Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Heerma, Asscher en Weekers getuigen over fraudeaanpak

Heerma, Asscher en Weekers getuigen over fraudeaanpak

DEN HAAG (ANP) - Voormalig CDA-fractievoorzitter Pieter Heerma, oud-minister Lodewijk Asscher (tevens voormalig PvdA-leider) en voormalig staatssecretaris Frans Weekers worden volgende week gehoord door de parlementaire enquêtecommissie over hun rol in het fraudebeleid van de afgelopen jaren. Heerma wordt gehoord over de tijd dat hij zich namens het CDA met sociale zaken bezighield, Asscher over zijn tijd als minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Weekers, die net als Asscher al eens eerder in de enquêtezaal moest verschijnen, was in de tijd van de Bulgarenfraude als staatssecretaris verantwoordelijk voor toeslagen.

Verder valt het verhoor van Pierre Niessen op. Hij werkte bij de afdeling Toeslagen (indertijd nog onderdeel van de Belastingdienst), en maakte vergeefs melding van misstanden bij de fiscus. De staatssecretaris die in het vorige kabinet verantwoordelijk was voor toeslagen, heeft haar excuses gemaakt aan de klokkenluider voor de slechte omgang met zijn meldingen.

In eerdere verhoorweken ging het al over de fraudewet, waarover Heerma zal worden gehoord. Ook de fraudebestrijding bij de Belastingdienst en Toeslagen is een centraal thema in de vierde verhoorweek. De ontspoorde fraudejacht die onder meer in reactie op de 'Bulgarenfraude' (fraude met toeslagen door een groep Bulgaarse arbeidsmigranten) leidde tot het toeslagenschandaal, waarin duizenden mensen onterecht als toeslagenfraudeur zijn bestempeld en behandeld.

Ook topambtenaar Gerard Blankestijn wordt verhoord. Hij getuigde ook al tegenover de ondervragingscommissie die in 2020 specifiek onderzoek deed naar het toeslagenschandaal. Tussen 2011 en 2018, in de jaren dat de bestrijding van fraude met toeslagen de meeste schade aanrichtte, was Blankestijn directeur van de afdeling Toeslagen. Naast andere (top-)ambtenaren, getuigt volgende week opnieuw een gedupeerde. Slachtoffers van het schandaal vertelden de enquêtecommissie de afgelopen weken al hoeveel schade de nietsontziende fraudeaanpak heeft aangebracht aan hun leven, en hoe ze hun vertrouwen in de overheid verloren. Ook een eigenaar van een gastouderbureau komt aan het woord.

Meer uit Binnenland

Kans op gladheid, wegbeheerders strooien preventief zout

DEN HAAG (ANP) - In een groot deel van Nederland wordt woensdagavond preventief zout gestrooid om de verwachte gladheid te bestrijden. Zo laat de gemeente Leiden weten te strooien op doorgaande auto- en fietsroutes en bruggen. In Rotterdam rijden zo'n zestig strooiwagens woensdagavond een strooiroute, meldt de gemeente op X. Ook in Apeldoorn, Pijnacker-Nootdorp en Hulst zijn de zoutstrooiers onderweg.

3 uur geleden
COA zet extra bewaking in bij aanmeldcentrum Ter Apel

TER APEL (ANP) - Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft extra bewaking ingezet bij het aanmeldcentrum in Ter Apel omdat de veiligheid daar onder druk staat. Dat meldt de organisatie woensdag. Ook wordt extra personeel geworven.

5 uur geleden
Asielopvang Kijkduin leidt tot stevig debat Zuid-Hollandse Staten

DEN HAAG (ANP) - De tijdelijke opvang van 100 tot 120 asielzoekers in een hotel in Kijkduin heeft tot een stevige discussie geleid in de Provinciale Staten van Zuid-Holland. BBB-fractievoorzitter Hans Veentjer maakte tijdens een commissievergadering een rekensommetje van de kosten hiervan en vroeg of dit geld niet beter besteed kan worden aan woningbouw voor Zuid-Hollanders.

5 uur geleden
Experts: ambtenaar moet met allerlei soorten 'bazen' kunnen werken

DEN HAAG (ANP) - Het is prematuur als (rijks)ambtenaren nu al openlijk ageren tegen een mogelijk kabinet met de PVV, vindt hoogleraar bestuurskunde Zeger van der Wal. Zo is het nog niet bekend hoe een regeerakkoord eruit gaat zien en of de nieuwe kabinetsplannen indruisen tegen de Grondwet of andere wetten. Los daarvan hoort het bij het "ambtelijk werk dat je met allerlei soorten bazen moet kunnen werken", zegt Van der Wal. Daar sluit Thijs Jansen, directeur van de Stichting Beroepseer, zich bij aan.

7 uur geleden
Man (64) overleden na mishandeling Amersfoort, minderjarige vast

AMERSFOORT (ANP) - Een 64-jarige man uit Hilversum die eerder deze maand werd mishandeld op het Stationsplein in Amersfoort is woensdagochtend aan zijn verwondingen overleden. Dat meldt de politie. In het onderzoek naar de zaak is dinsdag een 17-jarige jongen uit Amersfoort aangehouden. Hij wordt nu verdacht van mishandeling met de dood als gevolg.

8 uur geleden
Arrestaties bij drugslab in Overdinkel, twee agenten onwel

OVERDINKEL (ANP) - De politie heeft woensdag zeker vier mensen aangehouden bij een boerenwoning in het Overijsselse Overdinkel, op de grens met Duitsland. Op het erf is een drugslab aangetroffen, aldus de politie. Er was ook sprake van gevaarlijke stoffen op het terrein aan de Goormatenweg.

8 uur geleden
Medewerker politie Rotterdam aangehouden om computervredebreuk

ROTTERDAM (ANP) - Een werknemer van de politie-eenheid in Rotterdam is afgelopen maandag aangehouden op verdenking van computervredebreuk en schending van het ambtsgeheim. Dat meldt de politie woensdagmiddag. De politiemedewerker zit inmiddels niet meer vast, maar blijft wel verdachte.

8 uur geleden