Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Heijnen verwacht meer vertraagde treinen vanwege werkzaamheden

Heijnen verwacht meer vertraagde treinen vanwege werkzaamheden

DEN HAAG (ANP) - De komende jaren wordt het onder andere vanwege werkzaamheden moeilijk voor de NS om treinen altijd op tijd te laten rijden. Die verwachting spreekt staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur) uit in de nieuwe zogeheten hoofdrailnetconcessie. Hierin staat beschreven onder welke voorwaarden NS het grootste deel van de spoorlijnen mag gebruiken in de jaren 2025 tot en met 2033.

De bewindsvrouw schrijft dat ze verwacht dat de "punctualiteit" en de "kwaliteit van de verbindingen" de komende jaren onder druk zullen staan. Als oorzaak noemt ze onder meer de verbouwingen van Amsterdam Centraal en bij station Amsterdam Zuid. Andere mogelijke veroorzakers van vertragingen zijn de introductie van het Europese treinbeveiligingssysteem ERTMS en de nieuwe Airportsprinter die reizigers van Amsterdam Centraal naar Schiphol moet brengen.

De meeste details van de plannen zijn eind vorige week al gelekt naar de pers. Zo mag de NS de kaartjes in twee stappen 7 procent meer verhogen dan gebruikelijk toegestaan is. Bovendien heeft Heijnen aan de NS gevraagd om een plan voor duurdere prijzen tijdens spitsuren uit de werken. Deze zal vervolgens worden voorgelegd aan de Tweede Kamer. Daarnaast verliest de NS het alleenrecht op spoorverbindingen richting internationale bestemmingen als Londen, Parijs en Berlijn.

Meer uit Politiek

GroenLinks en PvdA voor gezamenlijke fractie Amsterdam per 2026

AMSTERDAM (ANP) - GroenLinks (GL) en de Partij van de Arbeid (PvdA) in Amsterdam willen na de gemeenteraadsverkiezingen van 2026 gezamenlijk verder in één fractie in de raad. De leden van beide partijen hebben via een digitale peiling "met een grote meerderheid hun enthousiasme uitgesproken voor verregaande samenwerking", aldus de Amsterdamse PvdA. Het definitieve besluit volgt in september via een referendum.

8 uur geleden
Minister Veldkamp stelt Jordanië gerust na rel over tweet Wilders

DEN HAAG (ANP) - Minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken) heeft tegenover zijn Jordaanse collega benadrukt dat het Nederland nog steeds achter de tweestatenoplossing staat, waarbij een veilig Israël en levensvatbare Palestijnse staat in vrede naast elkaar bestaan. Hij hoopt zo een diplomatieke rel met het bevriende land snel de kop in te drukken.

10 uur geleden
Kamerleden: computerstoring laat zien dat weerbaarheid beter moet

DEN HAAG (ANP) - De computerstoring vrijdag in Nederland en andere landen legt een kwetsbaarheid bloot waar de overheid meer tegen moet doen, vinden verschillende Kamerleden. "We moeten toe naar een samenleving waarin de ziekenhuizen spoedeisende hulp kunnen aanbieden, bussen kunnen blijven rijden en vliegtuigen blijven vliegen op het moment dat de systemen uitvallen", vindt Jesse Six Dijkstra (NSC). Kamerleden van VVD en GroenLinks-PvdA pleiten ook voor maatregelen om de weerbaarheid te vergroten.

15 uur geleden
Europese Commissie: EU-landen moeten internet beter beveiligen

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie heeft geen last van de wereldwijde internetstoring, zegt een woordvoerder tegen het ANP. Het is wel van "cruciaal belang" dat de EU-lidstaten hun internetbeveiligingscapaciteit vergroten. Ook vindt de Commissie dat de EU-landen hun inwoners bewuster moeten maken van het belang van internetbeveiliging.

18 uur geleden
Veldkamp belt collega Jordanië na diplomatieke rel om tweet Wilders

DEN HAAG (ANP) - Minister van Buitenlandse Zaken Caspar Veldkamp belt later vrijdag met zijn Jordaanse evenknie naar aanleiding van een tweet van PVV-leider Geert Wilders. Dat zei de minister in het NOS Radio 1 Journaal.

18 uur geleden
BuZa heeft last van storing, geen hinder bij andere ministeries

DEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft last van de wereldwijde computerstoring, bevestigt een woordvoerster na een rondgang door het ANP. Waar het departement precies last van heeft, kon ze nog niet zeggen.

19 uur geleden
Diverse Europese landen willen migratiedeal zoals met Albanië

WOODSTOCK (ANP) - Verschillende Europese landen voelen voor vergelijkbare migratie-overeenkomsten zoals Italië die heeft gesloten met Albanië. Premier Dick Schoof zei na afloop van de top van de Europese Politieke Gemeenschap dat het hem op de top was opgevallen dat ook Albanië duidelijk had aangegeven deze constructie te willen.

1 dag geleden