Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

HDN: bijna 30 procent minder hypotheekaanvragen in 2023

HDN: bijna 30 procent minder hypotheekaanvragen in 2023

DE MEERN (ANP) - Het aantal hypotheekaanvragen lag het afgelopen jaar bijna 30 procent lager dan in 2022. Dat constateert het Hypotheken Data Netwerk (HDN). Er werden ruim 368.000 aanvragen gedaan, waarvan meer dan 236.000 voor de koop van een woning. HDN zag vooral relatief veel starters de woningmarkt betreden.

De sterke daling is vooral toe te schrijven aan de hypotheekaanvragen op de niet-kopersmarkt. Daar gaat het bijvoorbeeld om aanvragen voor het over- of bijsluiten van een hypotheek, waarvan het aantal in 2023 ruim halveerde ten opzichte van het jaar daarvoor. HDN schrijft dat toe aan het feit dat veel mensen, met name in het eerste kwartaal van 2022, wel massaal over- en bijsloten om verdere rentestijgingen voor te zijn.

Het aantal hypotheekaanvragen op de kopersmarkt viel bijna 8 procent lager uit dan in 2022. Gemiddeld werden die aanvragen gedaan voor een bedrag van 333.000 euro, 3 procent minder dan in het jaar daarvoor. Volgens directeur Reinier van der Heijden van HDN heeft dat te maken met de "weerbarstige start" van het jaar. "De woningmarkt zat toen op een dieptepunt na de rentestijgingen aan het einde van 2022. Gedurende het afgelopen jaar zijn zowel het gemiddelde hypotheekbedrag als de gemiddelde woningwaarde weer gestaag toegenomen."

Starters

Bovendien ziet hij in het laatste kwartaal van 2023 een stijging van het aantal aanvragen op jaarbasis voor de koop van een woning. "Dit wijst erop dat de kopersmarkt zich in 2023 weer heeft hersteld", meent Van der Heijden.

HDN spreekt verder van een "goed jaar voor starters". Vooral voor de starter die volgens de dataorganisatie voor zekerheid kiest: met een vast inkomen, een hypotheek met NHG en een relatief goedkope woning. Die groep was het grootst op de kopersmarkt, gevolgd door zogeheten opstromers. Dat zijn mensen die een nieuwe woning kopen met een hogere marktwaarde.

Het aandeel opstromers is wel flink kleiner geworden. Dat heeft volgens HDN onder meer te maken met het aantal hypotheekaanvragen voor nieuwbouwwoningen. Dat daalde met bijna een derde tot iets minder dan 15.000, als gevolg van minder afgegeven bouwvergunningen. Maar ook het aandeel opstromers dat koos voor een bestaande woning liep met 27 procent terug naar bijna 46.000.

Meer uit Financieel

Baas CrowdStrike belooft 'volledige transparantie' over storing

AUSTIN (ANP) - George Kurtz, topman van cyberbeveiligingsbedrijf CrowdStrike, belooft "volledige transparantie" over de toedracht van de wereldwijde computerstoringen die vrijdag voor problemen zorgden. Die waren het gevolg van een software-update van CrowdStrike. Kurtz zal daarbij ook duidelijk maken welke stappen het bedrijf zet om herhaling te voorkomen.

6 uur geleden
CrowdStrike verliest ruim tiende van beurswaarde na grote storing

NEW YORK (ANP) - Cyberbeveiliger CrowdStrike is vrijdag 11 procent minder waard geworden op de aandelenbeurs in New York. Een fout in een automatische update van de beveiliger zorgde wereldwijd voor storingen van het besturingssysteem van Microsoft. Banken, winkels, vliegvelden en ziekenhuizen kwamen in de problemen doordat computers niet meer werkten.

7 uur geleden
EU en Servië werken samen aan lithium- en accu-industrie

BELGRADO (ANP/AFP) - De Europese Unie en Servië hebben een overeenkomst gesloten waarin ze afspreken samen te werken rond de winning van lithium en de productie van accu's voor elektrische auto's. In de bodem van het Balkanland zit veel lithium, een belangrijke grondstof voor batterijen en de energietransitie.

8 uur geleden
Bloomberg: Unilever is verkoopgesprekken ijsjestak begonnen

LONDEN (ANP) - Unilever is aan eerste gesprekken begonnen met bedrijven die mogelijk de ijsjestak van het verzorgings- en levensmiddelenconcern willen kopen. De divisie, met onder andere de merken Magnum en Ben & Jerry's, kan tot 15 miljard pond (meer dan 17,8 miljard euro) waard zijn. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden.

10 uur geleden
Ryanair claimt overwinning op Booking in Amerikaanse rechtszaak

DUBLIN (ANP) - Luchtvaartmaatschappij Ryanair zegt in de Verenigde Staten een rechtszaak te hebben gewonnen van het moederbedrijf van Booking.com. Een jury in de staat Delaware oordeelde dat het internetbedrijf regels tegen onlinefraude heeft overtreden, meldt Ryanair.

11 uur geleden
Luchtvaartbedrijven verliezen op Europese beurzen na storing

AMSTERDAM (ANP) - Aandelen van luchtvaartbedrijven hebben vrijdag aan waarde verloren nadat een wereldwijde IT-storing vluchtschema's in de war had geschopt. Op de Amsterdamse aandelenbeurs zakte Air France-KLM. Bij beleggers nam verder de nervositeit toe en de belangrijkste graadmeters in Europa sloten in de min.

11 uur geleden
Advies: huurverhoging van 3 procent bovenop inflatie mag

DEN HAAG (ANP) - Verhuurders in de vrije sector mogen in principe huurverhogingen doorvoeren van maximaal 3 procent bovenop de inflatie. Dat staat althans in een belangrijk advies aan de Hoge Raad rond twee rechtszaken over huurachterstanden. Een lagere rechtbank had daarbij vragen gesteld aan de Hoge Raad om duidelijk te krijgen hoe bepaalde rechtsregels rond huuropslag moeten worden uitgelegd.

12 uur geleden