Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Heb effect uitspraak over Wilders onderschat, zegt Van der Burg

Heb effect uitspraak over Wilders onderschat, zegt Van der Burg

DEN HAAG (ANP) - Demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) zegt het effect te hebben onderschat van zijn uitspraak over PVV-leider Geert Wilders die deze week leidde tot spanningen aan de formatietafel. Tijdens een interview in het radioprogramma Met het Oog op Morgen klinkt evenwel geen excuses uit de mond van de VVD'er.

In een debat noemde Van der Burg het deze week een "uitstekende keuze" dat de onderhandelaars hebben besloten dat er geen kabinet-Wilders I komt. Wilders noemde hem daarop "eng mannetje" in een tweet, waarop de andere formerende partijen later weer afkeurend reageerden.

"Nou ja, het ene effect schat je beter in dan het andere effect, zou ik maar zeggen", blikt Van der Burg terug. Op de vraag of hij het achteraf gezien niet had moeten zeggen antwoordt hij: "Dat weet ik niet. Het was niet nodig voor het debat." De politicus zegt de komende dagen "op een aantal zaken" terug te gaan kijken.

"Ik zei, ik heb begrepen dat de vier fractievoorzitters hebben gezegd dat er geen Wilders I komt. En dat vind ik een uitstekende keuze. Ik vind het ook goed dat ze alle vier in de Kamer blijven zitten", legt Van der Burg de door Wilders gehekelde opmerking uit.

Meer uit Binnenland

Meer regen voor Limburg en Brabant en nog enkele onweersbuien

DE BILT (ANP) - Ook aan het begin van de nacht van donderdag op vrijdag komen nog enkele onweersbuien voor. Die kunnen gepaard gaan met hagel en veel regen, waardoor er wateroverlast kan ontstaan, waarschuwt het KNMI. Het gaat vooral om het midden en westen van het land.

4 uur geleden
Reizigersorganisatie vindt staking bij Arriva in Twente onnodig

DEN HAAG (ANP) - Reizigersorganisatie Rover is niet blij met de staking van de buschauffeurs in Twente. Ze noemt het "buitenproportioneel" en "betreurt het dat de reiziger overlast gaat ervaren van een conflict waarvan hij geen deel uitmaakt".

5 uur geleden
CBS: minder natuur en bos in Nederland, meer plekken bebouwd

DEN HAAG (ANP) - De oppervlakte van natuur- en bosgebied in Nederland is in de periode 2013 tot en met 2022 afgenomen met bijna 2,5 procent, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het gaat om een afname van 158 vierkante kilometer. Tegelijkertijd nam de hoeveelheid bebouwd gebied toe met 3,4 procent, 277 vierkante kilometer. Dat is grond voor bijvoorbeeld huizen, fabrieken, kantoren en infrastructuur.

5 uur geleden
Vorig jaar iets minder kinderen geboren dan jaar ervoor

DEN HAAG (ANP) - In Nederland zijn vorig jaar ruim 164.000 kinderen geboren, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag. Dat zijn er iets minder dan het jaar ervoor; in 2022 werden iets meer 167.500 kinderen geboren.

6 uur geleden
OM seponeert aangifte tegen betogers bij opening Holocaustmuseum

AMSTERDAM (ANP) - Het Openbaar Ministerie (OM) seponeert de aangifte van het Centraal Joods Overleg (CJO) tegen mensen die zondag 10 maart bij de opening van het Nationaal Holocaustmuseum in Amsterdam demonstreerden. "Het onderzoek heeft niet geleid tot concrete verdachten", aldus het OM.

14 uur geleden
Derdelanders kunnen verblijfssticker vanaf 6 mei ophalen

DEN HAAG (ANP) - De zogenoemde derdelanders uit Oekraïne die in Nederland verblijven kunnen vanaf maandag 6 mei een verblijfssticker ophalen. Dit meldt de IND. Deze sticker kunnen zij in hun paspoort plakken, net als Oekraïners met een tijdelijke verblijfsvergunning.

15 uur geleden
Zorgwereld was stil bij actie tegen geweld

UTRECHT/HEERLEN (ANP) - Zorgmedewerkers hebben donderdagmiddag twee minuten het werk neergelegd en gezwegen uit protest tegen geweld tegen de beroepsgroep. NU'91, een beroepsorganisatie voor mensen die in de zorg werken, had het initiatief voor de actie genomen nadat een medewerkster van een ggz-instelling in Heerlen overleed nadat zij was neergestoken.

16 uur geleden