Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Heineken koploper in licht hogere AEX

Heineken koploper in licht hogere AEX

AMSTERDAM (ANP) - Bierbrouwer Heineken voerde donderdag de stijgers aan in de Amsterdamse AEX-index. De bekendmaking dat het bedrijf in 2030 al zijn bier op een CO2-neutrale manier wil brouwen en dat alle toeleveranciers tien jaar later netto geen CO2 meer mogen uitstoten, viel goed. De Amsterdamse beurs sloot met een kleine plus en ook elders in Europa werden winsten geboekt. Beleggers verwerkten een stroom aan bedrijfsresultaten, maar ook gunstige cijfers over de Amerikaanse economie.

Heineken steeg 1,9 procent en was niet het enige bedrijf dat met nieuws over zijn klimaatdoelen kwam. Olie- en gasconcern Shell (min 0,9 procent) heeft zijn aandeelhouders gevraagd zich uit te spreken over de klimaatstrategie van het bedrijf. In 2050 wil Shell volledig klimaatneutraal zijn. De activistische aandeelhouder Follow This vindt dat de plannen van Shell een stap in de goede richting zijn, maar nog niet voldoende.

De AEX-index op Beursplein 5 sloot met een winst van 0,2 procent op 713,80 punten. De MidKap verloor 0,8 procent tot 1036,42 punten. Frankfurt, Parijs en Londen wonnen tot 0,7 procent.

AkzoNobel

Achter Heineken deden ook verfproducent AkzoNobel (plus 1,5 procent) en medisch technologiebedrijf Philips (plus 1,3 procent) het goed. Verzekeraar Aegon en chipbedrijf Besi stonden met minnen van 2,5 procent onderaan.

Bij de kleinere bedrijven verloor Avantium 4,1 procent. Het chemieconcern haalde 28 miljoen euro op met de uitgifte van nieuwe aandelen. De aandelen werden met korting in de markt gezet. Chipleverancier RoodMicrotec wist afgelopen kwartaal flink te groeien dankzij de aanhoudend sterke vraag naar chips en werd ruim 4 procent hoger gezet.

Deliveroo

Deliveroo zakte 3,3 procent. Beleggers waren niet te spreken over de handelsupdate van de Britse maaltijdbezorger, die vorig maand een teleurstellend beursdebuut maakte in Londen. ABB klom 3,9 procent in Zürich. Het Zwitserse industrieconcern verhoogde zijn verwachtingen na een sterk eerste kwartaal. In Parijs werden de kwartaalcijfers van het Franse reclamebureau Publicis Groupe (plus 3,3 procent) goed ontvangen.

Vastgoedbedrijf Deutsche Wohnen profiteerde van het nieuws dat het Duitse constitutionele hof de maatregel van Berlijn om de huren in de stad te bevriezen als onwettig heeft bestempeld. Het aandeel won 2,8 procent in Frankfurt.

De euro was 1,1962 dollar waard, tegen 1,1973 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,3 procent minder op 62,96 dollar. Brentolie werd 0,2 procent goedkoper op 66,48 dollar per vat.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Financieel

Stevige min voor beurs Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - De beurs in Amsterdam is dinsdag met een behoorlijk verlies gesloten, waarbij de AEX-index onder de 700 punten zakte. Ook elders in Europa waren stevige minnen te zien door zorgen over een oplopende inflatie waardoor de angst werd aangewakkerd dat de Amerikaanse centrale bank de rente sneller zal verhogen om de economie af te koelen. Een hogere rente is vooral ongunstig voor sterk groeiende techbedrijven.

1 uur geleden
Techfondsen weer omlaag op rood Wall Street

NEW YORK (ANP) - De technologiebedrijven gingen dinsdag opnieuw omlaag op een roodgekleurd Wall Street door zorgen bij beleggers over een oplopende inflatie en een hogere rente. Ook de energiesector op de aandelenbeurzen in New York stond onder druk door de dalende olieprijzen.

4 uur geleden
Lingeriemerk Victoria's Secret wordt zelfstandig bedrijf

NEW YORK (ANP) - Lingeriemerk Victoria's Secret gaat verder als een zelfstandig bedrijf. Eigenaar L Brands gaat het onderdeel loskoppelen van verzorgingsproductendivisie Bath & Body Works. Daarmee bestaat L Brands straks uit twee losstaande beursgenoteerde bedrijven. Dat bevestigde het bedrijf aan Amerikaanse media na berichtgeving over de kwestie.

5 uur geleden
Recordhoeveelheid e-waste ingezameld, EU-doel nog niet gehaald

DEN HAAG (ANP) - Nederlandse consumenten en bedrijven hebben in coronajaar 2020 een recordhoeveelheid elektronische apparatuur en lampen gescheiden ingeleverd voor recycling. In totaal brachten ze 125,5 miljoen kilo aan zogeheten e-waste naar de daarvoor bestemde plekken. Dat was ruim 8 procent meer dan een jaar eerder. De Europese doelstelling om 65 procent van alle apparaten te recyclen, wordt echter nog niet gehaald.

6 uur geleden
Eigenaar wil deel Suezkanaal verbreden

CAIRO (ANP/RTR) - De eigenaar en exploitant van het Suezkanaal wil het zuidelijke deel van de vaarroute verbreden. Dat maakte de voorzitter van het staatsbedrijf bekend in een toespraak op televisie. Eerder dit jaar ontstond een dagenlange blokkade in het zuidelijke deel van het Suezkanaal doordat het containerschip Ever Given overdwars vast kwam te zitten.

6 uur geleden
'Meer elektronica, witgoed en fietsen verkocht in eerste kwartaal'

AMSTELVEEN (ANP) - De schade van de verplichte winkelsluitingen op de detailhandel lijkt in de eerste maanden van dit jaar mee te vallen, maar er zijn wel duidelijke verschillen per sector. Dat meldt marktonderzoeker GfK. De omzet van de non-food-detailhandel is in januari, februari en maart licht gedaald. Ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar kwam de omzet 1,4 procent lager uit op 4,7 miljard euro.

7 uur geleden
'Lufthansa wil buffers met 3 miljard euro versterken'

FRANKFURT (ANP) - De Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa werkt samen met banken aan een plan om 3 miljard euro aan kapitaal op te halen. Bronnen zeggen tegen persbureau Bloomberg dat versterking van het eigen vermogen nodig is om eerder verleende kredieten door de Duitse staat terug te betalen.

7 uur geleden