Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Heel Nederland kleurt rood, en donkerrood lijkt kwestie van tijd

Heel Nederland kleurt rood, en donkerrood lijkt kwestie van tijd

SOLNA (ANP) - Alle twaalf provincies staan vanaf donderdag op rood op de kaart van coronagevallen in Europa. Dat is het op een na hoogste waarschuwingsniveau. De laatste vier provincies die nog oranje waren - Noord-Holland, Noord-Brabant, Groningen en Drenthe - gaan ook omhoog. Dat komt door het snel oplopende aantal positieve tests.

Limburg heeft Utrecht weer afgelost als de grootste brandhaard van het land. In de provincie zijn in de afgelopen twee weken meer dan 5300 inwoners positief getest. Omgerekend komt dat neer op 479 positieve tests op elke 100.000 Limburgers. Dat is 77 procent meer dan bij de kaart van vorige week.

Het ECDC, de Europese tegenhanger van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), publiceert de coronakaart elke donderdag. De dienst kijkt naar het aantal en het percentage positieve tests in de twee vorige kalenderweken. Die cijfers lopen dus tot en met afgelopen zondag. In die periode blijft Limburg nog net onder de grens met donkerrood, het hoogste waarschuwingsniveau. De provincie is in de afgelopen dagen wel boven die grens uitgekomen. Dat betekent dat Limburg volgende week waarschijnlijk donkerrood wordt. Eind juli stond voor het laatst een provincie op dat hoogste niveau.

Ook Gelderland en Overijssel zouden volgende week donkerrood kunnen kleuren. Zeeland is qua besmettingen de vierde provincie van het land geworden. In de afgelopen twee weken zijn 382 op elke 100.000 Zeeuwen positief getest, bijna 82 procent meer dan bij de kaart van vorige week. Vooral in de overwegend gereformeerde gemeente Tholen schiet het aantal positieve tests omhoog.

De Europese coronakaart kaart heeft vier kleuren. Van laag naar hoog zijn dat groen, oranje, rood en donkerrood. Landen kunnen op basis van de kaart besluiten om de regels voor reizigers uit andere landen aan te scherpen.

2 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

waggel1 1 maand geleden
Allemaal op conto van de ongevaccioneerden natuurlijk. Wie het nog geloofd mag het zeggen.
Farmer. 1 maand geleden
85% van de bevolking is gevaccineerd, e.e.a. blijft schimmig.

Meer uit Buitenland

Oostenrijk beëindigt lockdown alleen voor gevaccineerden

WENEN (ANP/DPA) - Voor Oostenrijkers die zijn gevaccineerd of genezen van het coronavirus komt in de nacht van zaterdag op zondag een eind aan de lockdown in hun land. Dat hebben landelijke en regionale leiders woensdag besloten. Ongevaccineerde inwoners van het Alpenland krijgen ook daarna nog te maken met de strenge beperkingen.

1 uur geleden
Britse premier zegt sorry na rel over kerstfeest

LONDEN (ANP) - De Britse premier Boris Johnson heeft in het parlement excuses aangeboden nadat grote verontwaardiging was ontstaan over een vermeend kerstfeest in zijn kantoor. Op uitgelekte videobeelden is te zien dat topmedewerkers eind vorig jaar grappen maakten over zo'n feest, terwijl dergelijke bijeenkomsten op dat moment waren verboden vanwege het strenge coronabeleid.

2 uur geleden
Toch geen verdachte spraakmakende Khashoggi-moord gearresteerd

PARIJS (ANP/AFP) - Frankrijk blijkt dan toch geen verdachte te hebben gearresteerd van de spraakmakende moord op de Saudische journalist en regimecriticus Jamal Khashoggi. Er is sprake van een persoonsverwisseling. De dinsdag opgepakte Saudiër heeft dezelfde naam als de gezochte moordenaar, melden Franse media. Hij is woensdag vrijgelaten.

2 uur geleden
Britse premier kondigt diplomatieke boycot Winterspelen aan

LONDEN (ANP/RTR) - De Britse premier Boris Johnson heeft woensdag een diplomatieke boycot van de Olympische Winterspelen in Beijing aangekondigd. De premier zei dat er geen ministers naar China gaan in februari tijdens het sportevenement in de Chinese hoofdstad. Britse sporters reizen nog wel gewoon af naar China.

2 uur geleden
Legerleider India omgekomen door helikoptercrash

MADRAS (ANP/AFP) - De hoogste officier van het Indiase leger is woensdag omgekomen door een helikoptercrash. De 63-jarige legerleider Bipin Rawat zat samen met een aantal andere hooggeplaatste officieren en zijn vrouw in een helikopter van Russische makelij, die verongelukte in de zuidelijke staat Tamil Nadu. Volgens de Indiase luchtmacht zijn dertien mensen om het leven gekomen, onder wie de vrouw van Rawat.

2 uur geleden
Onderzoekers: vaccins minder goed opgewassen tegen Omikron

DEN HAAG (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Coronavaccins lijken minder goed opgewassen tegen de Omikron-variant van het virus dan tegen eerdere varianten. Dat komt naar voren uit kleinschalige internationale studies uit onder meer Zweden en Zuid-Afrika. De bescherming tegen de variant zou wel verbeterd kunnen worden door boosters in te zetten.

3 uur geleden
Fransen mogen niet meer dansen in kroegen tot en met 6 januari

PARIJS (ANP/AFP) - Frankrijk verbiedt het dansen in kroegen en restaurants tot en met 6 januari. De maatregel is genomen om te voorkomen dat mensen die anders naar een discotheek zouden gaan nu gaan dansen in andere horecagelegenheden.

3 uur geleden