Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Heel Friesland wil de schaatsen uit het vet'

'Heel Friesland wil de schaatsen uit het vet'

LEEUWARDEN (ANP) - Nadat het waterschap in Friesland eerder al het zogenoemde 'draaiboek ijs' uit de kast had getrokken, zijn sinds maandag diverse sluizen gesloten en 90 procent van de poldergemalen in de provincie uitgezet. "Heel Friesland wil de schaatsen uit het vet. Uiteraard werken wij zo goed als wij kunnen mee aan het bevorderen van de ijsgroei. Vervolgens is het aan Koning Winter om de rest te doen", aldus een woordvoerster van Wetterskip Fryslân dinsdag.

Het uitzetten van de gemalen en het sluiten van sluizen zorgt voor rustiger water, waardoor zich een mooie ijsvloer kan vormen. Zaterdagavond stelde de provincie Friesland al een vaarverbod in voor alle vaarwegen, behalve die gebruikt worden voor de beroepsvaart. De Friesche IJsbond houdt nauwlettend in de gaten hoe het natuurijs zich ontwikkelt. Zodra schaatsen op natuurijs mogelijk is, maakt de bond op een kaart zichtbaar waar dat veilig kan.

Volgens de woordvoerster van het Friese waterschap is er in Friesland ondanks de stevige vorst nog geen sprake van elfstedenkoorts. "De Elfstedentocht lijkt nog erg ver weg. Daarvoor moet het wel twee weken lang flink hard vriezen." De laatste 'tocht der tochten' vond plaats op 4 januari 1997. Afgelopen weekend sloot voorzitter Wiebe Wieling van de Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden uit dat er tijdens de coronapandemie een Elfstedentocht komt. Maar meerdere partijen in de Tweede Kamer zeiden maandag dat schaatstoertochten en wedstrijden op natuurijs toch mogelijk zouden moeten zijn.

Ook op andere plekken in het land nemen waterschappen maatregelen om de ijsgroei op sloten en kanalen te bevorderen. Zo liet het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden zaterdag weten gemalen uit te zetten waar het kan.

Meer uit Binnenland

Ex-baas FIOD: vasthouden aan Fraudewet oorzaak van hard beleid

DEN HAAG (ANP) - Voormalig directeur Hans van der Vlist van de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst FIOD vindt het "vreselijk" dat er mensen en vooral kwetsbaren zijn gedupeerd door de overheid. Hij wijt dat met name aan een combinatie van "de Fraudewet, het halsstarrig vasthouden aan de alles-of-niets-regeling, de stapeling van toeslagen en daarna het onrechtmatig handelen van de Belastingdienst".

59 minuten geleden
Minister Adema geeft aardappeltelers extra tijd om te oogsten

DEN HAAG (ANP) - Landbouwers krijgen twee weken extra tijd om hun consumptieaardappelen op zand- en lössgrond te rooien, heeft demissionair minister Piet Adema (Landbouw) besloten. Hij komt hiermee tegemoet aan een wens van de Tweede Kamer die een motie van BBB en SGP hierover aannam.

1 uur geleden
Veehouders bij Vlaardingen moeten gras maaien om te veel dioxine

VLAARDINGEN (ANP) - Veehouders tussen Vlaardingen, Maassluis en Maasland krijgen het advies om hun gras te maaien, vanwege de te hoge hoeveelheid dioxine die in het gebied is neergekomen door de brand op het terrein van afvalverwerker AVR vorige week. Ook moeten inwoners hun tuinmeubels en auto's schoonmaken.

1 uur geleden
Onderzoek: hogere straffen voor hooligans niet de oplossing

UTRECHT (ANP) - De oplossing om geweld van voetbalsupporters tegen te gaan ligt niet zozeer bij hardere maatregelen, zoals hogere straffen. De pakkans beïnvloedt gedrag veel meer. Dat schrijft adviesbureau Berenschot in een verkennend onderzoek in opdracht van het ministerie van Justitie en Veiligheid.

2 uur geleden
Adema: blauwtong mogelijk op al 600 bedrijven, drama voltrekt zich

DEN HAAG (ANP) - Mogelijk hebben al 600 boerenbedrijven last van de ziekte blauwtong, zei demissionair minister Piet Adema (Landbouw) na afloop van de ministerraad. Volgens de laatste schatting gaat het om ongeveer 300 bedrijven, maar omdat de ziekte zich zo snel verspreidt, verwacht hij dat het er al meer zijn. "Dus er voltrekt zich een drama."

2 uur geleden
Nieuw contract NS: spitsheffing alleen als laatste optie

DEN HAAG (ANP) - De NS mag in de toekomst alleen een hoger tarief in de spits vragen als andere opties om te spits te verlichten niet werken. Dat staat in het nieuwe contract dat de spoorvervoerder voor de komende jaren sluit. Over de voorgenomen spitsheffing was veel ophef: reizigers zouden tot wel 2,50 euro meer gaan betalen voor een treinkaartje in de spits, terwijl lang niet iedereen een trein eerder of later kan nemen.

2 uur geleden
Toch geen jonge asielzoekers naar Noordwijk

NOORDWIJK (ANP) - Een hotel in het Zuid-Hollandse Noordwijk mag toch niet worden gebruikt om jonge asielzoekers op te vangen. De gemeente was afgelopen dinsdag bereid om daar onder strenge voorwaarden aan mee te werken, maar zegt vrijdag dat de opvang niet mag. Die zou namelijk in strijd zijn met het zogeheten bestemmingsplan voor het hotel.

2 uur geleden