
Havenbedrijf Rotterdam: vergroening moet van bedrijven zelf komen
ROTTERDAM (ANP) - Het Havenbedrijf Rotterdam doet er naar eigen zeggen alles aan om CO2-reductie bij gebruikers van de haven mogelijk te maken. Maar het zijn de bedrijven zelf die de benodigde investeringen in ombouw van fabrieken en in nieuwe productiefaciliteiten moeten doen om hun uitstoot terug te dringen. Dit stelt het havenbedrijf na het verschijnen van een nieuwe studie van onderzoeksbureau CE Delft.
Volgens het bureau is onduidelijk hoe de Rotterdamse haven zijn doelstelling voor 2050 wil halen. In dat jaar wil het Havenbedrijf een klimaatneutrale haven, "maar er zijn geen concrete plannen waaruit blijkt hoe deze ambitie kan worden gehaald", merkte CE Delft op.
Volgens een woordvoerster van het Havenbedrijf moet onderscheid worden gemaakt tussen de haven als geheel en het Havenbedrijf als havenbeheerder. "Havenbedrijf Rotterdam kan zijn eigen uitstoot zelf terugdringen op eigen vaartuigen, eigen voertuigen en vastgoed", geeft ze aan.
Verduurzaming
Over de verduurzaming van de bedrijven zegt ze: "Het Havenbedrijf wil daarvoor doen wat mogelijk is, onder andere door gezamenlijk te investeren in de aanleg van benodigde infrastructuur. Ook gebruiken we het zeehavengeld en huurcontracten om financiële prikkels toe te voegen en reductieafspraken te maken met onze klanten."
Het beheersen van de effecten van klimaatverandering vraagt volgens het Havenbedrijf uiteindelijk om een heel nieuw, wereldwijd systeem voor energie en grondstoffen. Gedurende deze transitie is fossiele energie nog nodig om de samenleving niet stil te laten vallen, betoogt de woordvoerster.
Maar regelgeving speelt ook een belangrijke rol, voegt ze toe. "Zo is de vraag naar alternatieve brandstoffen en grondstoffen op dit moment nog laag omdat gebruik ervan nog niet verplicht is en de prijs fors hoger dan reguliere brandstoffen."
Meer uit Binnenland
AMSTERDAM (ANP) - VluchtelingenWerk Nederland noemt het "goed nieuws" dat driekwart van de gemeenten geheel of deels aan de opgave van de spreidingswet voldoet. Tegelijkertijd begrijpt de organisatie dat sommige gemeenten de deadline van dinsdag niet hebben gehaald, onder meer omdat het demissionaire kabinet de spreidingswet wil intrekken. "Het is echter goed nieuws dat de juiste weg is ingezet."
52 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - "Het is fijn dat sommige gemeenten een stap naar voren doen, maar het is ook aan andere gemeenten om mensen een veilige plek te bieden", zo reageert het Rode Kruis op de dinsdag naar buiten gebrachte cijfers over de spreidingswet. Gemeenten die meer opvangplekken willen regelen "van goede kwaliteit voor mensen op de vlucht" kunnen rekenen op ondersteuning van het Rode Kruis.
56 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Dat gemeenten tienduizenden plekken voor asielzoekers hebben gevonden voor de spreidingswet is "een hele prestatie gezien alle obstakels die door het kabinet zijn opgeworpen, het is heel knap waar we staan". Dat zegt burgemeester Mark Boumans van Doetinchem. Hij is voorzitter van een commissie die zich voor de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) bezighoudt met de opvang van asielzoekers.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Gemeenten hebben samen 74.500 opvangplekken voor asielzoekers gevonden. Dat is driekwart van de 101.500 plekken die oud-minister Marjolein Faber (Asiel) van ze had gevraagd op grond van de spreidingswet. De termijn is dinsdag verlopen.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De Stichting Ideële Reclame (SIRE) start een campagne rond de negatieve vooroordelen over vijftigplussers. Want de vooroordelen kunnen bij 'ouderen' leiden tot een slechtere gezondheid en zelfs een korter leven. Maar ze kunnen zelf ook wat doen, zo luidt de boodschap.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Prinses Amalia gaat na het afronden van haar bachelor Politics, Psychology, Law and Economics (PPLE) aan de Universiteit van Amsterdam starten met een bachelor Nederlands Recht, eveneens aan de UvA. Daarnaast gaat ze de komende twee studiejaren een werkstudentprogramma van Defensie volgen.
10 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) mag een deel van het tweestatusstelsel voor asielzoekers later invoeren. Dat schrijft minister Mona Keijzer voor Asiel en Migratie (BBB) in een brief aan de Tweede Kamer. Ze komt hiermee met name het CDA tegemoet, dat kritiek had op het moment waarop de wet in werking zou treden. Of de wet wordt aangenomen, is nog onzeker.
10 uur geleden