Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Heijmans verkoopt meer huizen tegen een hogere prijs

Heijmans verkoopt meer huizen tegen een hogere prijs

ROSMALEN (ANP) - Bouwer Heijmans heeft in de eerste negen maanden van dit jaar meer huizen verkocht tegen een hogere prijs. Volgens de bouwonderneming moest die hogere prijs worden gerekend om de stijgende kosten van onder meer materialen te ondervangen. De divisie Vastgoed verkocht tot en met het derde kwartaal 1721 woningen, tegen 1581 woningen een jaar eerder, zo werd in een kwartaalupdate gemeld.

Heijmans klaagt verder opnieuw over de slepende procedures die de woningproductie dwarszitten. Zo wordt er voortdurend bezwaar gemaakt op vergunningen en zijn procedures wat betreft ruimtelijke ordening lang. Verder zegt Heijmans alert te zijn op een verdere stijging van de prijzen van materialen en krapte op de arbeidsmarkt, zonder daarover in details te treden.

Topman Ton Hillen geeft in een toelichting aan vooral te spreken te zijn over de prestaties van de divisie Infra, mede doordat een aantal grote projecten succesvol opgeleverd werden. Zo is het onderhoud aan de A79 afgerond en kon in samenwerking met Rijkswaterstaat negen dagen aaneengesloten gewerkt worden aan de A12, omdat die snelweg werd afgesloten voor verkeer.

Risicomanagement

Bekend is dat Heijmans voorzichtiger is geworden met het aannemen van nieuwe klussen. Het verbeterde risicomanagement ziet Heijmans terug in de financiële prestaties, aldus Hillen. Evengoed is Heijmans nog in een procedure verwikkeld met netbeheerder TenneT in een zaak rond de bouw van hoogspanningsmasten. Voor die kwestie zette Heijmans eerder 34 miljoen euro opzij, maar de verwachting is dat dit niet voldoende is.

De kwestie draait om de bouw van nieuwe Wintrack II-hoogspanningsmasten, waarvoor Heijmans samenwerkte met het Duitse bedrijf Europoles. Heijmans zou zich volgens TenneT niet aan de contractuele verplichtingen hebben gehouden. De netbeheerder zegde daarop het contract op. De bouwer krijgt naar verwachting een claim aan de broek. Op dit moment is er volgens Heijmans niets nieuws te melden over de zaak.

Ondanks deze tegenvaller rekent Heijmans dit jaar op een stijging van het operationele resultaat met minstens 100 miljoen euro op een vergelijkbare omzet. Heijmans heeft nog voor 2 miljard euro aan werk liggen.

Meer uit Financieel

Beleggers blijven onrust Franse politiek in de gaten houden

AMSTERDAM (ANP) - De aandacht van beleggers gaat komende beursweek wederom uit naar de politieke ontwikkelingen in Frankrijk en de onrust die daardoor is ontstaan op de Franse financiële markten. Vorige week ging de aandelenbeurs in Parijs hard onderuit na het verrassende besluit van president Emmanuel Macron om vervroegde parlementsverkiezingen uit te schrijven.

2 uur geleden
Saudische minister naar Chili voor gesprekken over lithium

SANTIAGO (ANP/RTR) - De mijnbouwminister van Saudi-Arabië gaat volgende maand naar Chili om daar te praten over mogelijke investeringen in de productie van lithium. Saudi-Arabië heeft plannen om batterijen voor elektrische auto's te gaan maken en lithium is een belangrijke grondstof daarvoor.

4 uur geleden
Servische president: groot lithiumproject Rio Tinto mag doorgaan

BELGRADO (ANP/RTR) - Servië is van plan toch toestemming te geven voor een groot lithiumproject in het land door mijnbouwer Rio Tinto. De Servische president Aleksandar Vucic heeft tegen zakenkrant Financial Times gezegd daarvoor groen licht te willen geven. Begin 2022 werd die vergunning juist nog ingetrokken door Belgrado na grote weerstand van milieuorganisaties tegen de plannen voor de mijn.

5 uur geleden
Adidas onderzoekt miljoenenfraude in China, aldus Financial Times

SHANGHAI (ANP) - Het Duitse sportmerk Adidas doet onderzoek naar een grote fraudezaak in China waarbij hoge managers van het bedrijf miljoenen euro's zouden hebben verduisterd. Dat melden bronnen aan zakenkrant Financial Times. De zaak kwam aan het licht door een klokkenluider die Adidas informeerde over de fraude, aldus de krant.

8 uur geleden
Meer productiecapaciteit stroom uit plaatsing zonnepanelen

DEN HAAG (ANP) - De productiecapaciteit voor het opwekken van stroom door het installeren van nieuwe zonnepanelen is vorig jaar verder gestegen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) ging dat zogeheten opgestelde vermogen met 22 procent omhoog tot 23,9 gigawatt in vergelijking met een jaar eerder. Dat komt neer op een groei van 4,3 gigawatt.

11 uur geleden
ECB-bestuurder: inflatieprobleem mag niet doorgaan tot 2026

DUBROVNIK (ANP/BLOOMBERG) - De Europese Centrale Bank (ECB) mag niet toestaan dat de inflatie over twee jaar nog boven de 2 procent is, zegt Martins Kazaks, de centralebankpresident van Letland en bestuurslid van de ECB.

1 dag geleden
Scholz hoopt strafheffingen op Chinese auto's te voorkomen

BERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse bondskanselier Olaf Scholz hoopt dat de onderhandelingen met Beijing de dreigende strafheffingen van de Europese Commissie op Chinese elektrische auto's kunnen voorkomen. Scholz heeft de toezegging gekregen dat de gesprekken van de EU met Beijing met dit doel plaatsvinden en beschouwt dit als "de juiste aanpak".

1 dag geleden