Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Heijmans bij winnaars op Damrak na meevaller in TenneT-zaak

Heijmans bij winnaars op Damrak na meevaller in TenneT-zaak

AMSTERDAM (ANP) - Bouwbedrijf Heijmans was maandag een opvallende stijger op het Damrak na een meevaller in de slepende zaak rond het opzeggen van een contract door netbeheerder TenneT. Het bouwbedrijf hoeft vooralsnog geen schadevergoeding te betalen in de zaak die gaat over de bouw van nieuwe Wintrack II-hoogspanningsmasten. Mogelijk valt daardoor het overgrote deel van een voorziening van 34 miljoen euro die Heijmans eerder nam vrij.

Het aandeel Heijmans noteerde in de vroege handel bij de kleinere fondsen in Amsterdam 3,9 procent hoger. Overigens wordt de kwestie nog in hoger beroep behandeld.

Het sentiment op de Europese beursvloeren was overwegend negatief. De leidende AEX-index in Amsterdam noteerde 1 procent lager op 718,31 punten. Ook in Frankfurt en Londen gingen graadmeters omlaag. Parijs won een fractie. Beleggers zijn in afwachting van het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB) later deze week. Als de ECB niet stopt met zijn nog altijd zeer soepele rente- en steunbeleid, dreigt de inflatie te ver op te lopen. Terwijl de inflatie, ook volgens het mandaat van de ECB, juist omlaag moet.

Prosus

Techinvesteerder Prosus (min 3,2 procent) was bij de sterkste zakkers in de AEX-index. De onderneming ging omlaag in het kielzog van de minnen van Chinese techbedrijven eerder in Azië. Dat kwam mede door de toenemende bezorgdheid over de uitbraak van het coronavirus. Daarnaast drukten de oplopende rentetarieven en de aanhoudende tegenwind van strenge regelgeving het sentiment. Prosus heeft een groot belang in het Chinese techfonds Tencent en is daarmee vatbaar voor de grillen op de Chinezen beurzen.

Beleggers verwerkten ook nieuwe cijfers over de producenten- en consumentenprijzen in China. Vooral de prijzen die Chinese fabrieken vragen voor hun producten zijn in maart harder opgelopen dan waar kenners in doorsnee rekening mee hielden. Dit werd vooral veroorzaakt door de hogere energieprijzen. Die daalden maandag overigens.

China

Tegenover de impact van de oorlog in Oekraïne zorgt het rondwarende coronavirus in China, waar veel steden op slot zitten, voor een mogelijk mindere vraag naar olie. China is de grootste importeur van olie wereldwijd. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 2 procent tot 96,30 dollar. Brentolie, de maatstaf voor olie uit het Midden-Oosten, Europa en Afrika, werd 1,8 procent goedkoper op 100,92 dollar per vat.

De euro was 1,0882 dollar waard, tegen 1,0873 dollar voor het weekend.

Meer uit Financieel

China wil akkoord over fossiel dat aanvaardbaar is voor iedereen

DUBAI (ANP/AFP/RTR) - China wil dat er op de klimaattop in Dubai een akkoord over fossiele brandstoffen komt dat "aanvaardbaar" is voor iedereen. "We willen allemaal samenwerken om een taal te vinden die de juiste richting geeft voor verdere inspanningen, die zoveel mogelijk inclusiviteit weerspiegelt en die ook aanvaardbaar is voor alle partijen", zei de Chinese klimaatgezant Xie Zhenhua zaterdag.

7 uur geleden
Noors staatsfonds: Tesla moet arbeidsrechten respecteren

OSLO (ANP/RTR) - De Amerikaanse autofabrikant Tesla moet fundamentele arbeidsrechten respecteren, waaronder collectieve onderhandelingen. Dat stelt het Norges Bank Investment Management, 's werelds grootste aandelenbelegger uit Noorwegen met een belang in Tesla.

9 uur geleden
China blijft in de ban van deflatie

BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - China, de op een na grootste economie ter wereld, blijft ook in november in de ban van deflatie. De consumentenprijzen daalden vorige maand met 0,5 procent ten opzichte van een jaar geleden, maakte het Chinese statistiekbureau bekend. Volgens economen is dit opnieuw een teken dat het land moeite heeft om de economische groei via de binnenlandse vraag te stimuleren.

11 uur geleden
Schiphol: probleem vliegschema opgelost, alles weer normaal

SCHIPHOL (ANP) - Nadat er de afgelopen dagen veel vluchten van en naar Schiphol werden geannuleerd door slechte weersomstandigheden, zijn de problemen in het vliegschema zaterdag opgelost. "We hebben een normale dag vandaag, er wordt gevlogen zoals gepland", zegt een woordvoerster van de luchthaven.

12 uur geleden
NS: treinen tussen Nederland en Duitsland rijden weer normaal

UTRECHT (ANP) - De Internationale treinen tussen Nederland en Duitsland rijden zaterdag weer volgens de normale dienstregeling, laat een woordvoerder van de NS weten. "Er zijn geen treinen uitgevallen en er zijn geen bijzonderheden meer", aldus de zegsman.

13 uur geleden
EU eens over regels voor kunstmatige intelligentie

BRUSSEL (ANP) - De EU-landen en het Europees Parlement hebben een voorlopig akkoord bereikt over regels voor kunstmatige intelligentie (AI). De EU is de eerste die de baanbrekende technologie, die veel belooft, maar ook grote zorgen baart, aan banden legt. Zij kreeg haast door de stormachtige ontwikkeling van AI, met spraakmakende toepassingen als ChatGPT.

13 uur geleden
Rabobank: storing bij online overboeken verholpen

UTRECHT (ANP) - Rabobank zegt een storing bij het online overboeken van geld te hebben verholpen. Eerder op vrijdag waarschuwde de bank klanten voor problemen bij het afronden van overboekingen. Het ging om de tweede storing in een week tijd.

23 uur geleden