim 2075 dollar per troy ounce.

7 uur geleden
Franse bankpresident: ECB zal in 2024 renteverlaging overwegen

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - De Europese Centrale Bank (ECB) zal in de loop van volgend jaar een verlaging van de rente overwegen, nu de inflatie sterk aan het afzwakken is. Dat heeft de Franse centralebankpresident François Villeroy de Galhau gezegd. Nu is het nog te vroeg om te praten over een renteverlaging, aldus de Fransman die ook bestuurder is bij de ECB.

8 uur geleden
Bounty-liefhebber treft soms leeg winkelschap door oorlog Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - Liefhebbers van Bounty-repen treffen soms lege schappen aan in winkels. Dat komt volgens producent Mars door een gebrek aan productiecapaciteit voor de chocoladerepen met kokosvulling bij de fabriek in Veghel.

9 uur geleden
Fed-voorzitter: te vroeg om te speculeren over renteverlaging

ATLANTA (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Het is nog te vroeg om te speculeren over een renteverlaging door de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve. Dat heeft Fed-voorzitter Jerome Powell gezegd op een conferentie in Atlanta. Ook gaf hij aan dat de Fed de rente verder kan verhogen als dat nodig zou zijn om de inflatie verder te laten dalen.

9 uur geleden
Verlichtingsbedrijf Signify bij winnaars Damrak om reorganisatie

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen zijn vrijdag op de eerste handelsdag van december met winst gesloten. Op het Damrak stond verlichtingsbedrijf Signify in de schijnwerpers na aankondiging van een reorganisatie om de kosten te verlagen. Met die ingreep in het personeelsbestand wil het in de MidKap genoteerde bedrijf 200 miljoen euro per jaar besparen.

10 uur geleden
Veel vluchten luchthaven München geschrapt door zware sneeuwval

MÜNCHEN (ANP/DPA) - Op de luchthaven van de Zuid-Duitse stad München zijn vrijdag veel vluchten geschrapt vanwege zware sneeuwval. Volgens het vliegveld zijn er ongeveer 130 vluchten geannuleerd en is er ook flinke vertraging bij andere vluchten.

11 uur geleden