Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Heerma: in deze tijd hebben we politiek met visie nodig

Heerma: in deze tijd hebben we politiek met visie nodig

DEN HAAG (ANP) - CDA-fractieleider Pieter Heerma noemt het kabinet-Rutte IV van VVD, D66, CDA en ChristenUnie "verre van een droomcoalitie". In het debat over de val van het kabinet zei Heerma dat de onderlinge verschillen groot waren, maar dat het wel een coalitie was van "vier verantwoordelijke middenpartijen in een totaal verdeeld land" en in een "steeds guurder politiek klimaat".

Elk debat loopt uit op "een potje straatvechten", waarbij verdachtmakingen en bedreigingen geen uitzondering meer zijn. "Dat hoort niet zo, dat moet anders."

Het CDA heeft na de val van Rutte III en de verkiezingen in 2021 juist aangedrongen op een coalitie van deze vier partijen.

Grote vraagstukken

Het kabinet-Rutte IV had volgens Heerma een antwoord moeten geven op grote opgaven, zoals op het gebied van wonen en het wegnemen van het onrecht aan Groningers en de toeslagenouders, maar ook op het terrein van stikstof en migratie. "Al deze vragen vragen om visie, om leiderschap en bedachtzaamheid. Wie lef heeft, zoekt door en zoekt niet de uitgang", zei Heerma.

Heerma herhaalde dat het zonde en onnodig is dat Rutte IV is gevallen over migratie. "Op de punten waarover geen overeenstemming was, rechtvaardige scherpe onderhandelingen, maar geen loze politiek", zei Heerma. De val van Rutte IV was volgens hem meer dan een verschil van inzicht binnen de coalitie op migratie. "Het is een teken des tijds, de kanarie in de kolenmijn. Een pijnlijk inkijkje in de zorgelijke staat van onze parlementaire traditie van consensus en bestuurlijke verantwoordelijkheid, over partijgrenzen heen, in dienst van het algemeen belang."

Verkiezingscampagne CDA

Het CDA gaat de campagne in met een nieuwe generatie, zei Heerma, "die doordrenkt is van het christendemocratisch gedachtegoed".

Heerma richtte naast dankwoorden ook een flinke sneer aan demissionair en vertrekkend premier Mark Rutte. Hij herhaalde de eerder geuite kritiek dat Rutte politiek bedreef "zonder visie. Terwijl mijn diepe overtuiging is dat we juist in deze tijd politiek met visie nodig hebben."

Vertrek

Heerma heeft maandag bekendgemaakt na de verkiezingen niet meer terug te keren.

Meer uit Politiek

Nog geen witte rook, onderhandelingen gaan dinsdag verder

DEN HAAG (ANP) - PVV, VVD, NSC en BBB hebben nog steeds geen akkoord bereikt over de vorming van een nieuw kabinet. Na opnieuw een lange dag van onderhandelingen tussen de partijleiders vertrok Geert Wilders (PVV) rond 22.30 uur. Hij wilde niet zeggen hoe de onderhandelingen maandag zijn verlopen. "Ik heb niets te vertellen."

3 uur geleden
Bikker: antisemitisme-overleg is 'belangrijke normerende stap'

DEN HAAG (ANP) - Het Catshuisoverleg over antisemitisme dat allerlei maatschappelijke partijen maandag hebben gevoerd, is een "belangrijke normerende stap", zegt ChristenUnie-leider Mirjam Bikker. In een motie, gesteund door nagenoeg de hele Tweede Kamer, had zij tot de bijeenkomst opgeroepen. "Het komt nu aan op de uitwerking van de afspraken, zodat de sectoren die zich uitspreken tegen antisemitisme er ook concreet werk van maken."

9 uur geleden
Dijkgraaf wil 'gezamenlijke lijn' universiteiten bij protesten

DEN HAAG (ANP) - Alle universiteiten moeten "gezamenlijk een lijn trekken" als het gaat om demonstraties, vindt onderwijsminister Robbert Dijkgraaf. Na een bijeenkomst over antisemitisme in het Catshuis zei de demissionaire bewindsman: "Een lijn trekken van hoe ze omgaan met demonstraties, wat wel en wat niet geaccepteerd wordt, is ook goed voor politie, OM en burgemeesters om te weten wanneer en hoe ze kunnen ingrijpen."

11 uur geleden
Wilders over laatste formatiedagen: het moet nu wel gebeuren

DEN HAAG (ANP) - De partijen aan de formatietafel willen voorafgaand aan de onderhandelingen op maandag maar weinig kwijt. De deadline komt dichtbij: de informateurs moeten over twee dagen hun verslag inleveren. Maar of dat gepaard gaat met een concept-akkoord, is nog onduidelijk. Wel moeten er deze dagen knopen worden doorgehakt, aldus PVV-leider Geert Wilders. "Het moet nu wel gebeuren."

15 uur geleden
Rick Brink (38), eerste 'minister gehandicaptenzaken', overleden

HARDENBERG (ANP) - De Overijsselse politicus Rick Brink is zaterdag op 38-jarige leeftijd overleden. Hij was van 2019 tot 2021 de eerste 'minister van gehandicaptenzaken', een functie van KRO-NCRV om mensen met een beperking te vertegenwoordigen.

2 dagen geleden
Informateurs zijn 'iets optimistischer' geworden

DEN HAAG (ANP) - Informateurs Richard van Zwol en Elbert Dijkgraaf zijn "iets optimistischer" over de kans van slagen van hun poging een rechts kabinet te smeden dan een dag eerder. Dat liet het tweetal weten na afloop van de onderhandelingen op zaterdag.

2 dagen geleden
Timmermans wil bij klappen formatie niet alleen het voortouw

ROTTERDAM (ANP) - Politiek leider Frans Timmermans van GroenLinks-PvdA zal niet alleen het voortouw nemen in de kabinetsformatie als de huidige poging om tot rechtse samenwerking te komen mislukt. De verschillen in zetelaantal met VVD en NSC zijn zo klein, dat hij vindt dat de partijen het in dat geval samen moeten doen.

2 dagen geleden