Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Heineken en PostNL horen bij duurzaamste beursfondsen Damrak

Heineken en PostNL horen bij duurzaamste beursfondsen Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Chipbedrijven als Besi en ASML, verfconcern AkzoNobel, Heineken en PostNL zijn opgenomen in een nieuwe lijst met duurzame beursfondsen. Beursuitbater Euronext zet de 25 duurzaamste AEX- en MidKap-fondsen van het Damrak namelijk in een aparte index. Via deze zogeheten ESG-index, die naast de bestaande indices zal bestaan, moet de zichtbaarheid van de duurzaamste bedrijven verbeteren.

Met het initiatief draagt Euronext naar eigen zeggen bij aan het beter inzichtelijk maken van beleggingen die het beste scoren op het gebied van milieu, maatschappij en goed bestuur. Daar zou veel vraag naar zijn bij beleggers. De lancering van de ESG-index in Amsterdam volgt op soortgelijke initiatieven van de beursuitbater in Frankrijk, Italiƫ en Noorwegen.

Van Heineken is bekend dat de brouwer zich ook inzet voor duurzaam watergebruik, terwijl PostNL investeert in elektrische bakfietsen en busjes om de CO2-uitstoot van de bezorging terug te dringen. Andere bedrijven die in de lijst zijn opgenomen zijn bijvoorbeeld betalingsverwerker Adyen, verzekeraars Aegon en NN Group en ingenieursbureau Arcadis. Bedrijven als Air France-KLM en Shell staan er niet op.

Volgens Euronext is voor de samenstelling van de ESG-index, die ieder kwartaal zal worden herzien, gekeken naar zowel economische prestaties als verdiensten op het gebied van mens, milieu en maatschappij. De meting daarvan gebeurt op basis van de principes die de Verenigde Naties hanteren. Voor de gegevens is Euronext een samenwerking aangegaan met leverancier van ESG-onderzoek, -ratings en -gegevens Sustainalytics. Euronext wil ook op zijn andere Europese beurzen op termijn met een ESG-index komen.

Meer uit Financieel

Grote terugroepactie auto's Kia en Hyundai in VS om brandgevaar

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Zuid-Koreaanse autofabrikanten Kia en Hyundai roepen in de Verenigde Staten in totaal 3,37 miljoen auto's terug naar de garage vanwege gevaar voor brand in de motor. Eigenaren worden gevraagd hun auto's buiten te parkeren uit de buurt van gebouwen en andere auto's totdat het probleem is opgelost.

47 minuten geleden
Grote IT-storing legt Duitse fabrieken Volkswagen plat

WOLFSBURG (ANP/DPA/BLOOMBERG) - De Duitse autofabrikant Volkswagen kampt woensdag met een grote IT-storing waardoor meerdere fabrieken van het bedrijf in Duitsland plat zijn komen te liggen. Volkswagen doet onderzoek naar de storing bij het IT-netwerk en zegt dat nog onduidelijk is wanneer de productie weer hervat kan worden.

1 uur geleden
Nederlands ECB-directielid Elderson: rente mogelijk verder omhoog

FRANKFURT (ANP/DPA) - Het Nederlandse directielid Frank Elderson bij de Europese Centrale Bank (ECB) denkt dat de rente nog verder verhoogd kan worden in de strijd tegen de inflatie. Dat zei Elderson in een interview met het financiƫle persbureau Market News International. De ECB verhoogde eerder deze maand de rente in de eurozone voor de tiende keer op rij naar het hoogste niveau ooit en de beleidsmakers van de centrale bank in Frankfurt hebben gehint dat er een einde is gekomen aan die verhogingen.

1 uur geleden
AF-KLM en IAG hebben interesse in Portugese maatschappij TAP

LISSABON (ANP/BLOOMBERG) - Air France-KLM en IAG, het moederconcern van onder meer British Airways en Iberia, hebben interesse in een overname van de Portugese nationale luchtvaartmaatschappij TAP. De Portugese regering wil TAP privatiseren en de topmannen van Air France-KLM en IAG hebben gezegd mogelijk biedingen te willen doen voor TAP.

2 uur geleden
Verzekeraars NN en ASR kelderen na uitspraak in woekerpoliszaak

AMSTERDAM (ANP) - De verzekeraars NN Group en ASR gingen woensdag keihard onderuit op de aandelenbeurs in Amsterdam na een nadelige uitspraak van het gerechtshof Den Haag rond zogeheten woekerpolissen. NN leverde bijna 19 procent in en ASR kelderde ruim 14 procent. Ook branchegenoot Aegon had het lastig met een min van 4,3 procent.

3 uur geleden
Honderden mensen weten niet of reis met Vacansoleil kan doorgaan

EINDHOVEN (ANP) - Honderden mensen die nog op vakantie zouden gaan met Vacansoleil weten niet of hun reis nog doorgaat. Dit meldt een woordvoerder van de aanbieder van campingvakanties, die uitstel van betaling heeft gekregen van de rechter. Vaak is uitstel van betaling de voorbode van een faillissement.

4 uur geleden
Analisten: woekerpolisclaims kunnen NN en ASR veel geld kosten

AMSTERDAM (ANP) - Woekerpolisclaims richting Nationale-Nederlanden (NN) en ASR kunnen voor de verzekeraars een flinke kostenpost worden. Een analist van ING denkt dat NN een voorziening rond de 390 miljoen euro zou moeten nemen, voor ASR gaat hij uit van 488 miljoen euro. Kenners van KBC Securities denken ook dat bedragen in de honderden miljoenen euro's kunnen lopen.

5 uur geleden