Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Heel Europa kleurt mogelijk donkerrood op coronakaart

Heel Europa kleurt mogelijk donkerrood op coronakaart

SOLNA (ANP) - Europa beleeft donderdag mogelijk een primeur. De coronakaart van het werelddeel zou weleens volledig donkerrood kunnen kleuren. Dat is het hoogste waarschuwingsniveau dat de Europese gezondheidsdienst ECDC heeft. Oorzaak is de razendsnelle verspreiding van de omikronvariant van het coronavirus.

De coronakaart bestaat uit 211 regio's in dertig aangesloten landen. Behalve Nederland zijn dat de 26 andere EU-lidstaten, Noorwegen, IJsland en Liechtenstein. Landen als Groot-Brittanniƫ, Zwitserland, Rusland en Turkije doen niet mee.

In de afgelopen week stonden 186 regio's op donkerrood. Heel Roemeniƫ was rood, net als delen van Polen en Hongarije, bij elkaar 25 regio's. Geen enkele streek kleurde oranje of groen, en dat was nog niet eerder voorgekomen.

Nederland kleurt donderdag in elk geval weer volledig donkerrood, voor de tiende week op rij. In elke provincie stijgt het aantal positieve tests snel. De provincie Noord-Holland is opnieuw de grootste brandhaard van het land. In de afgelopen twee weken zijn daar meer dan 88.000 inwoners positief getest, bijna 49 procent meer dan bij het overzicht van vorige week. Omgerekend komt het neer op zo'n 3060 gevallen op elke 100.000 mensen. Anders gezegd: op elke honderd inwoners van Noord-Holland zijn er drie momenteel besmet. Nog nooit had een Nederlandse provincie zo veel coronabesmettingen.

Binnen Amsterdam ligt het aantal positieve tests naar verhouding zelfs nog hoger. In de hoofdstad zijn in de afgelopen twee weken 4055 op elke 100.000 mensen positief getest, oftewel ongeveer vier op elke honderd.

Zuid-Holland is de snelste stijger onder de provincies. Het aantal positieve tests ligt ruim 50 procent hoger dan bij de kaart van vorige week

Vergeleken met andere landen is Nederland echter een middenmoter. Spanje, Frankrijk en Denemarken hebben de hoogste besmettingscijfers.

De Europese coronakaart wordt elke donderdag vastgesteld door het ECDC, de dienst waarbij onder meer het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) aangesloten is. De organisatie kijkt naar het aantal en het percentage positieve tests in de twee vorige kalenderweken. Voor de nieuwe kaart is dat de periode van maandag 3 tot en met zondag 16 januari. De kaart van het ECDC heeft vier kleuren. Van laag naar hoog zijn dat groen, oranje, rood en donkerrood.

2 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

mscom1 4 maanden geleden
@copie: Wat wil je nu zeggen? Jou commentaar is niet te volgen. De testresultaten betreffen alleen corona. Griep, verkoudheid, etc. worden hierin niet meegeteld. Natuurlijk zeggen deze getallen niets over hoeveel mensen er enstig ziek van worden of in het ziekenhuis belanden. Ze geven alleen aan hoeveel mensen het corona virus in zich hebben. Maar hoezo zijn ziekenhuizen volgens jou niet eerlijk? Wil je soms beweren dat zij liegen over het aantal mensen dat er met corona in het ziekenhuis liggen?
copie 4 maanden geleden
De leugen regeert Eerlijk gaan testen. En verkoudheid,griep,hooikoorst enz vallen af, maar daar doen instanties/medische wereld niet aan. Ziekenhuizen[directeuren] word eens EERLIJK, of brengt het geld met valse aannamens makkelijk binnen.

Meer uit Binnenland

Verzekeraar Interpolis: 863 schademeldingen door noodweer

TILBURG (ANP) - Verzekeraar Interpolis heeft tot dusver 863 schademeldingen ontvangen vanwege het noodweer in delen van het land op donderdag en vrijdag. Interpolis verwacht dat dit aantal meldingen nog verder zal oplopen.

42 minuten geleden
Automobilist overlijdt door ongeluk na achtervolging politie

EMMEN (ANP) - Een 43-jarige man is vrijdagavond overleden door een auto-ongeluk na een achtervolging door de politie dicht bij Emmen in Drenthe. De man botste op de N381 tegen de auto van een 61-jarige vrouw. Zij is zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht.

3 uur geleden
Burgemeester Bruls en gezin moesten huis uit vanwege dreiging

NIJMEGEN (ANP) - Burgemeester van Nijmegen Hubert Bruls is tijdens de coronatijd bedreigd. In een interview met De Gelderlander vertelt Bruls dat eind november vorig jaar een "concrete dreiging" bestond dat actievoerders hem en zijn gezin "thuis kwamen opzoeken". Uit voorzorg werd het gezin snel naar elders gebracht.

5 uur geleden
Handhavers in Utrecht mogen vrijwillig bodycam dragen

UTRECHT (ANP) - Handhavers van de gemeente Utrecht mogen als ze dat willen een bodycam bij zich dragen. Burgemeester Sharon Dijksma heeft dat besloten, nadat een proef met de camera's goed was bevallen bij de medewerkers. "De resultaten van dit onderzoek bevestigen dat de bodycam een goed middel is om het veiligheidsgevoel, de veiligheid en het leervermogen te vergroten", heeft ze laten weten aan de gemeenteraad.

5 uur geleden
Staking: meeste bussen Eindhoven en Venlo rijden volgens FNV niet

EINDHOVEN (ANP) - Het merendeel van de buschauffeurs in Eindhoven en Venlo staakt, vertelt Marijn van der Gaag, bestuurder bij FNV. "Zo'n 75 procent legt het werk neer. We zitten goed op koers." Volgens Fred Kagie, voorzitter Vereniging Werkgevers Openbaar Vervoer (VWOV), kan ongeveer de helft van de geplande ritten niet doorgaan.

6 uur geleden
Deel buschauffeurs staakt in Venlo en Eindhoven voor betere cao

VENLO (ANP) - Een deel van de buschauffeurs in het streekvervoer legt zaterdag het werk neer in Eindhoven en Venlo. Het is de derde staking in een landelijke estafette voor een betere cao.

10 uur geleden
Dode en gewonde door verkeersongeval in Emmen

EMMEN (ANP) - Door een verkeersongeval vrijdagavond in Emmen (Drenthe) is een man om het leven gekomen. Een andere persoon raakte zwaargewond en is met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht, meldt de politie.

12 uur geleden